2/11/16

Τα καλά παιδιά της «Στάμη»




Πολλοί υψηλόβαθμοι του Λιμενικού ανάμεσα στους 26 κατηγορούμενους
Αρχίζει η μεγάλη δίκη για το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ύστερα από πέντε χρόνια καθυστερήσεων, ανατροπών και περίεργων γεγονότων η υπόθεση με τη δράση τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων και 26 κατηγορουμένους για τη διακίνηση τεραστίων ποσοτήτων τσιγάρων με πλοία αλλά και φορτηγά με προορισμό την Ελλάδα αλλά και χώρες της Ευρώπης.
Πρόκειται για την υπόθεση που είχαν αναδείξει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος στις 9 Νοεμβρίου 2011 και σε αυτή καταγραφόταν η εμπλοκή έξι στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Ανάμεσα σε αυτούς ένας ναύαρχος, ένας αρχιπλοίαρχος και ένας υποπλοίαρχος που φέρεται να ενημέρωναν τους λαθρεμπόρους για όλες τις κινήσεις των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού.
Στους κατηγορουμένους εμφανίζεται και μία 61χρονη, γνωστή στις αρχές ως «Στάμη»,
που φερόταν να είχε απασχολήσει παλαιότερα και άλλες ξένες υπηρεσίες. Η ίδια ωστόσο αρνείται κάθε εμπλοκή, μιλάει για απολύτως διαφανείς ενέργειές της, ενώ σημειώνει ότι τελικώς για αυτή την υπόθεση κατηγορήθηκε για ένα αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος.
Άξονας του εντυπωσιακού αρχικά κατηγορητηρίου ήταν ο εντοπισμός μιας νταλίκας έμφορτης με περίπου 160.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα στον Ασπρόπυργο στις αρχές Νοεμβρίου του 2011. Η ανεύρεση αυτού του αριθμού των τσιγάρων, που συνιστούσε μεγάλης έκτασης λαθρεμπορία, οδήγησε στην άσκηση αρχικά κακουργηματικών διώξεων. Λίγο αργότερα όμως άρχισαν οι... ιδιότυπες καταστάσεις.
Στις 21 Αυγούστου 2012 ένας από τους κατηγορουμένους ζήτησε να μετρηθούν ξανά τα τσιγάρα που βρίσκονταν ακόμη μέσα στο ίδιο κατασχεμένο φορτηγό, το οποίο βρισκόταν σε «φρουρούμενο χώρο» του Τελωνείου Ελευσίνας. Στην εκ νέου καταμέτρηση εμφανίστηκε μια μικροδιαφορά, αφού αυτά που εντοπίστηκαν ήταν τελικώς 21.565 πακέτα, δηλαδή το 15% των αρχικώς μετρηθέντων!
Παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε και εντός της ΕΛ.ΑΣ. για «προφανή λαθροχειρία», για «παρέμβαση εντός του Τελωνείου Ελευσίνας» και για… «μαγικά ποινικών που αλλοιώνουν τα δεδομένα υπόθεσης μπροστά στα μάτια των διωκτικών αρχών», τίποτα δεν άλλαξε. Οι δικαστικές αρχές δέχθηκαν ως «ορθή» τη δεύτερη καταμέτρηση. Έτσι παρέπεμψε όλους τους κατηγορουμένους της αρχικά εντυπωσιακής υπόθεσης σε βαθμό πλημμελήματος. Επιπλέον τα αδικήματα –λόγω καθυστερήσεων στη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και λόγω παρεκλυστικών τακτικών– οδεύουν προς παραγραφή. Θεωρείται μάλιστα πιθανόν και η διαδικασία σήμερα (Πέμπτη) να αναβληθεί λόγω κωλυμάτων παραγόντων της δίκης.