14/7/17

Πειραγμένα ...




Στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων δράσεων και εξειδικευμένων τροχονομικών ελέγχων σε Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα (ταξί), πραγματοποιήθηκε χθες (13-7-2017) από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, εξόρμηση στους Σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού και Λιοσίων, στην Πλατεία Ομονοίας, στην Πλ. Συντάγματος, στο Λιμάνι του Πειραιά και στο Σταθμό Μετρό του Ελληνικού.
Κατά τη διάρκεια των παραπάνω τροχονομικών ελέγχων, συνελήφθησαν δεκατρείς (13) οδηγοί ταξί (δώδεκα ημεδαποί και ένας αλλοδαπός), για επέμβαση στον μηχανισμό ένδειξης της αξίας της διαδρομής (ταξίμετρο) και στις ταμειακές μηχανές των οχημάτων τους.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης των ανωτέρω, προέκυψε ότι, κατά περίπτωση, είχαν επέμβει σκόπιμα με ειδικές συνδεσμολογίες (καλωδιώσεις, μαγνήτες, ειδικούς συνδυασμούς πλήκτρων):
  • στις ταμειακές μηχανές, προκειμένου να μην προβαίνουν στην έκδοση φορολογικών αποδείξεων και να διαφεύγουν κατ’ αυτόν τον τρόπο της καταβολής των αναλογούντων φόρων
  • στα ταξίμετρα, τοποθετώντας ειδικό ηλεκτρονικό κύκλωμα το οποίο με την δημιουργία μαγνητικού πεδίου απενεργοποιούσε την ταμειακή μηχανή
Επίσης διαπιστώθηκαν σκόπιμες επεμβάσεις που μπλόκαραν την λειτουργία της ταμειακής μηχανής με ειδικό συνδυασμό πλήκτρων ταξιμέτρου, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται αποδείξεις αν και το ταξίμετρο ήταν κανονικά σε λειτουργία.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκαν ποινικές δικογραφίες και οδηγήθηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και οι λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργείο Οικονομικών/ Δ-νση Ελέγχων, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Δ.Ο.Υ., Περιφερειακές Ενότητες), για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.