18/7/16

Ο Κίσσας φώναξε την παρέα του!

 Ο  Έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας Κ. Κίσσας, κάλεσε όλους τους πολιτικάντηδες αλλά "ξέχασε" τον Ντέτεκτιβ χάρη στον οποίο, -πολύ πριν την ανεύρεση των δίδυμων κούρων-  έγιναν "βιτρίνα" στις προθήκες  ένα σωρό άλλα αρχαία και κλεμμένα αντικείμενα 

Για πρώτη φορά εκτίθενται στις ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου, που εγκαινιάζονται αύριο, οι εξαιρετικής τέχνης δίδυμοι Κούροι από την περιοχή της Κλένιας. Πανομοιότυποι, ύψους 1,80 μ., χρονολογούνται στο 530 π.Χ. και ζυγίζουν 220 κιλά. Κατασχέθηκαν τον Μάιο του 2010 από αρχαιοκαπήλους στην Κλένια και μεταφέρθηκαν για φύλαξη στο πρώτο μουσείο της χώρας. Τα εντυπωσιακά αγάλματα μετά τη συντήρηση και ανάταξή τους είναι έτοιμα να αποκαλυφθούν στο κοινό. Η φωτογραφία, από τη διαδικασία αφαίρεσης της προστατευτικής συσκευασίας τους.


Η ληστεία στο Μουσείο Κορίνθου

Η μεγαλύτερη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη χώρα μας. Οι δράστες έκλεψαν όλα τα εκθέματα από τις προθήκες του μουσείου τον Απρίλιο του 1990. 272 αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας έκαναν φτερά για εννέα χρόνια και εντοπίστηκαν στις Η.Π.Α. σε αποθήκες κοντά στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι μέσα σε δεκατέσσερα πλαστικά κιβώτια. Η αξία τους άγγιζε τα δύο δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ στη μαύρη αγορά έπιαναν ακόμη και δέκα δισεκατομμύρια δραχμές!

Για πρώτη φορά εκτίθενται στις ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου, που εγκαινιάζονται αύριο, οι εξαιρετικής τέχνης δίδυμοι Κούροι από την περιοχή της Κλένιας. Πανομοιότυποι, ύψους 1,80 μ., χρονολογούνται στο 530 π.Χ. και ζυγίζουν 220 κιλά. Κατασχέθηκαν τον Μάιο του 2010 από αρχαιοκαπήλους στην περιοχή και μεταφέρθηκαν για φύλαξη στο πρώτο μουσείο της χώρας. Τα εντυπωσιακά αγάλματα μετά τη συντήρηση και ανάταξή τους είναι έτοιμα να αποκαλυφθούν στο κοινό. Η φωτογραφία, είναι από τη διαδικασία αφαίρεσης της προστατευτικής συσκευασίας τους.

Τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς απαιτήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας για να ανακαινιστούν οι δύο αίθουσες του μουσείου, στις οποίες παρουσιάζεται η ζωή και η ιστορία της πόλης από τον 10ο αιώνα έως το 146 π.Χ., μέσα από 430 αντικείμενα, πολλά από τα οποία θα δει το κοινό για πρώτη φορά.
Η αποκάλυψή τους, όμως, συνέβαλε και στην ανεύρεση εκτεταμένου νεκροταφείου των 6ου, 5ου και 4ου αι. π.Χ. στην περιοχή. Λίγες ημέρες από τον εντοπισμό τους και σύμφωνα με την υπόδειξη των αρχαιοκαπήλων, βρέθηκαν, σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου αποκαλύφθηκαν, σπασμένα μέλη. Κατά τους αρμόδιους αρχαιολόγους, τα γλυπτά έστεκαν πάνω από τις δύο σαρκοφάγους, αποτελώντας παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα σε κομβικό σημείο της αρχαίας οδού, όπου αυτή διακλαδώνεται. Τα εντυπωσιακά αγάλματα μετά τη συντήρηση και ανάταξή τους βρίσκονται ήδη  στις θέσεις τους.