11/3/16

Ως κλασικός "ΑρχιΠΑΣΟΚος"

Επιλέγει Mega ο "Τιτανοτεράστιος"

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μίλησε σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016, κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Κοινωνία Ώρα Mega” και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη καιΓιώργο Οικονομέα.
Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Έχει πάρει πρωτοβουλία και ο κύριος Τόσκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη που τον έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, ο κύριος Νίκος Τόσκας, μέχρι προκηρύξεις θα πετάξουν στους πρόσφυγες από ότι ακούσαμε, θα μας τα πει ο Υπουργός. Καλημέρα Υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Οικονομέα , καλημέρα κύριε Καμπουράκη.
Δημοσιογράφος: Τι θα κάνετε τώρα, πώς θα αντιμετωπίσετε αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες κύριε Υπουργέ, το τεράστιο πρόβλημα της Ειδομένης;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε να δείτε , το θέμα προσπαθούμε εμείς να το δούμε, το ζήτημα σαν σύνολο και σε σχέση με τις εισροές που έρχονται στα ελληνικά νησιά και σε σχέση, φυσικά με την μηδενική ροή προς τα πάνω. υτή τη στιγμή σχετικά ελέγχεται η κατάσταση με τους διάφορους καταυλισμούς που συνεχώς φτιάχνονται, αλλά υπάρχει το πρόβλημα της συγκέντρωσης πολύ μεγάλου κόσμου στην Ειδομένη.
Διατηρούν ακόμα την ελπίδα αυτοί οι άνθρωποι ότι ένας αριθμός θα περάσει προς τα πάνω. μείς προσπαθούμε να τους πείσουμε και με μεταφραστές και με κάποιες προκηρύξεις που είπατε και πριν, με κάποια φυλλάδια τέλος πάντων, που θα τους δώσουν σε διάφορες γλώσσες, ότι ουσιαστικά η βαλκανική οδός έχει κλείσει, όχι με ευθύνη μας αλλά με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών, να πάνε στους καταυλισμούς όπου θα τους δώσουμε αυτή τη στοιχειώδη στέγη, τροφή, μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.
Δεν είναι εύκολη η κατάσταση, υπάρχει πολύς κόσμος εκεί, εμείς έχουμε υποδομές σε ένα κορδόνι, ας μου επιτραπεί, καταυλισμών 15-20 χιλιόμετρα προς τα πίσω, μιλάω για Χέρσο μιλάω για Πολύκαστρο, μιλάω για Διαβατά και φτιάχνουμε συνεχώς προς τα κάτω, νοτίως της Θεσσαλονίκης αλλά πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους. αι φυσικά το να τους πάμε δεν γίνεται με δακρυγόνα, το 50% είναι γυναίκες και παιδιά.
Δημοσιογράφος: Δεν μιλάμε ούτε για δακρυγόνα ούτε για ξύλο αλλά με κάποιο τρόπο πρέπει με κλιμάκια να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι ότι είναι δώρoν άδωρο, με όλα αυτά να τους βάζουν σε κίνδυνο τίποτα άλλο.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς αυτό προσπαθούμε να τους πείσουμε και βέβαια όχι μόνο η Αστυνομία αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δεν είναι εύκολο.
Δημοσιογράφος: Γιατί συναντάτε αντιστάσεις, ποιο είναι το κλίμα γι’ αυτό;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω περιστατικά στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί πέντε ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον Άγιο Ανδρέα, δεν ήθελαν να μπούν στα λεωφορεία, γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη και όχι στον καταυλισμό.
Δημοσιογράφος: Γιατί πολλές φορές δεν είναι και ενημερωμένοι τι τους περιμένει εκεί.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι ενημερωμένοι, υπάρχουν διάφορα κυκλώματα και γι’ αυτό είχαμε περιστατικό προχθές όπου 400 άτομα από το Σχιστό που οι συνθήκες είναι εξαιρετικά καλές να φεύγουν από το Σχιστό και να προσπαθούν να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας. Δηλαδή, αν είναι δυνατόν, πού έχει πιο καλές ανθρωπιστικές συνθήκες στο Σχιστό που νομίζω, έχει φανεί ότι είναι μια χαρά, αν και τα καλά δεν αναδεικνύονται παρά στην πλατεία Βικτωρίας.
Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ να ρωτήσω κάτι; Πιάσατε κανέναν διακινητή εσείς;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, προχθές πιάσαμε έναν οδηγό λεωφορείου……
Δημοσιογράφος : Έναν πιάσατε, θέλω να πω βάλτε μερικούς ανθρώπους εκεί να δείτε τι γίνεται, γιατί γίνεται χαμός εκεί κάτω.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας πληροφορώ ότι έχουμε πιάσει από το Γενάρη, 68 διακινητές. Πιάνουμε συνεχώς διακινητές, είναι πολλοί αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, προσπαθώντας να βάλουν κόσμο σε φορτηγά και σε λεωφορειάκια και σε ταξί. Συνεχώς πιάνουμε και βέβαια το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ρύθμιση των ροών, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε για να μη συσσωρεύεται άλλος κόσμος εκεί πάνω, σταματάμε συνεχώς τις ροές προς τα πάνω.
