19/9/16

Που το πάει η Ρούπα!



Το «σκούπισμα» της Ρούπα στη Μαλεσίνα

«Αυτή που λένε ότι μπορεί να ήταν η Πόλα Ρούπα φαινόταν να είχε τον κυρίαρχο ρόλο στη ληστεία. Φορούσε μαύρη περούκα με καρέ μαλλί, μεγάλα γυαλιά ηλίου και σκουρόχρωμα ρούχα. Εδινε συνέχεια εντολές με επιτακτικό ύφος για την παράδοση των χρημάτων από τους υπαλλήλους της τράπεζας, ζητώντας συνεχώς περισσότερα χρήματα. Φώναζε για μία από τις κασέτες με χρήματα του ΑΤΜ που πίστευε ότι ήταν γεμάτη. Μάλωσε με μια υπάλληλο και την πίεσε αφόρητα επειδή πίστευε ότι είχε πατήσει το μπουτόν συναγερμού, ενώ εκείνη προσπαθούσε να τη μεταπείσει (σ.σ.: τελικά το σήμα συναγερμού ενεργοποίησε λίγο αργότερα άλλος υπάλληλος αλλά η Αστυνομία έφθασε λίγα λεπτά μετά τη φυγή των ληστών).

Παράλληλα η ίδια κυρία με τα μεγάλα γυαλιά ηλίου είχε σταθεί από την πίσω πλευρά του γκισέ και καθάριζε διαρκώς με υγρά μαντιλάκια όλα τα σημεία του πάγκου όπου είχαν εναποθέσει τα χρήματα και υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα των ίδιων και των συνεργών της. Μας είπε ότι τα χρήματα προορίζονται για οργανώσεις με όπλα και ότι αν θέλουν να δώσει και στους πελάτες της τράπεζας χρήματα της τάξεως των 20.000-30.000 ευρώ».
Ετσι περιέγραψε  ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες το σκηνικό της κινηματογραφικής ληστείας στην Εθνική Τράπεζα της Μαλεσίνας το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης με λεία 180.000 ευρώ. Εκεί υπολογίζεται ότι υπήρξε συμμετοχή σε κεντρικό ρόλο της συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη και βασικού μέλους της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» Πόλας Ρούπα.

Τα νέα πρόσωπα
Κυρίαρχο θέμα για τις αστυνομικές αρχές είναι η ταυτότητα των δύο συνεργών της που δεν θεωρούνται γνωστά πρόσωπα στην ΕΛ.ΑΣ. Ο ένας περιγράφεται από τους αυτόπτες μάρτυρες «ηλικίας 30-35 ετών, μελαχρινός, μεσαίου αναστήματος, με χαρακτηριστικά ατόμου από την περιοχή του Καυκάσου (έντονα ζυγωματικά κ.τ.λ.) και ο οποίος φέρεται να είχε, σύμφωνα με τους μάρτυρες, ελαφρώς ξενική προφορά. Χαρακτηριστικό του προσώπου του ένα μικρό γενάκι στο σαγόνι του. Ηταν εκείνος που κρατούσε το μοναδικό όπλο που φαινόταν να έχουν οι ληστές και περιφερόταν απειλώντας τους υπαλλήλους. Ζητούσε και αυτός να κάνουν πιο γρήγορες κινήσεις και να συγκεντρώσουν πιο πολλά χρήματα. Δεν έδειχνε να είναι μεταμφιεσμένος και εντυπωσιάζει το ότι έδειχνε να μη φοβόταν την αναγνώρισή του από τις κάμερες».

Πιθανολογείται ότι είναι ρωσοποντιακής καταγωγής, εκτιμάται ότι έχει ενταχθεί πρόσφατα στο περιβάλλον της Πόλας Ρούπα και δεν είναι σεσημασμένος. Δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να είναι γνωστός κρατουμένου στις φυλακές ή να συνεργάζεται με την ένοπλη μέσω άλλης επαφής. Πάντως οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι o ληστής αυτός ίσως να μην έχει καμία σχέση με έναν άγνωστο άνδρα που είχε συμμετάσχει με την Πόλα Ρούπα σε ληστεία στο νοσοκομείο Σωτηρία το καλοκαίρι του 2015.

Τρίτο μέλος της ομάδας των ενόπλων περιγράφεται «κοπέλα ηλικίας 26 ως 28 ετών, σχετικά αδύνατη και ψηλή, που είχε ξανθιά περούκα με ανταύγειες και σχετικά "πεταχτά" μαλλιά, με τα οποία επιχειρούσε να καλύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου της. Φορούσε πράσινο παντελόνι και καθόταν μακριά από το γκισέ, έχοντας κύριο μέλημα να κρατά καθηλωμένους τους δύο πελάτες - ένας άντρας και μια γυναίκα - που βρέθηκαν εκείνη την ώρα εντός του τραπεζικού καταστήματος αλλά και μία υπάλληλο για τον καθαρισμό της τράπεζας που μπήκε σε δεύτερη φάση. Την άρπαξε από το χέρι η νεαρή δράστις και της ζήτησε να μείνει ακίνητη. Η υπάλληλος καθαριότητας ωστόσο λίγο αργότερα αισθάνθηκε αδιαθεσία και ζήτησε να βγει, χωρίς να της το επιτρέψουν οι τρεις ληστές».

Και σε αυτή την περίπτωση η νεαρή δράστις της ληστείας εκτιμάται ότι δεν έχει σχέση με μία γυναίκα που είχε εμφανισθεί την περίοδο 2013-14 σε ληστείες στις Σπέτσες και άλλες που αποδίδονται σε ένοπλο σχήμα ποινικών και αντιεξουσιαστών.

Το κρησφύγετο
Θεωρείται βέβαιο ότι οι ένοπλοι επέλεξαν τη συγκεκριμένη τράπεζα λόγω μη ύπαρξης αστυνομικής δύναμης στη Μαλεσίνα, περιοχή με περισσότερους από 5.000 κατοίκους. Οπως επεσήμανε  ο αντιδήμαρχος Λοκρίδας κ. Γιώργος Σταθουλόπουλος«στα χαρτιά φαινόταν η περιοχή μας να είχε πέντε αστυνομικούς. Τώρα δεν υπηρετεί κανείς, παρότι εμείς είχαμε παραχωρήσει οίκημα για το αστυνομικό τμήμα. Η αστυνόμευση γίνεται από το τμήμα της Αταλάντης, κυρίως με δυνάμεις ΟΠΚΕ, που απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα και είναι ασφαλώς προβληματική».

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο τράπεζες στη Μαλεσίνα έχουν γίνει στόχος κακοποιών στο παρελθόν τρεις φορές, ενώ σε παλαιότερη ληστεία είχαν πέσει πυροβολισμοί καταμεσής του δρόμου. Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες και εκείνων των ληστειών και συμπλοκών - εκτός των τραπεζοϋπαλλήλων - ήταν ίδια άτομα και της πρόσφατης ληστείας.

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών εκτιμούν ότι «το κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα πιθανόν βρίσκεται στην Αττική και προχωρά σε ληστρικές εξορμήσεις για ενίσχυση του "επαναστατικού ταμείου" στη συγκεκριμένη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας που γνωρίζει καλά. Και αυτό διότι και την περίοδο 2005-10 είχε διαπιστωθεί ότι ο σύντροφός της Ν. Μαζιώτης είχε κατάλυμα στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου Φθιώτιδας όπου διέμεναν και συγγενικά τους πρόσωπα». Υπενθυμίζουν επίσης ότι και άλλοι ένοπλοι από το ίδιο «σχήμα» είχαν εντοπισθεί σε γειτονικές περιοχές. Το ελικόπτερο στο οποίο είχε επιβιβασθεί η Πόλα Ρούπα τον περασμένο Φεβρουάριο φερόταν να είχε προορισμό τον Θεολόγο, παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Μαλεσίνα.

«Ξύπνημα» ενόπλων οργανώσεων φοβάται η ΕΛ.ΑΣ.
Βασικό ζητούμενο για την ΕΛ.ΑΣ. είναι να προσδιορισθεί η επόμενη κίνηση των ενόπλων. Πιθανολογούν κυρίως ότι θα επιχειρήσουν να οργανώσουν νέο σχέδιο απόδρασης του Ν. Μαζιώτη και άλλων από τις φυλακές, όπως το αποτυχημένο εγχείρημα του Φεβρουαρίου του 2016 με ενοικίαση ελικοπτέρου. Γι' αυτό έχουν ήδη ζητηθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας στα σωφρονιστικά ιδρύματα, παρότι θεωρείται ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα φύλαξης στις φυλακές.

Εκτιμούν ακόμη ότι ίσως χρηματοδοτήσουν νέες επιθέσεις του εγχωρίου «αντάρτικου πόλης» με πιθανή επανεμφάνιση του «Επαναστατικού Αγώνα», παρότι ο σύντροφός της είναι στη φυλακή. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη έχουν διερευνήσει και το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της ΟΛΑ («Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών») που θεωρείται ότι είχε «σχέση» με τον «Επαναστατικό Αγώνα» και με άλλη ομάδα ενόπλων. Εκτιμούν όμως ότι«προηγούμενες συλλήψεις ενόπλων έχουν αποδυναμώσει την ΟΛΑ», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως.