23/3/16

Συναγερμός



Ο συναγερμός και οι πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ για την επίθεση του ISIS στο Βέλγιο
Αυξημένα μέτρα προστασίας σε όλα τα αεροδρόμια στην Ευρώπη και την Αμερική. Στη φωτογραφία από το αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Ενισχυμένη δύναμη στους σταθμούς τού Μετρό, στη συνέχεια των μέτρων που είχαν ληφθεί και από τις επιθέσεις αντιεξουσιαστών, αλλά και στα αεροδρόμια προβλέπει το σχέδιο ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ, ύστερα και από τις πολύνεκρες επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Iσχυρές δυνάμεις έχουν διατεθεί για την φύλαξη «στόχων» από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τα Σκόπια, την Ουγγαρία, την Αυστρία και άλλες χώρες που έχουν εμπλοκή στο «προσφυγικό» ζήτημα. Επιπλέον ενισχυμένα είναι και τα μέτρα σε διπλωματικές αντιπροσωπείες χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Τουρκία και άλλες που θεωρούνται κύριος στόχος φανατικών τζιχαντιστών.

Στελέχη των διωκτικών αρχών ανέφεραν στο Βήμα ότι είναι σε ανοικτή γραμμή με τις βελγικές αρχές για τυχόν αίτημα συνεργασίας ενώ υποστήριζαν ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη ελληνικής διάστασης στην επίθεση στο Βέλγιο».

Πάντως κύριο ζητούμενο είναι να διακριβωθεί αν ο «πυρήνας» ενόπλων που αιματοκύλησε το Βέλγιο είναι συνέχεια αυτού που είχε προκαλέσει -τον περασμένο Νοέμβριο- το μακελειό στο Παρίσι και αν μπορεί τους τελευταίους μήνες να υπήρξαν νέες μετακινήσεις τζιχαντιστών μέσω των ελληνικών νησιών για να ενταχθούν στην «ομάδα κρούσης» των Βρυξελλών.

Τέλος Ελληνες αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «η μη συμμετοχή Ελλήνων στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας και οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μας με τα αραβικά κράτη, μας βοηθούν να μην είμαστε φαινομενικά στην λίστα πρώτων στόχων του ISIS. Ωστόσο στη δράση των φανατικών ισλαμιστών υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Και επίσης ξέρουμε ότι αυτό μπορεί ν' αλλάξει αν δεν υπάρξει μεγάλη προσοχή στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος».