18/7/16

Θα τα φτιάξει όλα ο Αναγνωστάκης

Θα κοιμούνται ... ήσυχοι στη Φυλή

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας με το Δήμο Φυλής υπεγράφη  σε προγραμματισμένη εκδήλωση στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» του Υπουργείου.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, συνυπέγραψαν το Πρωτόκολλο με το Δήμαρχο Φυλής, Χρήστο Παππού.
Με το Πρωτόκολλο ενισχύεται και διευρύνεται το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας με το Δήμο Φυλής και εξειδικεύονται οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των τριών Φορέων.

Μέσω του σχεδιασμού και των δράσεων που προωθούνται με το Μνημόνιο επιχειρείται:
  • η αποτελεσματικότερη παρέμβαση και αντιμετώπιση θεμάτων αστυνομικού και ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα, που απασχολούν την τοπική κοινωνία
  • η περαιτέρω ενίσχυση του επιπέδου προστασίας, ασφάλειας και εξυπηρέτησης των πολιτών του Δήμου
  • η γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή.
  • η περαιτέρω ανάπτυξη και εδραίωση σταθερών και ισχυρών σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των Φορέων
  • η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών
  • η διασφάλιση της ομαλής κοινωνικοοικονομικής ζωής
  • ο προγραμματισμός κοινών δράσεων και συμβουλευτική υποστήριξη και ενημέρωση των αρμοδίων εμπλεκομένων Υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αστυνομία αναπτύσσει μια σειρά στοχευμένων δράσεων, προσαρμοσμένων στα τοπικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, που αφορούν κυρίως:
  • στην πρόληψη και αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών με την ενίσχυση της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας ιδίως σε πολυσύχναστα σημεία και περιοχές του Δήμου όπως το εμπορικό κέντρο, μέσω πεζών περιπολιών,
  • στην ενισχυμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση σύνδεση, μέσω συστημάτων συναγερμών του Δημαρχείου, των Δημοτικών εγκαταστάσεων και των σχολικών μονάδων του Δήμου, με τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής,
  • στην εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση εγκληματικών συμπεριφορών με την αναβαθμισμένη δραστηριοποίηση ομάδων Ο.Π.Κ.Ε., ΔΙ.ΑΣ. και περιπολικών οχημάτων στην περιοχή του Δήμου, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της «βαριάς» εγκληματικότητας
  • στην καταπολέμηση της διακίνησης, της διάδοσης και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου
  • στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με την πραγματοποίηση ημερίδων σε Κ.Α.Π.Η., σχολεία κλπ και η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα τους, όπως η σωστή οδηγική συμπεριφορά και η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, η προστασία από ηλεκτρονικές απάτες κ.λπ.
Από την πλευρά του Δήμου Φυλής και με σκοπό την ενίσχυση και εδραίωση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας, προβλέπεται:
  • η διευκόλυνση του έργου και της δράσης των τοπικών Αστυνομικών Αρχών, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος,
  • η στέγαση τοπικών αστυνομικών Υπηρεσιών, για είκοσι (20) χρόνια, σε κτιριακή εγκατάσταση του Δήμου, χωρίς την καταβολή μισθώματος και η μόνιμη εγκατάσταση Ο.Π.Κ.Ε. και Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και
  • η συμμετοχή στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών και στην αναβάθμιση των υπηρεσιακών οχημάτων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τμηματικά, εντός του έτους 2016 και μέχρι το τέλος του Α' εξαμήνου του έτους 2017.
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία και ο Δήμος Φυλής ήδη συνεργάζονται με θετικά αποτελέσματα σε τομείς που αφορούν στον έλεγχο της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιχειρήσεων και άλλων χώρων, στην πάταξη του παρεμπορίου, στην προστασία κοινόχρηστων χώρων, κήπων, παιδικών χαρών και αθλητικών εγκαταστάσεων, σε θέματα τροχαίας καθώς και παραβάσεων του Οικοδομικού Κανονισμού.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Θα ήθελα να πω δύο λόγια για τη συνεργασία που έχουμε με τον κ. Δήμαρχο και την προσπάθεια που καταβάλουν, τόσο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, να εδραιώσουμε και να εμβαθύνουμε μια σχέση συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου βαθμού. Είναι αλήθεια ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναγνωρίζει την πολύτιμη και σπουδαία προσφορά αρκετών Δήμων της χώρας και αρκετών περιφερειών της χώρας. Δεν σας κρύβω ότι τόσο ο κ. Αρχηγός μέσω των τηλεδιασκέψεων με τους Γενικούς Περιφερειακούς Διευθυντές, αλλά και εγώ προσωπικά, έχουμε δώσει σαφή κατεύθυνση, σαφείς οδηγίες, να αξιοποιήσουμε την όποια χρηματοδοτική ευκαιρία μας δίνεται μέσω του ΕΣΠΑ, ενσωματώνοντας στα τομεακά ή και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα δράσεις, που σχετίζονται με την Αστυνομία. Για τη συνολική προσφορά της Αυτοδιοίκησης νιώθουμε ευγνωμοσύνη.
Έχουμε υπογράψει αρκετές τέτοιου είδους προγραμματικές συμβάσεις ή μνημόνια συνεργασίας. Με την Περιφέρεια Αττικής, με το Δήμο Αθηναίων, με το Δήμο Λαμιέων, με το Δήμο Λοκρών και με αρκετούς άλλους Δήμους. Όμως η σημερινή συνεργασία, κατά τη γνώμη μου έχει αρκετές διαφορές και μπορεί να λειτουργήσει και ως προπομπός για τις επόμενες, που ευελπιστώ να συνάψουμε και με άλλους Δήμους της Χώρας.
Τόσο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και το Υπουργείο ως δομές εννοώ, αποφασίσαμε και προχωράμε σε μία αναδιάταξη των περιφερειακών μας δυνάμεων. Αυτό που έχει επικρατήσει να λέγεται αναδιοργάνωση. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Ήδη έχει πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας περιμένουμε να επιστραφεί σύντομα μέχρι και τέλος του μήνα και αμέσως μετά να το υποβάλλουμε στον Αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή, για να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα από Σεπτέμβρη και μετά να το υλοποιήσουμε, να εφαρμόσουμε δηλαδή αυτό το νέο σχέδιο.
Με δράσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε το αίσθημα ασφάλειας αλλά και την εξωστρέφεια της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας είπε:
«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Κυρία Επιτελάρχη, Κύριε Γενικέ Αττικής, αγαπητοί συνάδελφοι. Ευχαριστώ πολύ σήμερα για την παρουσία στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας του κ. Δημάρχου Φυλής, των κυρίων Αντιδημάρχων, των κυριών και κυρίων του Δημοτικού Συμβουλίου και των συνεργατών του Δήμου.
Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας με το Δήμο Φυλής αποτελεί σημαντικό γεγονός στη σχέση του Σώματος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με τα όσα συνομολογούν οι δύο πλευρές στο Μνημόνιο Συνεργασίας, προσδιορίζουν ένα σταθερό και ειλικρινές πλαίσιο, στο οποίο ο Δήμος Φυλής και η Ελληνική Αστυνομία ενώνουν τις δυνάμεις τους και εκφράζουν τη βούλησή τους να προσπαθήσουν από κοινού, κατά τρόπο υπεύθυνο και συντονισμένο να αναπτύξουν δράσεις και πρωτοβουλίες για την επίτευξη του κοινού αδιαπραγμάτευτου στόχου, ενός στόχου που δεν είναι άλλος από τη διαμόρφωση κλίματος ασφάλειας και ομαλότητας σ’ ολόκληρη την περιοχή του Δήμου και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών του.
Στο πλαίσιο αυτό και με πνεύμα συνεργασίας, κατανόησης και ειλικρίνειας ο Δήμος Φυλής και η Ελληνική Αστυνομία, καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, δεσμεύονται έναντι της τοπικής κοινωνίας:
  • η μεν Ελληνική Αστυνομία να εντατικοποιήσει την παρουσία και τη δράση της στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες προς τους πολίτες και να αναβαθμίσει το επίπεδο προστασίας και ασφάλειας αυτών.
  • ο δε Δήμος Φυλής να συνδράμει στην προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας, εξασφαλίζοντας τις υποδομές για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Υπηρεσιών της, που εδρεύουν στην περιοχή του δήμου και ενισχύοντας τον υλικοτεχνικό της εξοπλισμό, ώστε να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα στην αποστολή της.
Πρωτίστως όμως, με την εγκαθίδρυση αυτού του πλαισίου συνεργασίας διαμορφώνεται μία νέα σχέση μεταξύ του αστυνομικού προσωπικού και των πολιτών, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συνεργασία, την αποδοχή και την αμοιβαία κατανόηση.
Εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Αρχηγός του Σώματος, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Φυλής και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία τους και εύχομαι αυτή η νέα αυτή περίοδος στη σχέση της Ελληνικής Αστυνομίας – τοπικής κοινωνίας, που οριοθετείται με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές, ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα η Ελληνική Αστυνομία και η τοπική κοινωνία, στο σύνολο τους να ενώσουν τις δυνάμεις και τις προσπάθειες τους, δίνοντας μία νέα προοπτική στη χώρα και στους πολίτες. Σας ευχαριστώ πολύ».
Ο Δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς ανέφερε:
«Ευχαριστώ κύριε Γενικέ. Γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Μπορώ να πω ήσουν και πολιτικός μου μέντορας στα πρώτα χρόνια της αυτοδιοικητικής μου πορείας. Ήσουν πάντα σεβάσμιος στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και είναι τιμή και για την Αυτοδιοίκηση, αλλά εκτιμώ και για την Αστυνομία να είναι ένας αυτοδιοικητικός στην Ηγεσία και στη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στο χώρο αυτό έχω κάνει πάρα πολλές επισκέψεις. Δεν ντρέπομαι να πω ότι οι περισσότερες επισκέψεις στην αρχή ήταν για φωτογραφίες και επειδή αντιπαθώ τις φωτογραφίες κάπου κουράστηκα να έρχομαι. Όταν βρήκα στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, του Δημήτρη του Αναγνωστάκη, μία συνάντηση που κάναμε και του εξέθεσα τα προβλήματα και τους προβληματισμούς η πρώτη του κίνηση ήταν να με στείλει στον κ. Διαμαντόπουλο στον Υπαρχηγό, που ήταν τότε Γαδάρχης. Ξεκινήσαμε μία γρήγορη συνεργασία, τόσο γρήγορη που εντός μηνών κάναμε σύσκεψη με τον κ. Αρχηγό, τον κ. Δραγατάκη, που μας συνδέουν και δεσμοί συγγένειας με την περιοχή, τον κ. Τζίγκο και υπηρεσιακούς παράγοντες και αποφασίσαμε να γίνει το Μνημόνιο Συνεργασίας.
Τι θα κάνει ο Δήμος. Ο Δήμος θα κάνει τα πάντα να είναι δίπλα στην Ελληνική Αστυνομία. Για μένα λογικές ότι «η Αστυνομία μακριά από μας» ή η λέξη «μπάτσοι» έχουν σταματήσει και δεν υπήρξαν ποτέ γιατί όταν συμβεί κάτι άσχημο, όσο και κάποιοι να αντιπαθούν την Αστυνομία λένε «πάρε τηλέφωνο το 100». Άρα την Αστυνομία τη θέλουμε πρώτη γραμμή. Λυπάμαι που βλέπω τους αστυνομικούς να έχουν μισθούς ένδειας, μισθούς πείνας και να μην έχουν αυτοκίνητα και να μην έχουν βενζίνη στα περιπολικά. Γιατί κάνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα, ώστε εμείς να είμαστε ήρεμοι και να κοιμόμαστε τα βράδια ήρεμα. Τα λέω απλά.
Ως Δήμος Φυλής, παραχωρούμε το κτίριο που σήμερα στεγάζεται η Πολεοδομία, κύριε Γενικέ, κύριε Αρχηγέ, κυρία Επιτελάρχη, κύριοι Στρατηγοί, το παραχωρούμε, όπως συμφωνήσαμε. Ξεκινάμε να αγοράσουμε 15 οχήματα τζιπ. Γι’ αυτό το λόγο με τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Τόσκα που κάναμε συζήτηση και είναι φίλος από τα παλιά και ο κ. Τόσκας, το συζητήσαμε. Μίλησα χθες με τον κ. Κουρουμπλή, τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, συμφώνησε. Μίλησα με την κα. Θεοτοκάτου, την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με παρέπεμψε κύριε Γενικέ, σε δύο εξαίρετους επιτρόπους στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να βρούμε λύση, να φύγουμε από τα αγκυλώματα της γραφειοκρατίας.
Είμαι διαθέσιμος να βοηθήσω την Ελληνική Αστυνομία, ώστε η περιοχή Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Χασιά, δηλαδή ο Δήμος Φυλής, αλλά και οι όμορες περιοχές, Μενίδι, Αχαρνές και Ασπρόπυργος να έχουν την απόλυτη αστυνόμευση.
Κύριε Γενικέ, κύριε Αρχηγέ, κυρία Επιτελάρχη, κύριοι Στρατηγοί, ευχαριστώ πάρα πολύ που αποδεχτήκατε τη συνεργασία. Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ευχαριστώ πάρα πολύ που ομόφωνα ψηφίσατε την πρόταση αυτή και ομόφωνα και ομόθυμα θα προχωρήσουμε και εκτιμώ ότι πάρα πολύ γρήγορα, θα είμαστε ένας Δήμος που η Αστυνομία θα είναι ο βασικός μας συμπαραστάτης κι εμείς ως Δήμος θα είμαστε ο βασικός συμπαραστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του εφικτού και του δυνατού και πέραν των όποιων ορίων.
Ευχαριστώ πάρα πολύ και ζητώ και πάλι τη συμπαράστασή σας, διότι οι δημότες μου θέλουν την ασφάλεια τους κι εμείς θέλουμε εσάς».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Προϊστάμενη του Επιτελείου Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Βασίλειος Τζίγκος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης, Ταξίαρχος Δημήτριος Αθανασόπουλος.
Το Δήμαρχο Φυλής συνόδευαν ο Αναπληρωτής Δημάρχου Νικόλαος Χατζητριακόσιας, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτριος Καμπόλης, Ιωάννης Μαυροειδάκος, Μιχαήλ Οικονομάκης, Αθανάσιος Σχίζας και Σπυρίδωνας Μπρέμπος, καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι και συνεργάτες.