28/9/16

Τα καλά παιδιά της ΔΙΑΣ!



















Νέο μυστήριο και ερωτηματικά δημιουργούνται για τον τυχόν ρόλο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και των πληροφοριών που έχουν ανταλλάξει στην αιματηρή ληστεία σε βάρος του 42χρονου κομμωτή Παναγιώτη Καλλίτση τον περασμένο Ιανουάριο στο Κολωνάκι. Και αυτό διότι, σύμφωνα με νεότερες καταθέσεις του 42χρονου κομμωτή αλλά και βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης, η «στόχευση» του κ. Καλλίτση έγινε κατά τη διάρκεια προγενέστερου αστυνομικού ελέγχου στο αυτοκίνητό του, οπότε και εντοπίσθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., αυτός ο έλεγχος «δεν υπήρξε ποτέ» και συνεπώς αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ευσταθούν. Δημιουργούνται έτσι πλήθος αποριών για αυτή τη «διάσταση» αναφορών του ίδιου του θύματος και των αστυνομικών αρχών. Την ίδια ώρα σειρά στοιχείων για το σκηνικό της επίθεσης αναδεικνύονται από νέα έγγραφα που ενταχθεί στον φάκελο της υπόθεσης.

Η ληστεία σε βάρος του κ. Καλλίτση από τρεις δράστες σημειώθηκε λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου 2016 στον περιφερειακό Λυκαβηττού. Τότε ο γνωστός κομμωτής και η σύζυγός του επέστρεφαν από το κατάστημα του πρώτου στο Χαλάνδρι. Τη στιγμή που εισέρχονταν στον χώρο στάθμευσης και πριν κλείσει εντελώς η πόρτα, ένας πέρασε κάτω από αυτή -σχεδόν σύρθηκε στο έδαφος-, πυροβόλησε τρεις φορές τον 42χρονο ιδιώτη και μία φορά τη σύζυγό του για να αρπάξει τις εισπράξεις εκείνης της ημέρας.

Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τους δράστες τον Ιούνιο από σαρώσεις των τηλεφωνικών κλήσεων και τις αναλύσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο σημείο της επίθεσης και στη διαδρομή που είχαν ακολουθήσει τα δύο θύματα της ληστρικής επίθεσης. Από τα δεδομένα αυτά προέκυψε ότι συμμετέχοντες στη ληστεία ήταν ένας 42χρονος ποινικός που είχε κατηγορηθεί για ληστεία σε χρηματαποστολή το 2009 με λεία περίπου 3 εκατ. ευρώ, ένας 34χρονος Ιρακινός που είχε κατηγορηθεί παλιότερα για λαθρεμπόριο τσιγάρων και ο 29χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχε σε περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας, είχε το ψευδώνυμο «Σερίφης» και είχε ελεγχθεί και άλλες φορές για ύποπτες υποθέσεις.

Ο έλεγχος, ο αστυνομικός και η έρευνα

Ένα από τα ζητούμενα ήταν πώς μπήκε στο στόχαστρο των ληστών ο γνωστός κομμωτής. Στην απολογία του ο 42χρονος συλληφθείς από τον ποινικό χώρο ανέφερε ότι ο 29χρονος αστυνομικός συνεργός του ήταν αυτός που του είχε προτείνει να ληστέψουν τον κ. Καλλίτση. Και αυτό, όπως είπε, «μετά από πληροφορίες που του είχαν δώσει συνάδελφοι του 29χρονου οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει προηγούμενο τυχαίο έλεγχο στο αυτοκίνητο του Π. Καλλίτση και είχαν δει ότι μετέφερε μεγάλα χρηματικά ποσά».

Αυτή η αναφορά εξετάστηκε από τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό που χειρίσθηκε ανακριτικά την υπόθεση. Αρχικά κλήθηκε να καταθέσει (στις 30 Ιουνίου 2016) σχετικά ο κ. Καλλίτσης, ο οποίος ανέφερε ότι πράγματι τον Νοέμβριο του 2015 (δηλαδή περίπου δύο μήνες πριν από τη ληστρική επίθεση εναντίον του) είχε ελεγχθεί από αστυνομικούς στην οδό Λένορμαν.

Σύμφωνα με την ίδια νεότερη κατάθεση οι αστυνομικοί βρήκαν στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου του (μπροστά από τη θέση του συνοδηγού) φάκελο με ποσό 4.000-5.000 ευρώ. Ο κ. Καλλίτσης, όπως ανέφερε στην κατάθεσή του, ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς από πού προέρχονταν αυτά τα χρήματα και εκείνος απάντησε ότι «το ποσό αυτό ήταν εισπράξεις από το κατάστημά του», χωρίς να δοθεί καμιά συνέχεια…

Ωστόσο ο κομμωτής στην κατάθεσή του επιφυλάχθηκε να ελέγξει τα προσωπικά έγγραφα και τα παραστατικά ώστε να προσδιορίσει καλύτερα τον χρόνο στον οποίο του έγινε ο αστυνομικός έλεγχος. Σε νεότερη κατάθεσή του στις 20 Ιουλίου 2016 σημείωσε ότι από την ανάλυσή του ο αστυνομικός έλεγχος έγινε «είτε στις 12 είτε στις 19 Νοεμβρίου 2015 (ημέρα Πέμπτη) αλλά σίγουρα μεταξύ 12ης και 20ής Νοεμβρίου 2015».

Με βάση αυτούς τους χρονικούς προσδιορισμούς και την ανάλυση του θύματος της ληστρικής επίθεσης οι δικαστικοί λειτουργοί ρώτησαν την ΕΛ.ΑΣ. αν υπάρχει σχετικός καταγεγραμμένος έλεγχος. Η απάντηση από το αρμόδιο γραφείο της Άμεσου Δράσης ήταν αρνητική. Δηλαδή ότι ποτέ δεν υπήρξε καταγεγραμμένος αστυνομικός έλεγχος στο ΙΧ του κ. Καλλίτση.

Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «το πρώτο που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι είτε ο κ Καλλίτσης να μη θυμάται καλά το χρονικό διάστημα ή και να μην ισχύουν τα περί αστυνομικού ελέγχου, είτε η απάντηση της Αστυνομίας να έχει ορισμένα "κενά". Όμως πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι για λόγους πρακτικούς, ρουτίνας ή ακόμη -σε ακραίο ενδεχόμενο- και λόγω ύποπτων σκέψεων, ορισμένες φορές οι αστυνομικοί δεν καταγράφουν τους ελέγχους που πραγματοποιούν στον δρόμο. Μπορεί κάποιος να μη θεώρησε σκόπιμο να καταγράψει τον έλεγχο ή ίσως κάποιος αστυνομικός να σκέφθηκε ότι το τότε εύρημα στο ΙΧ του κ. Καλλίτση μπορεί να τύχει "περαιτέρω εκμετάλλευσης". Τίποτα δεν είναι σίγουρο».

Οι νεότερες καταθέσεις

Συμπληρώνεται, τέλος, ότι στις νεότερες καταθέσεις του το θύμα της ληστείας διατύπωσε τον συμπληρωματικό ισχυρισμό ότι είχε δει και άλλον δράστη, τον αλλοδαπό, να κρατά όπλο. Ανέφερε ακόμη ότι είπε στον επίδοξο ληστή που τον απειλούσε «γιατί σημαδεύεις την καρδιά;» και ότι «είδα στο βλέμμα του δράστη την ίδια απορία».

Η πλευρά των κατηγορουμένων υποστηρίζει ότι «το θύμα της επίθεσης δίνει νεότερους δραματικούς τόνους στο σκηνικό της ληστείας για να επιβαρύνει τη θέση των κατηγορουμένων».

Η έρευνα για τις συνθήκες της επίθεσης στον Λυκαβηττό ολοκληρώθηκε και αναμένεται πλέον η έκδοση βουλεύματος.