25/11/16

Tραπεζικός στο κόλπο

Οι Αποδείξεις



Παρουσίαση υπόθεσης εξάρθρωσης συμμορίας, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά κλοπές- διαρρήξεις σε κατοικίες στην Κέρκυρα
Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Αγάθος :
«Κυρίες και κύριοι
Στη σημερινή παρουσίαση θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας-συμμορίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς τον τρόπο δράσης της, καθώς και την αποτελεσματικότητά της.
Η ομάδα αυτή, δρούσε τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κέρκυρας και τα μέλη της διέπρατταν κλοπές, διαρρήξεις καθώς και άλλα αδικήματα, υπό την καθοδήγηση ενός 44χρονου υπηκόου Αλβανίας.
Συγκεκριμένα, μετά από πολύμηνες έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, καταφέραμε:
  • να διακριβώσουμε το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της ομάδας,
  • να ταυτοποιήσουμε τον αρχηγό, τα μέλη της καθώς και τους ρόλους που αυτά είχαν στην ομάδα και τέλος,
  • να αποδομήσουμε τη δράση τους και να τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη.
Στα πλαίσια αυτά οργανώθηκε επιχείρηση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας, με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και αστυνομικού σκύλου, κατά την οποία συνελήφθησαν (3) αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας (2 άνδρες και 1 γυναίκα), ηλικίας 41, 44 και 57 ετών αντίστοιχα καθώς και (2) ημεδαποί, ηλικίας 44 και 50 ετών, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη (4) ατόμων και άγνωστου αριθμού συνεργών, των οποίων η συμμετοχή ερευνάται.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον Διευθυντή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κέρκυρας, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της επιχείρησης εξάρθρωσης της εγκληματικής αυτής ομάδας καθώς και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα, ώστε να οδηγηθούμε στο επιθυμητό και επιτυχές αποτέλεσμα.»
Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ματθαίος Γιαννούλης:
«Καλησπέρα σας.
Ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κερκύρας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, πρωινές ώρες της 22/11/2016 εντοπίσθηκαν και εν συνεχεία συνελήφθησαν πέντε μέλη της ομάδας, εκ των οποίων τέσσερεις άνδρες, οι δύο Αλβανοί υπήκοοι ηλικίας 41 και 44 ετών και δύο ημεδαποί ηλικίας 44 και 50 ετών, καθώς και μια γυναίκα Υπήκοος Αλβανίας ηλικίας 57 ετών, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός Αλβανού υπηκόου ηλικίας 38 ετών και ενός ημεδαπού ηλικίας 29 ετών για τα ίδια αδικήματα.
Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι αλβανοί Υπήκοοι μαζί με τον 50χρονο ημεδαπό, από το έτος 2010 είχαν συστήσει ομάδα με σκοπό να διαπράττουν κλοπές σε οικίες, αναπτύσσοντας ιδιαίτερη οργάνωση.
Συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας, αρχικά, φρόντιζαν να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με ιδιοκτήτες οικιών οι οποίοι διέθεταν καλή οικονομική κατάσταση με συνακόλουθα επαρκή οικονομική ρευστότητα και εν συνεχεία τους έθεταν υπό παρακολούθηση με σκοπό να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να δράσουν ανενόχλητοι σε χρόνο που απουσίαζαν από αυτές.
Στη συνέχεια, κατά την αποχώρηση των ιδιοκτητών από τις οικίες τους, αυτοί ετίθεντο σε φυσική παρακολούθηση από μέλη της εγκληματικής ομάδας ενώ έτερα μέλη της ιδίας ομάδας προέβαιναν στη διάρρηξη των οικιών τους, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά κυρίως αλλά και τιμαλφή.
Από τη διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα, σε κάποιες από τις περιπτώσεις, κατόρθωσε και απέσπασε πληροφορίες σχετικά με την οικονομική κατάσταση των θυμάτων από τον συλληφθέντα ημεδαπό, ηλικίας 44 ετών, τραπεζικό υπάλληλο, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η συλληφθείσα 57χρονη αλλοδαπή τους παρείχε κατάλυμα και όχημα ιδιοκτησίας της, το οποίο χρησιμοποιούσαν για την επίτευξη του εγκληματικού τους σκοπού.

Προϊστάμενος Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Ιονίων Νήσων, Αστυνόμος Α’ Γεώργιος Κωνστάντης :
«Εξαρθρώσαμε εγκληματική ομάδα-συμμορία, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διάπραξη στοχευμένων διαρρήξεων σε κατοικίες σε διάφορες περιοχές της Κέρκυρας και κατά περίπτωση και σε άλλες παράνομες ενέργειες.
Για την αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας οργανώθηκε το τελευταίο διήμερο (21/22-11-2016), αστυνομική επιχείρηση, την οποία συντόνισε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας και συμμετείχαν επιπλέον αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), καθώς και αστυνομικός σκύλος.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν συνολικά πέντε (5) άτομα, δύο ημεδαποί 50 και 44 ετών και τρεις υπήκοοι Αλβανίας 41, 44 ετών καθώς και μια 57χρονη.
Ταυτόχρονα, έχουν ταυτοποιηθεί άλλα τέσσερα (4) άτομα, τρεις ημεδαποί 28, 31 και 43 ετών και ένας ακόμη 38χρονος υπήκοος Αλβανίας, για τη συμμετοχή τους στις παράνομες δραστηριότητες της ομάδας, οι οποίοι και αναζητούνται.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της ληστείας, των διακεκριμένων κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, παραβίασης της νομοθεσίας που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων, καθώς και άλλων αδικημάτων.
Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας είναι αποτέλεσμα πολύμηνων αστυνομικών ερευνών και αναζητήσεων, οι οποίες υλοποιήθηκαν μετά από κατάλληλη αξιοποίηση - διασταύρωση στοιχείων, ταυτοποίηση του προφίλ των εμπλεκομένων (profiling) και αξιοποίηση ειδικών ανακριτικών τεχνικών.
Συγκεκριμένα η εγκληματική ομάδα διέπραττε κλοπές – διαρρήξεις σε επιλεγμένες κατοικίες στην Κέρκυρα, από τις οποίες αφαιρούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας.
Τη συγκεκριμένη ομάδα διηύθυνε ο 44χρονος υπήκοος Αλβανίας, ενώ τον στενό της πυρήνα αποτελούσαν τέσσερα ακόμη άτομα, δύο ημεδαποί 50 και 44 ετών και δύο υπήκοοι Αλβανίας, ένας 41χρονος και ένας ακόμη 38χρονος, οι οποίοι, πλην του τελευταίου, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.
Κύριο χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης της εγκληματικής ομάδας, ήταν η μεθοδική επιλογή κατοικιών στις οποίες ήταν διαπιστωμένο ότι υπήρχαν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Για να εξασφαλίζεται αυτό, πριν από κάθε «χτύπημα», προηγούταν συστηματική συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την οικονομική κατάσταση των ενοίκων, τις καθημερινές τους συνήθειες, καθώς και τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Ιδιαίτερα σημαντική συμβολή σε αυτό το στάδιο είχαν ο 44χρονος ημεδαπός, ο οποίος εργάζονταν σε υποκατάστημα τράπεζας καθώς και ο 50χρονος ημεδαπός, παρέχοντας συγκεκριμένη πληροφόρηση στον 44χρονο «αρχηγό» της ομάδας, που ακολούθως καθοδηγούσε τα μέλη της ομάδας στον τρόπο διάπραξης των διαρρήξεων.
Η εγκληματική δράση της ομάδας, έχει διαπιστωθεί σε δεκατέσσερις (14) διαρρήξεις και μία (1) ληστεία, μεταξύ των οποίων δύο (2) απόπειρες, ενώ ερευνάται η διάπραξη και άλλων αντίστοιχων πράξεων.
