10/11/16

Που το πάνε?

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Κίνηση υψηλού ρίσκου και συμβολισμού αποτελεί η επίθεση με χειροβομβίδα αμυντικού τύπου σημειώθηκε στις 4.45 τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Γαλλική πρεσβεία στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 7, στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι ο αστυνομικός – σκοπός, ο οποίος γλύτωσε χάρη στα αντανακλαστικά του, καθώς άμεσα μπήκε στη σκοπιά που είναι αλεξίσφαιρη. Ο ειδικός φρουρός μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες δυο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και φορούσαν κράνη πέταξαν τη χειροβομβίδα και στη συνέχεια, σύμφωνα με μαρτυρίες, κατευθύνθηκαν προς την περιοχή των Εξαρχείων.

Λίγο αργότερα στη συγκεκριμένη περιοχή, στη διασταύρωση των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος, βρέθηκε μια ύποπτη μοτοσικλέτα με κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας η οποία αφότου εξετάστηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια διαπιστώθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση.

Η επίθεση σημειώθηκε στο καλύτερα φυλασσόμενο σημείο στην «καρδιά» της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Συντάγματος και λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη στην Αθήνα του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ απέναντι από το κτίριο της πρεσβείας βρίσκεται η κεντρική είσοδος της Βουλής και κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών.

Μέχρι στιγμής τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.δεν έχουν αποσαφηνίσει εάν στόχος ήταν το κτίριο, ο αστυνομικός – σκοπός ή και οι δύο, ενώ αναμένουν την ανάληψη ευθύνης για να αποσαφηνιστούν τα κίνητρα των δραστών βάζοντας στο «μικροσκόπιο» και πρόσφατες προκηρύξεις με απειλητικά μηνύματα για αστυνομικούς.
Όπως λένε «η Γαλλική πρεσβεία πάντα αποτελεί έναν από τους πιο «ευαίσθητους» στόχους στην Αθήνα αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν αυτή είχαν βάλει πραγματικά στο στόχαστρο τους με σκοπό να εκφράσουν την αντίδραση τους στη πολιτική που ακολουθεί η Γαλλία σε κάποιο ζήτημα. Παράλληλα δεν αποκλείουμε να ήθελαν να «χτυπήσουν» αστυνομικό στο κέντρο της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση απαντήσεις θα δώσει η ανάληψη ευθύνης και εξετάζουμε πολλά σενάρια ως προς το ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την επίθεση όπως η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» κ.α.»
Στο σημείο βρέθηκαν από τη πρώτη στιγμή στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που περισυνέλεξαν υπολείμματα της χειροβομβίδας (περόνη, κεφαλή, μοχλός απελευθέρωσης) και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στα δυο ρεύματα της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και γινόταν εκτροπή των οχημάτων και στην οδό Ακαδημίας προς Κολωνάκι.

Παράλληλα θα εξεταστούν εικόνες από κάμερες ασφαλείας που διαθέτει τόσο η Γαλλική πρεσβεία στην περίφραξη της όσο και των γύρω κτιρίων.

Μήνυμα νηφαλιότητας έστειλε ο πρέσβης της Γαλλίας
Μήνυμα νηφαλιότητας έστειλε ο πρέσβης της Γαλλίας, Κριστόφ Σαντεπί, προς τους γάλλους πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα, μετά την επίθεση με χειροβομβίδα που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες μπροστά από την είσοδο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της γαλλικής πρεσβείας, ο κ. Σαντεπί αναφέρει ότι «απόψε, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα πέταξαν μία χειροβομβίδα μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας», τονίζοντας ότι «οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν άμεσα και διενεργούν έρευνα».

«Η πρεσβεία είναι σε συνεχή επαφή με τις Αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε βεβαίως στη διάθεσή σας όπως πάντα», καταλήγει ο γάλλος πρέσβης, καλώντας τους συμπατριώτες του «να τηρούν, με ηρεμία, τη συνήθη επαγρύπνηση».

Καταδικάζει η κυβέρνηση την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία
Οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν μπορούν να επηρεαστούν στο ελάχιστο από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, διαβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην επίθεση με χειροβομβίδα στην πρεσβεία.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον ειδικό φρουρό.

«Η Ελληνική Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για τον εντοπισμό των δραστών και θα εγγυηθεί την προστασία όλων των πολιτών» κατέληξε.

Την επίθεση καταδίκασε και ο ΣΥΡΙΖΑ: «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον ειδικό φρουρό, ο οποίος τραυματίστηκε κατά την επίθεση.

» Ενέργειες τέτοιου είδους υπονομεύουν ανοιχτά την ίδια τη δημοκρατία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών για αυτό μας βρίσκουν όλους απέναντι» αναφέρει.

Μητσοτάκης: Ανησυχία και αγανάκτηση για την επίθεση στην πρεσβεία

Με δυο αναρτήσεις στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και τη συμπαράστασή του στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε.

«Ανησυχία και αγανάκτηση για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία. Η ασφάλεια των πολιτών είναι το πρώτιστο μέλημα μας. Εκφράζω την συμπαράσταση όλων μας στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε και σε όλους τους αστυνομικούς για την δύσκολη αποστολή τους» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό.

Καταδικάζει την επίθεση το ΚΚΕ


«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση στην γαλλική πρεσβεία. Τέτοιες ενέργειες, παντελώς εχθρικές προς το εργατικό λαϊκό κίνημα, το μόνο που κάνουν, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, είναι να δίνουν άλλοθι στην ένταση της καταστολής, που οξύνεται με αφορμή και την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, αλλά και να τρομοκρατούν όσους θέλουν να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις καταδίκης αυτής της επίσκεψης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του κόμματος.