31/12/12

Τους γλύτωσαν από βέβαιο θάνατο

Στο πρόσωπο του Μάνου Σφακιανάκη η ΕΛ.ΑΣ αναδεικνύει το κονωνικό και πάνω απ' όλα το ευρωπαϊκό της πρόσωπο, μακριά από "λεκιασμένους" αξιωματικούς
 
Από τις αρχές του έτους έχουν αποτραπεί (271) αυτοκτονίες ατόμων που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους διαδικτυακά, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το 2011 ανήλθε στις (224) περιπτώσεις
Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν αποτραπεί από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνολικά (633) αυτοκτονίες

Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκε χθες (30.12.2012) 43χρονος, ο οποίος εκδήλωσε μέσω του διαδικτύου, την πρόθεσή να αυτοκτονήσει.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, ενημερώθηκε τηλεφωνικά η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι χρήστης της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «facebook» εκδήλωσε την πρόθεση του να αυτοκτονήσει.
Από την αστυνομική ψηφιακή έρευνα, που πραγματοποίησαν εξειδικευμένα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αξιοποιώντας παράλληλα και τα στοιχεία που παρασχέθηκαν από τον πάροχο των υπηρεσιών του διαδικτύου και την εταιρεία  κοινωνικής δικτύωσης, εντόπισαν γεωγραφικά τα ηλεκτρονικά ίχνη του μηνύματος.
Στη συνέχεια, σε συνεργασία με αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, εντοπίστηκε εγκαίρως ο 43χρονος και ενημερώθηκαν οι συγγενείς του.
Επισημαίνεται ότι το 2012 εντοπίστηκαν από ψηφιακές έρευνες του διαδικτύου 271 άτομα, που εκδήλωσαν πρόθεση να αυτοκτονήσουν και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή τους. Το 2011 ο αντίστοιχος αριθμός περιπτώσεων ανήλθε στις 224, ενώ συνολικά τα τελευταία έξι χρόνια (από το 2006 έως σήμερα) έχουν αποτραπεί από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 633 περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί η αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία του προσωπικού της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με εξειδικευμένους επιστήμονες από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που συνδράμουν στις προσπάθειες για τη μετέπειτα ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λειτουργεί, σε 24ωρη βάση, η τηλεφωνική γραμμή 11012, στην οποία οποιοσδήποτε πολίτης, ανώνυμα ή επώνυμα, μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για την πρόληψη, αλλά και την άμεση αποτροπή τέτοιων περιπτώσεων.
Επιπλέον, η επικοινωνία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι δυνατή και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: ccu@cybercrimeunit.gov.gr