8/4/16

Tι σπαθί είναι αυτό Δήμο;

Όπλα, συσκευή ξεκλειδώματος immobilizer κ.α



Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής που διοικεί ο Δήμος Λασπιάς, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ένοπλες ληστείες σε βάρος οδηγών αυτοκινήτων καθώς επίσης και σε πρατήρια υγρών καυσίμων και περίπτερα.
Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 6-4-2016 εντός καταυλισμού Ρομά στον Ασπρόπυργο, μετά από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, πέντε (5) ημεδαποί, ηλικίας 17, 20, 20 23 και 27 ετών. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο (2) συνεργοί τους ηλικίας 22 και 25 ετών.
Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατ’ επάγγελμα καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Ειδικότερα, οι δράστες τουλάχιστον από τριμήνου, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με στόχο την διάπραξη ένοπλων ληστειών, μη διστάζοντας να χρησιμοποιούν υπέρμετρη σκληρότητα και βία.

Συγκεκριμένα, ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας με «ορμητήριο» τον καταυλισμό Ρομά της περιοχής Νέα Ζωή Ασπροπύργου στον οποίο διαμένουν, εκδήλωναν την εγκληματική τους δράση, πρώτες πρωινές ώρες, σε διάφορες περιοχές γύρω από τον οδικό άξονα της Αττικής Οδού, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση και η διαφυγή τους στον προαναφερόμενο καταυλισμό.
Αρχικά προέβαιναν στην κλοπή αυτοκινήτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διάπραξη ληστειών και συγκεκριμένα προσέκρουαν σε «στοχοποιημένα» αυτοκίνητα, δημιουργώντας συνθήκες τροχαίου ατυχήματος, αναγκάζοντας τους οδηγούς να αποβιβαστούν και να βρεθούν εκτεθειμένοι. Στη συνέχεια, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες και ασκώντας σωματική βία συνδυασμένη με απειλές μαχαιριών, τσεκουριών ή και ροπάλων που έφεραν, τους επιτίθεντο και τους αφαιρούσαν χρήματα, τιμαλφή και κινητά τηλέφωνα.
Στις περιπτώσεις των ληστειών σε πρατήρια υγρών καυσίμων και περίπτερα, ομοίως έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες και με την απειλή μαχαιριών, τσεκουριών και όπλων εξανάγκαζαν τους υπαλλήλους να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά.
Ενδεικτικό της εγκληματικής τους δράσης αποτελεί ακόμη το γεγονός ότι διέπρατταν έως και επτά (7) διαδοχικά ληστείες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, κατά τη διαφυγή τους στον καταυλισμό, δεν δίστασαν να πυροβολήσουν κατά των αστυνομικών που τους καταδίωκαν.
Επιπλέον και προκειμένου να εξαλείψουν ίχνη και στοιχεία που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψή τους, πυρπολούσαν τα κλεμμένα οχήματα που είχαν χρησιμοποιήσει, καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς.
Στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Δύο (2) κλεμμένες καραμπίνες
  • Ένα (1) πιστόλι replica
  • Επτά (7) εγκέφαλοι αυτοκινήτων
  • Επτά (7) διακόπτες εκκίνησης αυτοκινήτου (μίζες)
  • Μία (1) συσκευή ξεκλειδώματος immobilizer
  • Δύο (2) ηχοσυστήματα
  • Πέντε (5) κατσαβίδια
  • Ένας (1) τροχός κοπής
  • Μία (1) σιδερογροθιά
  • Ένα (1) σπαθί
  • Δύο (2) μαχαίρια
  • Τρία (3) ζευγάρια γάντια
Από την μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν πενήντα οκτώ (58) περιπτώσεις εκ των οποίων (21) ληστείες σε οδηγούς, (12) ληστείες σε πρατήρια υγρών καύσιμων, (4) ληστείες σε περίπτερα και (21) κλοπές αυτοκινήτων, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ειδικό Ανακριτή, ενώ οι έρευνες για την ταυτοποίηση της συμμετοχής τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, συνεχίζονται.