Σημειώνεται ότι τα κλοπιμαία προωθούνταν, μεταξύ άλλων και σε συγκεκριμένο ενεχυροδανειστήριο σε περιοχή της Αττικής.
Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα τεχνάσματα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες των διωκτικών αρχών καθώς επικοινωνούσαν μεταξύ τους με συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, ενεργοποιημένες με στοιχεία άλλων ατόμων (ghost phones), ενώ συνομιλούσαν με συγκεκριμένη ορολογία .
Επιπλέον, χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες τους οχήματα, τα οποία ήταν δηλωμένα σε άλλα πρόσωπα, κυρίως αλλοδαπών, οι οποίοι είτε είχαν αποβιώσει, είτε είχαν αναχωρήσει από τη Χώρα.
Στο πλαίσιο της παράνομης δράσης τους, αποκόμισαν πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη, καθώς μέχρι στιγμής προκύπτουν χρηματικά ποσά πάνω από 700.000 ευρώ, χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας πάνω από 100.000 ευρώ, διάφορα ποσά σε δολάρια και ελβετικά φράγκα, πλάκα χρυσού, έργα τέχνης Κερκυραίου ζωγράφου και πλήθος άλλων αντικειμένων αξίας.
Ειδικότερα από τις υποθέσεις ξεχωρίζουν :
  • Η ληστεία σε κατοικία και η διάρρηξη επαγγελματικής στέγης, 46χρονου ημεδαπού στην πόλη της Κέρκυρας, την 24 Ιουνίου 2015 και την 5/6 Σεπτεμβρίου 2016 αντίστοιχα, κατά τις οποίες αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 195.000 ευρώ, χρυσαφικά και μια φωτογραφική μηχανή αξίας 1500 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει βία σε βάρος της 71χρονης μητέρας του 46χρονου, η οποία κατά τη στιγμή της διάρρηξης βρισκόταν στην κατοικία.
  • Η διάρρηξη κατοικίας κατά το χρονικό διάστημα 3-6 Σεπτεμβρίου 2016, από προάστιο της πόλης της Κέρκυρας, από την οποία αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 407.700 ευρώ, κοσμήματα και διάφορα χρηματικά ποσά σε δολάρια και ελβετικά φράγκα.
  • Η διάρρηξη ιδρύματος στην πόλη της Κέρκυρας κατά την οποία αφαίρεσαν έργα τέχνης Κερκυραίου ζωγράφου.
  • Η διάρρηξη της κατοικίας 50χρονου ημεδαπού, στις 25 Ιανουαρίου 2013, κατά την οποία αφαίρεσαν μια πλάκα χρυσού, 3000 ευρώ, κοσμήματα αξίας 90.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα.
Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε κατοικίες, αυτοκίνητα και άλλους χώρους των δραστών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • πλήθος εργαλείων και κινητών τηλεφώνων
  • βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών
  • (2) αεροβόλα πιστόλια
  • το χρηματικό ποσό των 12.800 ευρώ
  • (4) αυτοκίνητα
  • Φορτηγό, δίκυκλη μοτοσυκλέτα καθώς και πλήθος άλλων αντικειμένων.
Επιπλέον, διερευνάται η εμπλοκή του 44χρονου αρχηγού της ομάδας σε υπόθεση παράτυπης δημοπρασίας, που αφορούσε την εκποίηση μεγάλων ποσοτήτων κατασχεμένων αλκοολούχων ποτών.
Επίσης, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι ο 41χρονος υπήκοος Αλβανίας είχε κατορθώσει να αλλάξει στοιχεία του, παρουσιάζοντας στις Δικαστικές Αρχές πλαστό πιστοποιητικό θανάτου, από τις Αλβανικές Αρχές, προκειμένου να πετύχει την αρχειοθέτηση καταδικαστικής απόφασης που εκκρεμούσε σε βάρος του.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κων Κέρκυρας.»