12/10/16

Εις υγείαν της ΕΥΠ




Γιατί γνωστές εταιρείες τα έδιναν στις μυστικές υπηρεσίες
Ερωτηματικά για χορηγίες δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην ΕΥΠ

«Χορηγίες» δεκάδων χιλιάδων ευρώ έδιναν ελληνικές επιχειρήσεις σε πράκτορες της ΕΥΠ. Οι ελληνικές εταιρείες παρέδιδαν μεγάλα ποσά σε στελέχη της υπηρεσίας τα οποία φέρεται να είχαν και «συνδικαλιστική δράση», ωστόσο με άγνωστο όφελος αλλά και κατάληξη των χρηματικών ποσών. Κύριο ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί οι υπεύθυνοι των εταιρειών έδιναν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά στην ΕΥΠ, τι επεδίωκαν αλλά και τι ίσως φοβούνταν.

Σύμφωνα με παραστατικό που παρουσιάζει στις 16 Φεβρουαρίου 2009 ελληνική εταιρεία εστίασης με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα έδωσε φαινομενικά εντελώς αδικαιολόγητα το ποσό των 10.000 ευρώ για «οικονομική ενίσχυση και χορηγία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στον σύλλογο των υπαλλήλων της ΕΥΠ.

Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου οι συνδικαλιστές της ΕΥΠ ζητούσαν με άλλο έγγραφό τους, που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, οικονομική ενίσχυση από τις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη διαφήμιση στη φανέλα της ομάδας ποδοσφαίρου (…) των συνδικαλιστών αλλά και καταχωρίσεις σε έντυπο των πρακτόρων της ΕΥΠ. Όπως φαίνεται, οι υπεύθυνοι πολλών επιχειρήσεων άρχισαν να δίνουν τον οβολό τους υπέρ των μυστικών υπηρεσιών. Ανάμεσα σε αυτές φέρεται να είναι και εταιρείες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα αλλά και πετρελαιοειδή εκτός Αττικής.

Όπως σημείωναν στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, «τα συγκεκριμένα παραστατικά προκαλούν σειρά ερωτηματικών. Και αυτό όχι μόνο διότι φέρεται να έχουν δοθεί σε μια περίοδο που είχαν αναδειχθεί και άλλες ύποπτες υποθέσεις στην ΕΥΠ με καταχρήσεις κονδυλίων, με πλαστογραφίες, με προσπάθειες δημιουργίας "εικονικών" επιχειρήσεων κ.ά. Το περίεργο είναι γιατί δίνονται τέτοια σημαντικά ποσά για υποτιθέμενη διαφήμιση σε μία ομάδα εργαζομένων που δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα και το θεωρητικό καταναλωτικό αντίκρισμα είναι μηδαμινό. Εννοείται ότι όλοι είναι αφανείς, με ειδικό πλαίσιο απασχόλησης κ.λπ.

Ακόμη έχει παρατηρηθεί να δίνονται δωρεές από ελληνικές επιχειρήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. για το "αγαθό" της ασφάλειας που μπορεί να προσφέρει. Όμως σε πράκτορες που ασχολούνται με θέματα κατασκοπείας γιατί να δίνονται λεφτά από εταιρείες με φαγητά ή εμπόρους λιανικών ειδών. Μπορεί να αφορά αυτό διακίνηση πληροφοριών για επιχειρηματικά θέματα, ειδικές μεταχειρίσεις ή κάτι άλλο; Υπάρχει ακόμη μεγάλο ζήτημα με την κατάληξη αυτών των χρημάτων».

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με αυτά τα παραστατικά που φέρεται να ανακαλύφθηκαν προσφάτως διεξάγονται νέες έρευνες στο εσωτερικό της εν λόγω υπηρεσίας…