Δημοσιογράφος: Στα νησιά τι γίνεται Υπουργέ, έρχονται συνεχώς;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, χθες είχαμε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό, στη Χίο, προχθές μάλλον, χθες μέχρι το βράδυ δεν είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό, αλλά τώρα στις 08:30΄-09:00΄ βγάζουμε και εμείς τα νούμερα για το τι γίνεται στα διάφορα νησιά. Τώρα, αν με ρωτήσετε γιατί αυτός ο ρυθμός συνεχίζεται, προφανώς η Τουρκία προσπαθεί να διαπραγματευτεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.
Δημοσιογράφος Να σας πω κάτι. Σας ασκείται όμως, σαν κυβέρνηση λέω, σας ασκείται μια κριτική ότι αντιδράσατε καθυστερημένα και αφήσατε να συσσωρευτούν τόσοι πολλοί πάνω στην Ειδομένη. Δηλαδή, όπως τώρα κάνετε τους ελέγχους με τα πούλμαν, δεν τους αφήνετε να πάνε προς τα πάνω, θα μπορούσατε να το κάνετε και με τα τρένα αυτό και τελοσπάντων, πριν από 15-20 ημέρες θα μπορούσατε να κόψετε τις ροές αυτές προς τα πάνω.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας πληροφορώ ότι κάναμε ότι μπορούσαμε σε ότι αφορά τα τρένα και τα λεωφορεία αλλά στείλαμε τον κόσμο στους καταυλισμούς και φεύγουν οι άνθρωποι αυτοί οι απελπισμένοι με τα κινητά, με τα GPS και πάνε μέσα από τα χωράφια, από εκατό μεριές προκειμένου να φτάσουν στην Ειδομένη. Η κατάσταση και η αγωνία τους είναι τρομερή, νόμιζαν ότι μόλις φτάσεις στην Ειδομένη, περνάς και στην Κεντρική Ευρώπη.
Δημοσιογράφος : Υπήρχαν και μερικοί δικοί μας που τους παραμύθιαζαν σε αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς.
Δημοσιογράφος: Και δικοί μας και ξένοι και απ’ όλα.
Δημοσιογράφος Να σας πω, αυτή η πολυδιαφημισμένη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, το οποίο ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι ξεκίνησε επιχειρήσεις από προχθές, από πριν, από πέντε μέρες, έχει αποδώσει τίποτα; Έχει γίνει τίποτα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή με ορισμένα πλοία, δεν έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση και δεν έχει ολοκληρωθεί και το επιχειρησιακό πλάνο.
Δημοσιογράφος Άρα ανεξέλεγκτα οι Τούρκοι δουλέμποροι συνεχίζουν να στέλνουν κατά χιλιάδες τους πρόσφυγες εδώ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχει αρχίσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της. Θα δούμε μόλις ολοκληρωθεί η εφαρμογή, τι αποτελέσματα θα έχει. Εγώ μιλάω πάντα, έτσι είμαι λίγο επιφυλακτικός, να δω πως θα αποδώσει στη πράξη.
Δημοσιογράφος Καλά κάνετε και είστε λίγο επιφυλακτικός. Άρα μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία ωφέλεια όλη αυτή η ιστορία, μέχρι αυτή τη στιγμή.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.
Δημοσιογράφος: Δεν μου λέτε Υπουργέ, εσείς που ξέρετε πάνω κάτω τις ροές και τους δρόμους που δημιουργούνται, αμέσως τα παίρνετε χαμπάρι, αρχίζει και δημιουργείται και γραμμή-δρόμος μέσω Αλβανίας; Γι΄ αυτό οι Αλβανοί κλείνουν και πήγαν οι Ιταλοί εκεί και κάνουν τέτοια;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν έχει δημιουργηθεί μέσω Αλβανίας, ούτε μέσω Ιταλίας και δεν συζητάμε τώρα για μεμονωμένα περιστατικά.
Δημοσιογράφος: Όχι, λέμε για δρόμο.
Δημοσιογράφος Προφανώς προληπτικά πήγαν οι Ιταλοί αστυνομικοί εκεί.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με ρωτήσατε για ροές, επομένως δεν έχουν δημιουργηθεί, απλά η Αλβανία μπήκε και αυτή στη νοοτροπία της βαλκανικής οδού και των χωρών εκείνων που, μαζί με την Αυστρία, πρωτοστατούν στο να φτιάξουν μια ξεχωριστή Ευρώπη, αυτήν την Ευρώπη που δεν σέβεται και δεν υπολογίζει.
