1/3/16

Ξαναβγήκε στους δρόμους η ΔΕΛΤΑ



ΕΛ.ΑΣ.: Επανήλθε στους δρόμους άλλο ένα τμήμα της ομάδας ΔΕΛΤΑ
Στγμιότυπο από παλαιότερη περιπολία της ομάδας ΔΕΛΤΑ στα Εξάρχεια

Σε ενεργοποίηση νέου τμήματος, περίπου 60 αστυνομικών, της… καταργηθείσης Ομάδας ΔΕΛΤΑ προχωρά η ΕΛ.ΑΣ. Η απόφαση αυτή έρχεται ύστερα από δύο περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, της επίθεσης χούλιγκαν στο Γκάζι και στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» εναντίον αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν επεισόδια, τα οποία παλιότερα χειρίζονταν οι αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ. Σε μία περίπτωση μάλιστα οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ λόγω σχετικής έλλειψης εμπειρίας και μέσων αναγκάσθηκαν να πυροβολήσουν αρκετές φορές στον αέρα προκειμένου, όπως υποστήριξαν οι ίδιοι, να «απεγκλωβιστούν». 

Η ομάδα ΔΕΛΤΑ (Δύναμη Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης) συγκροτήθηκε το 2009 για να αντιμετωπίσει τα «προβλήματα παραβατικότητας στο κέντρο της Αθήνας» και αποτελείτο από 280 μοτοσικλετιστές. Το κύριο ενδιαφέρον της υπηρεσίας εστιαζόταν στην αποτροπή επιθέσεων αντιεξουσιαστών στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, στον περιορισμό επεισοδίων γύρω από γήπεδα κ.ά.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2015 με αφορμή καταγγελίες για «κρούσματα βίας» από δικυκλιστές της ΔΕΛΤΑ αποφασίσθηκε η «απορρόφηση» της ομάδας από τα ΜΑΤ, την ΔΙΑΣ, τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) κ.λπ. Όμως στις αρχές Φεβρουαρίου 2016 αποφασίσθηκε η επαναδραστηριοποίηση περίπου 60 δικυκλιστών της ΔΕΛΤΑ λόγω των εμπρηστικών επιθέσεων σε κατοικίες πολιτικών, στα γραφεία του ΠαΣοΚ κ.ά.

Τώρα όμως τα επεισόδια έξω από αθλητικούς χώρους οδηγούν στην επαναφορά άλλων 60 δικυκλιστών της ΔΕΛΤΑ, και ίσως υπάρξει συνέχεια…

Παράλληλα σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κείμενο που καταθέτει ο δημιουργός της ΔΕΛΤΑ κ. Σταύρακας στο «Βήμα» με τίτλο «Η μετάλλαξη της Δέλτα και η απάντηση στους Δελτάδες». Ο εν λόγω πρώην ανώτατος αξιωματικός της, που απομακρύνθηκε αιφνιδιαστικά από την ΕΛ.ΑΣ., σημειώνει:

«Το πώς δημιουργήθηκε η Μονάδα ΔΕΛΤΑ και κάτω από ποιες συνθήκες δυστυχώς δεν το γνωρίζει κανείς από τους υπηρετούντες αξιωματικούς στην πραγματική διάσταση. Όλοι υποθέτουν και όλοι νομίζουν.

Οι μόνοι που γνωρίζουν επακριβώς ήταν η ηγεσία του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ. τον Μάρτη του 2009 και ο υποφαινόμενος, που συμμετείχε στη σύσκεψη, κατ' εντολή του τότε αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστρατήγου κ. Βασιλείου Τσιατούρα.

Το αν πρόσφερε ή όχι η Μονάδα ΔΕΛΤΑ στη διατήρηση της έννομης τάξης, στην κοινωνική ειρήνη και στην αποκατάσταση του ηθικού του έλληνα αστυνομικού, που είχε συνθλιβεί την περίοδο εκείνη, το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και οι ένστολοι και οι πολίτες αυτής της χώρας.

Η κατάργηση της Μονάδας ΔΕΛΤΑ πραγματοποιήθηκε ύστερα από πολιτική απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη του έχοντα το επιχειρησιακό πρόσταγμα στο Σώμα αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το αν ήταν σωστή ή όχι η απόφαση δεν είναι της παρούσας, ούτε και θα ασχοληθώ με αυτό. Αυτό όμως που βαραίνει και χαρακτηρίζει την απόφαση είναι ο προηγούμενος εξευτελισμός, ο διασυρμός και η απαξίωση των υπηρετούντων στα μάτια των συναδέλφων τους αλλά και στα μάτια της κοινωνίας.

Η πολιτική ηγεσία στεκόμενη στο ύψος των περιστάσεων, όπως της επιβάλλουν οι συνθήκες, και πιεζόμενη βεβαίως από τον δικό της διασυρμό λόγω των γεγονότων απευθύνεται σε όσους μέχρι χθες διέσυρε, εξευτέλιζε και απαξίωνε και εντέλλεται την επαναφορά τους σε ένα επιχειρησιακό σχήμα έκτρωμα που μόνο νωματάρχης β' του Αστυνομικού Σταθμού της Πυρσόγιαννης Ιωαννίνων τη δεκαετία του '20 ή του '30 θα συγκροτούσε.

Για όλα αυτά δεν θα ασχοληθώ περισσότερο πιστεύοντας ακράδαντα ότι σπαταλώ πολύτιμο, για μένα, χρόνο.

Αυτό όμως που θα κάνω είναι να απευθυνθώ σε όσους υπηρέτησαν στη μονάδα αυτή δίνοντας συνολική απάντηση στα ερωτήματα που μου απευθύνουν και αυτό μέσω παραβολής.

Στις κρίσεις του Μαρτίου 2013 συνεδρίασε το ανώτατο συμβούλιο κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ, το οποίο αποφάσισε την αποστρατεία μου, συντάσσοντας πρακτικό στο οποίο αναφέρεται ότι η αποστρατεία οφείλεται στη μη επίτευξη των υπηρεσιακών στόχων από πλευράς μου.

Εντός 15 ημερών είχα δικαίωμα, κατά το νόμο, να προσφύγω κατά της απόφασης του συμβουλίου και να επανακριθώ την επόμενη χρονιά, επικαλούμενος ότι η μη επίτευξη υπηρεσιακών στόχων είναι αβάσιμη αιτιολογία, αφού αν την αποδεχθεί κάποιος θα πρέπει κατ' επέκταση να αποδεχθεί ότι οι μονάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ δεν πέτυχαν κανένα υπηρεσιακό στόχο.

Παρερχόμενη η προθεσμία δέχθηκα τηλεφώνημα από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και ο ανώτατος αξιωματικός που με κάλεσε με παρότρυνε να υποβάλω την προσφυγή, έστω και εκπρόθεσμα κατά μία ημέρα.

Του απήντησα ότι εγώ κρίθηκα και προσφυγή δεν καταθέτω για δύο σημαντικούς για μένα και τις αρχές μου λόγους:

Πρώτον: Γιατί αυτοί που με έκριναν και πλειοψήφησαν στο συμβούλιο, κανένα αντίστοιχο προσόν και δραστηριότητα δεν είχαν στην αστυνομική τους διαδρομή και συνεπώς δεν θα απευθυνόμουν ποτέ αυτοβούλως εκ νέου στην κρίση επιχειρησιακά αστυνομικά αγραμμάτων προσώπων και

Δεύτερον: Γιατί αν δικαιωθώ θα μου αποδοθούν βαθμοί και αποζημιώσεις χωρίς αντιστοίχιση προσφοράς υπηρεσιών στη χώρα μου, ως αξιωματικός».