20/5/16

Η ιστορία του ξενοδόχου

Που του έβαλαν χειροβομβίδα

Το παζάρι της μίζας κράτησε πάνω από έξι χρόνια για τον ξενοδόχο Αρη Μάρκου από την Αργολίδα. Μετά την άρνηση του αδελφού του να υποκύψουν στις πιέσεις υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης και να τους λαδώσουν με 700.000 ευρώ, ο φάκελος της αίτησής του για επιδότηση χανόταν στις χαραμάδες της γραφειοκρατίας.

Ολο αυτό το διάστημα ο Αρης Μάρκου προσπαθούσε να ξετυλίξει το κουβάρι της κωλυσιεργίας του Δημοσίου. Απευθύνθηκε όπως λέει σε υπαλλήλους, προϊσταμένους, δικηγόρους, ακόμα και σε υπουργό. Τελικά ο ξενοδόχος ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας για να συλληφθούν δύο υπάλληλοι του υπουργείου με την κατηγορία του χρηματισμού.

Δύσκολα θα προσπεράσεις το ξενοδοχείο του. Ο φιδωτός δρόμος που ενώνει το Δρέπανο Αργολίδας με την Κάντια καταλήγει σε αυτό. Θυμίζει κάστρο, άλλωστε αυτό είναι και το όνομά του. Πετρόχτιστο, με πολεμίστρες, δύο εσωτερικές πισίνες, τρία μπαρ, δική του παραλία, 105 δωμάτια και αίθουσα εκδηλώσεων δυναμικότητας 400 ατόμων. Κάποιες σουίτες του φτάνουν τα 90 τ.μ. και τα μπαλκόνια τους έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικές μίνι πισίνες. Ενα από τα τρία εστιατόριά του πατάει πάνω σε ενυδρείο για να βλέπουν οι θαμώνες καθώς γευματίζουν ψάρια να περνούν κάτω από γυάλινο πάτωμα. Η επένδυση στοίχισε, σύμφωνα με τον Αρη Μάρκου, πάνω από 21 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης είχαν εκτιμήσει την αξία της κοντά στα 9 εκατ. Ο ιδιοκτήτης υπέβαλε αίτηση για να αναθεωρηθεί το ποσό και όπως λέει από τότε ο φάκελός του «χάθηκε για δυόμισι χρόνια».

Οταν φτάνουμε, δεν υπάρχει υπάλληλος στην υποδοχή. Η τουριστική σεζόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Στην κεντρική σάλα τα φώτα του πολυελαίου είναι σβηστά. Ο Αρης Μάρκου μάς περιμένει στο γραφείο του. Ακούει τις ειδήσεις στην τηλεόραση, δέχεται συνέχεια τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους, μετράει τις χάντρες στο κίτρινο κομπολόι του. Στα καφενεία από το Δρέπανο μέχρι την Κάντια είναι το πρώτο θέμα συζήτησης. Σε μια νύχτα από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης ο Αρης Μάρκου λέει ότι έλαβε 619 μηνύματα στο κινητό του. Δεν περίμενε ότι η ιστορία του θα έπαιρνε τόση έκταση.

«Τελικά γιατί δεν απέρριπταν την αίτησή μας, γιατί δεν την ενέκριναν, γιατί δεν πέταγαν τον φάκελο; Μιλάμε για εξίμισι χρόνια ταλαιπωρίας, όχι για μήνες. Η ολοκλήρωση ή η έγκριση του φακέλου έχει διάρκεια δύο χρόνια. Αν υπερβείς τον χρόνο χάνει ο επενδυτής και το 15% που του δίνεις μετά. Εμείς το χάσαμε. Βάζαμε δικηγόρους, ψάχναμε τον φάκελο, τον βρίσκαμε ξανά», λέει. Η κατασκευή του ξενοδοχείου ξεκίνησε το 2005. Στις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους ο κ. Μάρκου υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο 3299/ 2004 για να πάρει ως επιχορήγηση το 35% της επένδυσής του. Του ζητήθηκαν τότε 700.000 ευρώ, από άλλα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης που σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί όπως δήλωσε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. «Με αυτά τα χρήματα μου είπαν ότι ο φάκελός μου θα εξασφάλιζε καλή πορεία», λέει ο Αρης Μάρκου, που κατάγεται από το χωριό Λευκάκια Αργολίδας. Ο αδελφός του, Κώστας Μάρκου, είναι ο κύριος επενδυτής. Από τα 18 του χρόνια είχε μεταναστεύσει στην Αγγλία και επί τρεις δεκαετίες ήταν ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες που κανόνιζε πακέτα διακοπών για ξένους αποκλειστικά για την Ελλάδα.

Μετά την άρνησή τους να χρηματίσουν τους υπαλλήλους, ο φάκελός τους χανόταν. Ο Αρης Μάρκου δεν λέει όταν τον ρωτάμε τι προφάσεις έβρισκαν οι αρμόδιοι για να δικαιολογήσουν την κωλυσιεργία. Εχει πει πως κατήγγειλε την υπόθεση στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου. Ο πρώην υπουργός όμως δήλωσε χτες στον Βήμα FM ότι «δεν έγινε καμία συγκεκριμένη καταγγελία» σε εκείνον. Επί ενάμιση χρόνο ο Αρης Μάρκου λέει ότι πήγαινε από γραφείο σε γραφείο στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών για να βρει το δίκιο του. Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο αδελφός του Κώστας, που 15 φορές επισκέφτηκε τους αρμόδιους για να λυθεί το ζήτημα της επιδότησης. Τελικά στις 3/2/2012 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης υπέγραψε για την εκταμίευση της επιδότησης. Ακολούθησε σύμφωνα με τον Αρη Μάρκου ο εκβιασμός από τους δύο υπαλλήλους του υπουργείου Ανάπτυξης που ζητούσαν μίζα για να λάβει γρήγορα τα 4.740.000 ευρώ που του είχαν εγκριθεί. Αρχικά φέρεται πως του ζήτησαν το 4% της επιδότησης και τελικά το έριξαν στο 2,5%. Ακολούθησε καταγγελία του ξενοδόχου στην Αστυνομία και σύλληψη των δύο υπαλλήλων του υπουργείου με προσημειωμένα χαρτονομίσματα 120.000 ευρώ.