Δημοσιογράφος: Ρε που έχουμε φτάσει όμως. Τώρα η Αλβανία να λέει ότι δεν θέλω πρόσφυγες. Που κάποτε είχε αδειάσει η χώρα και είχε γεμίσει το σύμπαν ας πούμε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Και υπενθυμίζω επί εποχής κυρίου Σαμαρά, ένα εκατομμύριο περίπου πρόσφυγες
Δημοσιογράφος: Ναι παιδί μου τώρα είχανε…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Γιατί έχουμε κοντή μνήμη μερικές φορές , όχι εσείς και εγώ.
Δημοσιογράφος: Δεν μου λέτε κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με το σχέδιο που έχουνε εκπονήσει οι Υπηρεσίες σας και το Συντονιστικό Όργανο, μπορείτε να μας πείτε, να έχουμε μία ιδέα, σε πόσες μέρες θα αδειάσει η Ειδομένη;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κοιτάξτε σας είπα ότι με βίαιο τρόπο δεν γίνονται πράγματα.
Δημοσιογράφος: Καταλάβαμε ότι είναι δύσκολο πολύ, αλλά κάποιο σχέδιο πρέπει να έχετε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Και δεν γίνεται και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο. Σας είπα πενήντα 50% γυναίκες και παιδιά. Από εκεί και πέρα, αυτός ο κόσμος πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα, θα είναι κλειστά τα σύνορα μηδέν, επί τρεις μέρες μηδενική ροή προς τα πάνω. Επομένως, θα καταλάβει και θα γυρίσει πίσω στους καταυλισμούς και πλέον θα είναι πολύ πιο εύκολα τα πράγματα και γι’ αυτούς και για εμάς. Πιστεύω ότι σε κανά δυο εβδομάδες θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αλλά πιστεύω πολύ πιο σύντομα, είναι θέμα ημερών που θα αρχίσουν αυτοί οι άνθρωποι, ήδη υπάρχουν κάποιοι που γυρνάνε προς τα πίσω και υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που γυρίζουν στους καταυλισμούς το βράδυ, κοιμούνται και μετά ξαναγυρίζουν το πρωί στην Ειδομένη.
Δημοσιογράφος: Δεκαπέντε χιλιόμετρα …
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Δεκαπέντε χιλιόμετρα είναι το Πολύκαστρο και γύρω στα είκοσι είναι το Χέρσο.
Δημοσιογράφος: Δεκαπέντε χιλιόμετρα τη μέρα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Την ξέρω την περιοχή έχω κάνει Διοικητής εκεί πέρα.
Δημοσιογράφος: Επίσης κύριε Υπουργέ επειδή είσαστε υπεύθυνος και επειδή την κάνουμε την έκκληση, εδώ με τον κύριο Καμπουράκη, συχνά εάν γίνει οποιαδήποτε απόπειρα, επιχείρηση, προσπάθεια, καλό θα είναι να αποφεύγετε να απαγορεύετε στους δημοσιογράφους να πλησιάζουν. Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να είναι και μες στα πόδια σας τα συνεργεία και αυτά, αλλά δεν πρέπει κιόλας να τους συλλαμβάνουν και να τους πηγαίνουν στο Τμήμα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κοιτάξτε εμείς, όχι όχι, αλλά καλό είναι και οι δημοσιογράφοι να σέβονται κάποιους κανόνες. Όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες.
Δημοσιογράφος: Ασφαλώς, δεν μπορεί να είναι μες τα πόδια σας, αλλά όχι και για εξακρίβωση Υπουργέ που στα Τμήματα τώρα τους τρέχετε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Κοιτάξτε την μια οι δημοσιογράφοι θέλουν να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο μέχρι την Ειδομένη ακριβώς στον τόπο αυτόν. Την άλλη θέλουν να μοιράζουν τρόφιμα κάποιοι άλλοι, όχι δημοσιογράφοι, όποτε θέλουν και χωρίς κανόνες. Θέλει κάποιους κανόνες. Και το πρόβλημα το μεγαλύτερο δεν το έχουμε από τους δημοσιογράφους. Το έχουμε από κάποιες Μ.Κ.Ο. εκεί, οι οποίες νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Όλα τα πράγματα στην ζωή μας θέλουν κανόνες. Και η οικογένεια και η δημοκρατία.
Δημοσιογράφος: Και στον Πειραιά έτσι είναι. Έτσι είναι δυστυχώς. Όποιος πάει τρόφιμο, όποιος πάει να προσφέρει κάτι –υπάρχει μία Παμπειραϊκή η οποία δεν ξέρω τι είναι ακριβώς- σου λένε δεν θα δώσεις τίποτε. Σου λένε, εγώ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ακριβώς. Τα ξέρετε, κ. Καμπουράκη. Δυστυχώς υπάρχουν τέτοιοι ανταγωνισμοί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
Δημοσιογράφος: Λοιπόν, καλημέρα κύριε Υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Να’στε καλά. Καλημέρα. Γεια σας.