15/9/16

Πήγαν Χάγη

Όχι για να δικαστούν ...

Στη Διάσκεψη Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Αστυνομιών συμμετείχε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στην έδρα της Europol στη Χάγη Ολλανδίας, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2016.
Στη διάσκεψη συμμετείχαν περίπου 450 εκπρόσωποι των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρίτων χωρών και διεθνών Οργανισμών, καθώς και ακαδημαϊκοί.
Στις εργασίες της Διάσκεψης τον κ. Αρχηγό συνόδευαν η Προϊσταμένη Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ηλίας Ξανθάκης.

Η θεματολογία της διάσκεψης επικεντρώθηκε σε τρεις βασικές ενότητες: στην τρομοκρατία, στην μετανάστευση καθώς και στην ψηφιακή εποχή και τις νέες τεχνολογίες. Στη θεματική ενότητα της μετανάστευσης τις θέσεις της χώρας μας παρουσίασε η Προϊστάμενη του Επιτελείου, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης ο κ. Αρχηγός στις 14 Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε τις ακόλουθες προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις:
  • Με τον Αρχηγό της Αστυνομίας της Κύπρου κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με εστίαση στη συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης αστυνομικών.
  • Με το Γενικό Διευθυντή της Γαλλικής Εθνικής Αστυνομίας κ. Jean-Mark Falcone, κατά την οποία οι δύο πλευρές εστίασαν σε θέματα μετανάστευσης, τρομοκρατίας και ενίσχυσης της συνεργασίας.
  • Με τον αρχηγό της Ισπανικής, Guardia Civil κ. Arsenio Fernandez DE MESA DIAZ DEL RIO, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα οργανωμένου εγκλήματος, με εστίαση στο ευρασιατικό έγκλημα καθώς και οι προοπτικές ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα, στις 13 Σεπτεμβρίου ο κ. Αρχηγός συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση των Αρχηγών Αστυνομιών 10 Κρατών Μελών, με συμμετοχή επίσης της Ελβετίας και της Europol.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν προσκλήσεως του Επιτρόπου της Ολλανδικής Αστυνομίας κ. Erik Akerboom, στο Αρχηγείο της Ολλανδικής Αστυνομίας και συζητήθηκαν θέματα μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας.