29/9/16

Καπνοί και απ' τα αφτιά!

Oι Αποδείξεις



Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξαρθρώσει δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, με συστηματική δράση στον τομέα του λαθρεμπορίου, των ληστειών και των κλοπών.
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούταν στην παράνομη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων και καπνού, μέσω εταιρείας η οποία εμφάνιζε ως νόμιμη δραστηριότητα την εμπορεία ξυλείας. Σημειώνεται μάλιστα ότι δύο από τα εμφανιζόμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της είχαν αποβιώσει προ της συστάσεως της εταιρείας. Για την υπόθεση αυτή συλλάβαμε δυο αλλοδαπούς και ταυτοποιήσαμε την εμπλοκή άλλων έξι ατόμων, τα όποια αναζητούνται.
Επιπλέον κατασχέσαμε πάνω από 16 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και 4 τόνους καπνού.
Με την εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής ομάδας καταφέραμε ένα καίριο χτύπημα στα κυκλώματα του λαθρεμπορίου, που στερούν το Δημόσιο από σημαντικές πηγές εσόδων για την ελληνική οικονομία.
Αξίζει να επισημάνω ότι μόνο στη συγκεκριμένη υπόθεση οι διαφυγόντες δασμοί εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το χρηματικό ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.
Στη δεύτερη περίπτωση κατορθώσαμε να αποδομήσουμε τη δράση εγκληματικής ομάδας που έχει διαπράξει πάνω από 100 κλοπές και ληστείες στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Επίσης στο πλαίσιο της συγκριμένη υπόθεσης διερευνάται και η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών, την 5/11/2015 στην περιοχή Αυλίδα στην Εύβοια.
Θέλω να σημειώσω ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση των δυο αυτών εγκληματικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου έχουμε αναβαθμίσει την παρουσία και τη δράση των Υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής.
Θέλω επίσης να συγχαρώ τις Υπηρεσίες μας, για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν και τις δυο υποθέσεις, σημειώνοντας μία ακόμα σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στο διαρκή αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την εγκληματική δράση και των δύο οργανώσεων θα σας δώσει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας. "

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου:
«Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, συλλάβαμε στον Ασπρόπυργο Αττικής, δύο υπηκόους Ρουμανίας, ηλικίας 39 και 36 ετών, διότι μετέφεραν με φορτηγό μεγάλο αριθμό λαθραίων πακέτων τσιγάρων.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις που αφορούν τον Τελωνειακό Κώδικα, τη νομοθεσία για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την φορολογία καπνού, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.
Συγκατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα είναι ακόμα πέντε (5) ημεδαποί ηλικίας 37, 47, 50, 84, 56 ετών καθώς και ένας (1) ημεδαπός.
Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, αξιοποιώντας κατάλληλα πληροφορίες, εντόπισε και έθεσε υπό διακριτική επιτήρηση αποθήκη εταιρείας στον Ασπρόπυργο, ενώ προχθές (27-09-2016) το μεσημέρι, εξήλθαν από την αποθήκη οι δύο συλληφθέντες οδηγώντας φορτηγό και Ι.Χ. αυτοκίνητο, που συνόδευε το προαναφερόμενο φορτηγό.
Άμεσα, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τα παραπάνω οχήματα και σε έλεγχο που διενήργησαν στο φορτηγό, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 75.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.
Ακολούθησε οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, με την συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στους χώρους της αποθήκης, όπου και διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ειδικά διαμορφωμένο χώρο αποθήκευσης λαθραίων τσιγάρων και καπνού.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε επιμελώς απομονωμένο υπόγειο, η πρόσβαση στο οποίο γινόταν μέσω κρυφού ανελκυστήρα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, καπνού και αντικείμενα συναφή με τη συσκευασία και τη μεταφορά τους.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 37χρονος ημεδαπός συγκατηγορούμενος, είχε προβεί στη σύσταση της εταιρείας με έδρα την Αθήνα, που λειτουργούσε ως βιτρίνα για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων και καπνού, χρησιμοποιώντας ως αποθηκευτικό χώρο –συσκευαστήριο την αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε σε όλους τους χώρους της αποθήκης αλλά και στα οχήματα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν :
  • 824.932 πακέτα τσιγάρων, δηλαδή 16.498.640 τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία του Υπουργείου Οικονομικών,
  • 39 κιβώτια καπνού, βάρους 4 περίπου τόνων,
  • Φορτηγό και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
  • δύο (2) επικαθήμενα,
  • δύο (2) κλαρκ,
  • δύο (2) συσκευές ενδοεπικοινωνίας,
  • τρία (3) καταγραφικά μηχανήματα με έντεκα (11) κάμερες,
  • τέσσερα (4) κινητά τηλέφωνα,
  • χρηματικό ποσό των 150 € και των 37 Λέου Ρουμανίας.
Σημειώνεται ότι οι διαφυγόντες δασμοί από την εγκληματική δράση της οργάνωσης υπερβαίνουν το χρηματικό ποσό των 5.000.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή.