15/2/17

Πίνακας του Ελ Γκρέκο

Tα Ντοκουμέντα

Φωτογραφίες για την 1η περίπτωση:


Φωτογραφίες για την 6η περίπτωση:


Φωτογραφίες για την 7η περίπτωση:


Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου, σχετικά με υποθέσεις εξάρθρωσης εγκληματικών ομάδων διακίνησης ναρκωτικών, διάπραξης ληστειών και κλοπών καθώς και κατοχής μεγάλου αριθμού οπλισμού και αρχαίων αντικειμένων
Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:
«Κυρίες και Κύριοι καλημέρα σας,
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε το τελευταίο χρονικό διάστημα να τερματίσει τη δράση έξι (6) εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται:
  • οι δυο (2) από αυτές, στη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών, κυρίως ηρωίνης, σε διαφορές περιοχές της χώρας μας και,
  • οι υπόλοιπες τέσσερις (4), στη συστηματική διάπραξη ληστειών και κλοπών σε διαφορές περιοχές της Αττικής.
Τις υποθέσεις ναρκωτικών χειρίστηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που κατάφερε με οργανωμένες και άριστα συντονισμένες επιχειρήσεις να συλλάβει έξι (6) άτομα, ενώ στις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν κατηγορούνται επιπλέον άλλα πέντε (5), εκ των οποίων οι τρεις (3) είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης της χώρας και οι δύο (2) αναζητούνται.
Κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες ηρωίνης, βάρους εβδομήντα ένα (71) κιλών περίπου, μεγάλα χρηματικά ποσά, όπλα, πυρομαχικά και οχήματα.
Τις υποθέσεις ληστειών και κλοπών χειρίστηκαν οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας Βορειοανατολικής και Νοτιανατολικής Αττικής και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκληματών κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που κατάφεραν να συλλάβουν μετά από οργανωμένες επιχειρήσεις συνολικά δεκατρία (13) άτομα, κατανεμημένα σε τέσσερις (4) ομοειδείς εγκληματικές ομάδες, που δρούσαν κυρίως στις περιοχές Παλλήνης, Πικερμίου, Σπάτων, Γέρακα, Παιανίας, Κηφισιάς, Ψυχικού, Χολαργού, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Βούλας, Αλίμου, Ελληνικού και Αργυρούπολης.
Με βάση το αποδεικτικό υλικό που έχει συλλεχτεί κατά τη διάρκεια των ερευνών, μέχρι τώρα, έχουν εξιχνιαστεί πάνω από εκατόν είκοσι (120) περιπτώσεις ληστειών και κλοπών.
Θα ήθελα βέβαια να σημειώσω ότι αξιολογώντας τα μορφολογικά δεδομένα που σκιαγραφούν τη δράση των συγκεκριμένων εγκληματικών ομάδων, ο αριθμός των ληστειών και κλοπών που έχουν διαπράξει είναι πολλαπλάσιος και ξεπερνά τις πεντακόσιες περιπτώσεις.
Το χρονικό των υποθέσεων αυτών θα σας παρουσιάσει αναλυτικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο οποίος θα σας παρουσιάσει επιπλέον μια ακόμα υπόθεση.
Σχετίζεται με την εξέλιξη των ερευνών για την πλήρη αποδόμηση των δυο (2) εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρούσιου με άλλες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Στην υπόθεση αυτή συνελήφθη ένα (1) άτομο και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών, αρχαία αντικείμενα, Βυζαντινές εικόνες και πίνακας ζωγραφικής μεγάλης αξίας (του οποίου εξετάζεται η αυθεντικότητα ).
Οι υποθέσεις που προανέφερα είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά το προσωπικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο οποίο αξίζουν συγχαρητήρια για τη καθοριστική συμβολή του στη δραστική αντιμετώπιση όλων των μορφών του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι:
  • ο κεντρικός σχεδιασμός και προγραμματισμός,
  • η ορθολογική προσέγγιση και διεκπεραίωση των ερευνών,
  • ο μεθοδολογικός χειρισμός των υποθέσεων και κυρίως
  • ο επαγγελματισμός και η συνεργασία
αποτελούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Η συνύπαρξη των δεδομένων αυτών μας παρέχει τη δυνατότητα να παρέχουμε στο κοινωνικό σύνολο ένα σημαντικό έργο, διαφυλάττοντας το περιβάλλον ασφάλειας και προστατεύοντας τους πολίτες από το έγκλημα και τις επιπτώσεις του στην κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας μας.
Ενδεικτικά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, συνολικά και με τις προαναφερθείσες υποθέσεις έχουμε εξιχνιάσει διακόσιες εβδομήντα επτά (277) περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας και έχουμε συλλάβει εκατόν εξήντα οκτώ (168) άτομα, που εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές.
Ακολουθεί σχετικός πίνακας:
Σημαντικότερες υποθέσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής από 27-01-2017 έως 14-02-2017
A/A
Αδίκημα
Εξιχνιασθείσες περιπτώσεις
Συλλήψεις
1
Ανθρωποκτονία
1
1
2
Ληστείες
66
27
3
Διακεκριμένες κλοπές
146
10
4
Κλοπή
21
5
5
Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, κατοχή ναρκωτικών ουσιών και λαθραίου καπνού, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφία και παράβαση του ν. περί όπλων
2
3
6
Ν. περί ναρκωτικών
4
33
7
Κατοχή-διακίνηση λαθραίων προϊόντων καπνού
4
9
8
Απόπειρα εμπρησμού, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος αστυνομικών, αντίσταση και απείθεια
2
33
9
Γενετησία εκμετάλλευση αλλοδαπών, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
2
9
10
Επίθεση σε βάρος αστυνομικών
1
1
11
Απάτη-απόπειρα απάτης
16
4
12
Πορνογραφία ανηλίκων, παράνομη βία» και ν. «περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
1
1
13
Ένταλμα σύλληψης
3
3
14
Καταδικαστικές αποφάσεις
2
2
15
Π αρ ά νομα π αί γνια
2
16
16
Περιβαλλοντική νομοθεσία
1
1
17
Απόπειρα διακεκριμένης φθοράς
1
8
18
Έκθεση
1
1
19
Περί αρχαιοτήτων και όπλων1
1
Σύνολο:
277
168
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:
«Καλημέρα σας.
Όπως σας προανάφερε ο κ. Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής θα σας αναλύσω (6) υποθέσεις εξάρθρωσης εγκληματικών ομάδων διακίνησης ναρκωτικών, διάπραξης ληστειών και κλοπών καθώς και (1) υπόθεση κατοχής μεγάλου αριθμού οπλισμού και αρχαίων αντικειμένων.
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη περίπτωση, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής εξάρθρωσαν εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν πολυεπίπεδα στην εισαγωγή, αποθήκευση, απόκρυψη, νόθευση και επανατυποποίηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης και την περαιτέρω διακίνησή της στην εγχώρια αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιμελώς θαμμένα στον εξωτερικό χώρο μονοκατοικίας στην Κερατέα Αττικής, περισσότερα από 65 κιλά ηρωίνης, περίπου 113 κιλά άγνωστης σκόνης που προοριζόταν για νόθευση ναρκωτικών, όπλα και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν την 09-02-2017 συνολικά έξι (6) άτομα, εκ των οποίων τρεις ημεδαποί άνδρες ηλικίας 43, 46 και 14 ετών, 16χρονη ημεδαπή γυναίκα και δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 19 και 21 ετών, ενώ αναζητούνται ακόμα 32χρονος υπήκοος Αλβανίας και 29χρονη ημεδαπή.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και παράβαση των νόμων για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
Πιο αναλυτικά, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση και διασταύρωση στοιχείων, με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων ( profiling ), ταυτοποιήθηκε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ προέκυψε ότι αρχηγός της ήταν ο 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος δραστηριοποιούταν στην εισαγωγή, αποθήκευση, νόθευση και επανατυποποίηση της ηρωίνης.
Επίσης, προέκυψε ότι ο 21χρονος υπήκοος Αλβανίας και η 29χρονη ημεδαπή, ήταν υπεύθυνοι για την εύρεση πελατών, τη μεταφορά και διακίνηση των ποσοτήτων ηρωίνης στην ελληνική επικράτεια, ενώ ο 19χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο 14χρονος και η 16χρονη, ημεδαποί, ήταν επιφορτισμένοι με την προώθηση των ναρκωτικών σε διακινητές και την απόκρυψη των ουσιών σε διάφορους υπαίθριους χώρους πέριξ της οικίας όπου διέμεναν. Μάλιστα, η συγκεκριμένη οικία χρησιμοποιούταν και ως παράνομο εργαστήριο νόθευσης των ναρκωτικών ουσιών.
Στο πλαίσιο αποδόμησης της εγκληματικής οργάνωσης, την 9 Φεβρουαρίου 2017, απογευματινές ώρες, συνελήφθησαν ο 43χρονος και 46χρονος, ημεδαποί, καθώς σε Ι.Χ.Ε. όχημα που επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από (5) κιλά ηρωίνης, την οποία προηγουμένως είχαν παραλάβει από τους συγκατηγορούμενούς τους.
Σε διαδοχικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους εντός και πέριξ της παραπάνω οικίας, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί και κατασχεθεί:
  • πάνω από (65) κιλά ηρωίνη,
  • πάνω από (113) κιλά σκόνης, άγνωστης χημικής σύνθεσης, για τη νόθευση των ναρκωτικών,
  • (4) πιστόλια, (2) περίστροφα, (4) γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων,
  • το χρηματικό ποσό των (95.320) ευρώ,
  • ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
  • εξοπλισμός εργαστηρίου νόθευσης – επανατυποποίησης ναρκωτικών (πρέσα, αναδευτήρες, κόσκινα κ.λ.π.),
  • Ι.Χ. Φορτηγό,
  • (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
  • (3) εξωτερικές κάμερες ασφαλείας,
  • (13) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
  • (2) φορητοί Η/Υ και συσκευή Tablet.
Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δραστηριότητά της υπολογίζεται σε τουλάχιστον (700.000) ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια Ανάκριση.
Επίσης, στη δεύτερη περίπτωση, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξιχνιάστηκε εγκληματικό κύκλωμα εγκλείστων σε φυλακές της Χώρας, που οργάνωναν και συντόνιζαν την μεταφορά, αποθήκευση και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ηρωίνης στην εγχώρια παράνομη αγορά ναρκωτικών.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνται τρεις υπήκοοι Αλβανίας, ο ένας έγκλειστος στις Δικαστικές Φυλακές Χανίων, ο δεύτερος στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και ο τρίτος στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας.
Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών ερευνών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, διακριβώθηκαν οι ειδικότεροι ρόλοι των παραπάνω δραστών στη διακίνηση μεγάλης ποσότητας ηρωίνης, ενώ εντοπίστηκε στην περιοχή του Νέου Κόσμου, αυτοκίνητο το οποίο, τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποκρύψει ποσότητα ηρωίνης, για να την παραλάβει άλλο μέλος του κυκλώματος.
Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κρυμμένα στο ανωτέρω όχημα 6.405 γραμμάρια ηρωίνης, τα οποία λόγω της επιτυχούς εξιχνίασης της υπόθεσης από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, δεν κατάφερε να παραλάβει και να διακινήσει περαιτέρω, σύμφωνα με το σχέδιο του κυκλώματος, ένα από τα μέλη του κυκλώματος.
Θα συνεχίσω με την ανάλυση των υποθέσεων ληστειών και κλοπών.
