13/4/16

Οι ληστές προδόθηκαν



Οι κλήσεις από τα κινητά πρόδωσαν τους ληστές-δολοφόνους

«Περίπου στις 8 μ.μ., όταν κοντεύαμε να κλείσουμε, εγώ καθόμουν στον έναν υπολογιστή και ο άντρας μου μιλούσε στο τηλέφωνό του και έπαιρνε παραγγελία από μια πελάτισσα. Ξαφνικά, χωρίς να δω τίποτε, άκουσα ένα "μπαμ", σήκωσα το κεφάλι μου και είδα δύο άνδρες. Ο ένας ήταν δίπλα στον Γιάννη (σ.σ.: τον σύζυγό της) και νομίζω ότι στο χέρι του κρατούσε ένα μικρό μαύρο όπλο. Ο άλλος ήταν μπροστά από το γραφείο του. Τότε είδα τον Γιάννη να πέφτει στο πάτωμα, σηκώθηκα και φώναξα δυνατά...».
Πρόκειται για την κατάθεση που έδωσε στις 12 Μαρτίου 2015 μια 54χρονη γυναίκα για την εν ψυχρώ δολοφονία του συνομήλικου συζύγου της από ομάδα ληστών που εισέβαλε εκείνη την ημέρα στο κατάστημα ψιλικών, στην οδό Αβέρωφ 48, στην Ελευσίνα.
Aυτά είναι τα στοιχεία από  τον δικαστικό φάκελο της δράσης μιας εννεαμελούς συμμορίας ελλήνων και αλβανών κακοποιών, ηλικίας 28 ως 43 ετών - και μιας γυναίκας αλλά και ενός ήδη κρατουμένου στις φυλακές Κορυδαλλού - που είχε προχωρήσει σε σειρά ληστειών αλλά και δύο δολοφονίες στην Αττική τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν κατηγορηθεί παλαιότερα για παρόμοια αδικήματα αλλά και διακίνηση ναρκωτικών. Η συμμορία εξαρθρώθηκε προ μερικών ημερών από συντονισμένες ενέργειες του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ.
Από τη δικογραφία της υπόθεσης προκύπτει ότι η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε ύστερα από ανάλυση κλήσεων στο τηλέφωνο ενός... παιδιάτρου, από αναζήτηση στοιχείων επιβατών σε πτήση από την Κω στην Αθήνα αλλά και από μια έρευνα στο Μοναστηράκι για να εντοπιστεί μια πλανόδια πωλήτρια που σχετιζόταν με αναζητούμενα τηλέφωνα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας. Ακόμη, υπήρξε εκμετάλλευση στοιχείων από δύο ληστείες που είχαν διαπραχθεί στην περιοχή του Κρανιδίου και της Θερμησίας στην Αργολίδα.
Η συγκεκριμένη σπείρα χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον επικίνδυνες, αφού φέρεται να σκότωνε τα θύματά της χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Μάλιστα, στην προαναφερθείσα δολοφονία στην Ελευσίνα, η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο, φαίνεται ο δράστης να πυροβολεί στο μέτωπο τον άτυχο 52χρονο χωρίς ο ίδιος να έχει προλάβει να προβάλει καμία αντίσταση. Με λεία από τη ληστεία μετά φόνου 800 ευρώ...
Επιπλέον, και στη δεύτερη περίπτωση μιας ληστείας - στις 6 Οκτωβρίου 2015 - σε κατοικία στην οδό Συγγρού στον Ασπρόπυργο, με λεία περίπου 30.000 ευρώ, τραυμάτισαν θανάσιμα μια ηλικιωμένη γυναίκα, πεθερά του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Την κατοικία αυτή είχαν επιχειρήσει να ληστέψουν τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο, όμως είχε χτυπήσει συναγερμός και είχαν φύγει. Σύμφωνα με την περιγραφή του ιδιοκτήτη του σπιτιού «οι δράστες στη διάρκεια της ληστείας μιλούσαν με ακουστικά τύπου handsfree με μια γυναίκα και όταν τους ανέφερε για την πεθερά του εκείνοι του είπαν "άσε, αυτήν την έχουμε τακτοποιήσει ήδη"». Επίσης κατέθεσε ότι οι ίδιοι δράστες με την ανεύρεση κοσμημάτων σε κρυφό σημείο ύστερα από υπόδειξή του είπαν «κοίτα εδώ, το πουλάκι μου, πού τα είχε και δεν τα βρήκαμε την άλλη φορά». Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι οι ληστές έμειναν στο συγκεκριμένο σπίτι για περίπου δύο ώρες!
Οι αστυνομικοί βρέθηκαν στα ίχνη των δραστών από σάρωση των κλήσεων των κινητών στα σημεία που διαπράχθηκαν οι αιματηρές ληστείες και μετά τον προσδιορισμό αυτών των ύποπτων τηλεφωνικών αριθμών άρχισαν να αναζητούνται οι κάτοχοί τους. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να ζητούν πληροφορίες και σχετικές καταθέσεις από ιδιώτες που είχαν δεχθεί κλήσεις, στο πλαίσιο καθημερινών ασχολιών, από τους ίδιους αριθμούς. Ετσι, ανακαλύφθηκε ότι αριθμοί κινητών που εντοπίζονταν μέσω της «σάρωσης» στους τόπους των εγκληματικών ενεργειών καλούσαν μετά τον ίδιο γιατρό ή επικοινωνούσαν με άλλα ανυποψίαστα άτομα που ανήκαν στην ίδια παρέα. Ακόμη είχε εντοπισθεί ότι ένα από τα επίμαχα τηλέφωνα είχε καταγραφεί, τον Φεβρουάριο του 2015, σε κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Κω και λίγη ώρα αργότερα στην Αθήνα. Κι έτσι οι αστυνομικοί αναζήτησαν τη λίστα επιβατών της πτήσης, το χρονικό διάστημα «αλλαγής» της κεραίας λήψης του σήματος από το εν λόγω νησί στην Αθήνα και ανακάλυψαν το όνομα ενός εκ των δραστών. Στοιχεία αντλήθηκαν ακόμη από κάμερες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και με άλλες συνδυαστικές μεθόδους.
Ορισμένοι εκ των δραστών ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στη συμμορία. Ομως αρνήθηκαν ότι αυτοί είναι οι δράστες των δύο φόνων, συμπληρώνοντας ότι «γνωρίζουν τον εκτελεστή αλλά φοβούνται να τον κατονομάσουν». Οι αστυνομικοί αναζητούν ένα ακόμη μέλος της συμμορίας με το όνομα «Αλμπέρτο» και μία γυναίκα ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες...