25/9/17

O Tσούκαλης πάει παντού ...

Αρχαιότητες διασώθηκαν με τη συνδρομή του Γιώργου Τσούκαλη, συμβούλου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Unesco Πειραιώς & Νήσων.




Αποτέλεσμα εικόνας για τσουκαλης

Νέα μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στον διαρκή αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας με λάφυρο σημαντικές αρχαιότητες που ευρέθησαν και επέστρεψαν στο Ελληνικό κράτος. Σημαντική συμβολή στην υπόθεση είχε ο ιδιωτικός ερευνητής και βραβευμένος για τον πολυετή αγώνα του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία, Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες πληροφορήθηκε τηλεφωνικώς για την ύπαρξη αρχαίων στην περιοχή των Ιωαννίνων κοντά στην παραμεθόριο. Αφού φίλτραρε και διασταύρωσε τις πληροφορίες ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. και συνέδραμε αυτός και οι συνάδελφοι του Φώντας Βρόσγος και Γιώργος Μανίκας στις έρευνες για τον εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων τα οποία μεταφέρθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Ηπείρου. Στον τόπο που υπέδειξε ο πληροφοριοδότης βρέθηκαν:

α) ένα τμήμα μαρμάρινου πεσίσκου με διακόσμηση Κορινθιακού κιονόκρανου στην εμπρόσθια όψη του, διαστάσεων 24 εκ. (ύψος), 20,5 εκ. (πλάτος) και 28,5 εκ. (μήκος), το οποίο χρονολογείται ως βυζαντινής – μεταβυζαντινής περιόδου, β) ένα γωνιαίο μαρμάρινο ακρωτήριο (ακροκέραμο), διαστάσεων 30εκ. (ύψος) και 20 εκ. (πλάτος), άγνωστης χρονολόγησης, γ) ένα επίμηκες λίθινο αντικείμενο με λειασμένες αιχμές, διαστάσεων 26,5 εκ. (μήκος) και 8 εκ. (πλάτος), άγνωστης χρονολόγησης, δ) μια κωνική πήλινη αγνύθα (υφαντικό βάρος) διαστάσεων 10 εκ. (ύψος) και 7,5 εκ. (διάμετρος βάσης) η οποία χρονολογείται ως κλασικής ή ελληνιστικής περιόδου και ε) μια σιδερένια φυλλόσχημος αιχμή δόρατος διαστάσεων 42,5 εκ (μήκος) η οποία χρονολογείται ως αρχαϊκής ή ελληνιστικής περιόδου, εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν 3028/2002 περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής και σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς Unesco Πειραιώς και νήσων Γιώργος Τσούκαλης όπως τόνισε ευχαριστεί δημοσίως τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα και τον διοικητή ασφαλείας Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελίμη για τις συντονισμένες ενέργειες που οδήγησαν σε μια ακόμη μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο του διαρκούς αγώνα για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.