Συγκεκριμένα, στην τρίτη περίπτωση, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε συστηματικά ληστείες σε καταστήματα και πρατήρια υγρών καυσίμων.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν την 11 Φεβρουαρίου 2017, απογευματινές ώρες, (2) ημεδαποί, ηλικίας 22 και 23 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, ληστείες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα από δράστες που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες είχαν συστήσει, τουλάχιστον προ τριμήνου, εγκληματική ομάδα που απογευματινές ώρες διέπραττε ληστείες σε καταστήματα μίνι-μάρκετ, περίπτερα, καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, φούρνους και πρατήρια υγρών καυσίμων σε διάφορες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, προσέγγιζαν πεζή τα καταστήματα «στόχους», εισέρχονταν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και αφού ακινητοποιούσαν πωλητές, ταμίες, υπαλλήλους και πελάτες, κρατώντας πιστόλι και μαχαίρι, τους ανάγκαζαν να τους παραδώσουν τις εισπράξεις της ημέρας, τσιγάρα και χρηματικά ποσά που έφεραν.
Κατά την αποχώρησή τους, σε κάποιες από τις περιπτώσεις ληστειών και προκειμένου να μην κινήσουν υποψίες σε προστρέξαντες αστυνομικούς, επιβιβάζονταν σε οχήματα ΤΑΞΙ, τα οποία είχαν προηγουμένως καλέσει να τους αναμένουν σε παρακείμενες οδούς των στόχων τους, με τους επαγγελματίες οδηγούς να μην γνωρίζουν ότι διευκολύνουν τη διαφυγή τους.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της εγκληματικής ομάδας είναι ότι οι «στόχοι» που επέλεγαν, βρίσκονταν κοντά στον τόπο κατοικίας τους και συγκεκριμένα σε Γέρακα, Παλλήνη, και Σπάτα, γεγονός το οποίο προσέδιδε το πλεονέκτημα της άριστης γνώσης του πεδίου δραστηριοποίησής της και επιπλέον κοντινό καταφύγιο.
Ενδεικτικό είναι ακόμη το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα αναγνώρισαν, στα πρόσωπα των κατηγορουμένων, τακτικούς πελάτες των καταστημάτων τους, κάτι που υποδηλώνει την άριστη κατόπτευση των χώρων που διενεργούνταν οι ληστείες, από τους δράστες.
Από την μέχρι τώρα προανάκριση προέκυψε ότι οι δράστες έχουν διαπράξει (15) ληστείες στις παραπάνω περιοχές, ενώ στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • (2) πιστόλια,
  • (2) μαχαίρια,
  • κλαπέντα δελτία ταυτότητας και προσωπικά έγγραφα,
  • πλήθος ενδυμάτων και υποδημάτων και
  • κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ η έρευνα για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις συνεχίζεται.
Στην τέταρτη περίπτωση, επίσης από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, που διέπραττε ληστείες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων.
Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, εξιχνιάστηκαν (11) υποθέσεις ληστειών και κλοπών, που διαπράχθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο σε διάφορες περιοχές των βορείων προαστίων.
Μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Άνω Λιοσίων και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 9 Φεβρουαρίου 2017 στα Άνω Λιόσια, συνελήφθησαν (6) ημεδαποί, εκ των οποίων (3) γυναίκες, ηλικίας 36, 54 και 56 ετών, 41χρονος άνδρας και (2) ανήλικοι.
Για την ίδια υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία ακόμη (3) ημεδαπών γυναικών, ηλικίας 25, 31 και 35 ετών ενώ αναζητείται και άγνωστος αριθμός συνεργών τους.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση και δ ιακεκριμένες κλοπές και ληστείες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένες και σε απόπειρα από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα .
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, επιβιβάζονταν, κατά ομάδες (4) έως (6) ατόμων, σε όχημα τύπου βαν και κινούμενοι σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής (Κηφισιά, Ψυχικό, Χολαργό, Ν. Ιωνία, Μεταμόρφωση), εντόπιζαν οικίες, στις οποίες διέμεναν ηλικιωμένα κυρίως άτομα.
Αφού εντόπιζαν τα θύματά τους, μετέβαιναν οργανωμένα στις οικίες – στόχους, όπου μέλη της ομάδας παριστάνοντας τους πλανόδιους πωλητές απασχολούσαν τους ενοίκους, ενώ άλλα μέλη εισέρχονταν στους χώρους των κατοικιών και αφαιρούσαν κοσμήματα, χρηματικά ποσά και διάφορα τιμαλφή.
Σε περιπτώσεις που η πράξη τους γινόταν αντιληπτή, δεν δίσταζαν να ασκήσουν βία στα θύματά τους, προκειμένου να τους ακινητοποιήσουν μέχρι να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους.
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκε και κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, τύπου βαν, που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης για την εγκληματική τους δράση.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για Ανάκριση, κατά την οποία διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση των (3) γυναικών, ηλικίας 36, 54 και 56 ετών και του 41χρονου άνδρα.
Στην πέμπτη περίπτωση, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε καταστήματα και δημοσίους οργανισμούς στη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής και του κέντρου των Αθηνών.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ειδικών αναζητήσεων αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά της Ιδιοκτησίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, αμέσως μετά τη διάπραξη ληστείας σε πρατήριο υγρών καυσίμων στα Σπάτα Αττικής, τρεις αλλοδαποί και συγκεκριμένα 34χρονος και 30χρονος, υπήκοοι Αλβανίας και 37χρονος υπήκοος Βουλγαρίας.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ληστείες κατά συναυτουργία και κατά συρροή, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς και πλαστογραφία και πλαστογραφία πιστοποιητικών.
Ειδικότερα, μετά από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, διακριβώθηκε η δράση των μελών της εγκληματικής ομάδας, οι οποίοι από τα τέλη του Δεκεμβρίου 2016 είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη ενόπλων ληστειών σε βάρος ταχυδρομείων, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, πρατηρίων υγρών καυσίμων, πρακτορείων ΟΠΑΠ, φαρμακείων, καταστημάτων ταχυμεταφορών και διαφόρων άλλων καταστημάτων.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι δύο από τους δράστες εισέρχονταν στα καταστήματα είτε με ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, είτε καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες από τα μπουφάν τους και με την απειλή όπλων ακινητοποιούσαν πελάτες και υπαλλήλους και αφαιρούσαν χρήματα από τα ταμεία.
Έξω από τα καταστήματα σε κοντινό σημείο παρέμενε ο τρίτος δράστης προκειμένου να ειδοποιήσει τους συνεργούς του, για τυχόν προσέλευση αστυνομικών δυνάμεων, ενώ διέφευγαν επιβιβαζόμενοι σε αυτοκίνητο.
Σημειώνεται ότι για την αναζήτηση και ανακάλυψη των μελών της εγκληματικής ομάδας, είχε συσταθεί ειδική ομάδα αναζητήσεων, από έμπειρους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας του Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.
Από τις άμεσες και στοχευμένες αστυνομικές αναζητήσεις, εντοπίστηκαν χθες το βράδυ (14-02-2017) να επιβαίνουν σε όχημα οι δράστες, αφού προηγουμένως είχαν διαπράξει ένοπλη ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στα Σπάτα, αφαιρώντας το χρηματικό ποσό των 1.200 ευρώ περίπου.
Στη κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό, πιστόλι ρέπλικα, με το οποίο είχαν διαπράξει την ληστεία και ένα πλαστό διαβατήριο.
Συνολικά, στο πλαίσιο της εγκληματικής δράσης τους, είχαν διαπράξει δεκατρείς (13) ένοπλες ληστείες σε διαφορές περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα στα Γλυκά Νερά, τον Γέρακα, το Πικέρμι, την Παλλήνη, το Κορωπί και τους Αμπελόκηπους.
Επιπλέον, διακριβώθηκε ότι οι τρεις δράστες είναι σεσημασμένοι για σοβαρές υποθέσεις ποινικού χαρακτήρα, ενώ ο 34χρονος υπήκοος Αλβανίας τυγχάνει και δραπέτης, καθώς παραβίασε τακτική άδεια απουσίας από το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται σήμερα στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Στην έκτη περίπτωση, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε μεγάλο αριθμό κλοπών από αυτοκίνητα.
Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, εξιχνιάστηκαν ογδόντα οκτώ (88) υποθέσεις κλοπών, που διαπράχθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο σε διάφορες περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής.
Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την 12-02-2017 στην περιοχή της Βουλιαγμένης Αττικής, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, ένας 30χρονος υπήκοος Αλγερίας και ένας 37χρονος υπήκοος Συρίας, ενώ αναζητείται ένας 29χρονος υπήκοος Αλγερίας και άγνωστος αριθμός συνεργών.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύσταση συμμορίας που διαπράττει διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία πιστοποιητικών και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, τουλάχιστον κατά το τελευταίο εξάμηνο, εναλλάσσοντας ανά περίπτωση τη σύνθεσή τους, διέπρατταν κλοπές από σταθμευμένα οχήματα σε πολυσύχναστα σημεία στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων, αφαιρώντας χρηματικά ποσά, καθώς και διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και τιμαλφή. Στη συνέχεια, διέθεταν τα κλοπιμαία σε τρίτους, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.
Για τον εντοπισμό των δραστών, συγκροτήθηκε ειδική ομάδα στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής, η οποία διενεργούσε περιπολίες στις περιοχές όπου δρούσαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, στο πλαίσιο των οποίων απογευματινές ώρες της 12-02-2017, εντοπίστηκαν οι δύο συλληφθέντες στη Βουλιαγμένη Αττικής και συνελήφθησαν τη στιγμή που διέρρηξαν σταθμευμένο όχημα.
Στην κατοχή των συλληφθέντων και στην οικία του 30χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • το χρηματικό ποσό των διακοσίων δέκα (210) Ευρώ
  • ρολόι χειρός
  • ένα ζευγάρι γάντια, τα οποία φορούσε ο 30χρονος για να μην αφήνει τα δακτυλικά του αποτυπώματα,
  • αιχμηρό αντικείμενο «πόντα», το οποίο είναι κατάλληλο για την θραύση τζαμιών.
  • δύο (2) πακέτα τηλεφωνικών συνδέσεων, άνευ κάρτας SIM
  • δύο (2) κινητά τηλέφωνα
  • δύο (2) πορτοφόλια και
  • πλήθος κλοπιμαίων, όπως είδη ένδυσης, τσάντες, σακίδια, πορτοφόλια, γυαλιά ηλίου, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα κ.α.
Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο των δραστών, βρέθηκε μεταξύ άλλων πλήθος αντικειμένων, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στο 20ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Τέλος, θα αναφερθώ στην υπόθεση κατοχής μεγάλου αριθμού οπλισμού και αρχαίων αντικειμένων.
Συγκεκριμένα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, συνελήφθη, βραδινές ώρες της 10 Φεβρουαρίου 2017 στο Μαρούσι, 81χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών περί προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και περί όπλων.
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών για την πλήρη αποδόμηση των (2) πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε οικίες στην Αττική αλλά και στην επικράτεια.
Πιο αναλυτικά, κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριακού υλικού, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, εντοπίστηκε κατοικία του 81χρονου στην Μάνδρα Αττικής, όπου – μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • (23) εικόνες βυζαντινής περιόδου
  • επιτάφιος
  • (5) άμφια
  • (108) αρχαία νομίσματα
  • πήλινη κεφαλή
  • το χρηματικό ποσό των (21.000) ευρώ
  • πίνακας μεγάλης αξίας
  • πολυβόλο στηριζόμενο σε τρίποδο, που χρονολογείται προ του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • (2) βλήματα όλμων, ανενεργά Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
  • (7) πιστόλια και (5) γεμιστήρες
  • (3) περίστροφα
  • επαναληπτική καραμπίνα, με τροποποιημένο γεμιστήρα
  • τυφέκιο με διόπτρα και σιγαστήρα
  • πλήθος φυσιγγιών, διαφόρων διαμετρημάτων
  • χειροβομβίδα αμυντικού τύπου ανενεργή
  • πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος
  • μαχαίρια και σουγιάδες
  • ξίφη, σπαθιά και ξιφίδιο