25/3/16

Θυμήθηκαν τον Κάρατζιτς

Ενοχος για για την γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα

Υπεύθυνος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Κάρατζιτς
Υπεύθυνο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε περιοχές της Βοσνίας έκρινε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) τον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ένοχος για γενοκτονία για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα κρίθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Παράλληλα, κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε 40 χρόνια κάθειρξης.

Το ICTY τον έκρινε ένοχο για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Ο Κάρατζις απαλλάχθηκε από τη μία εκ των δύο κατηγοριών για γενοκτονία, αλλά κρίθηκε ένοχος για τη δεύτερη που αφορούσε τη σφαγή σχεδόν 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών από τις σερβικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

Κρίθηκε, επίσης, ένοχο για εγκλήματα πολέμου για την πολιορκία του Σαράγεβο.

Ο Κάρατζιτς -μεταξύ άλλων και πρώτος πρόεδρος της κοινότητας των σερβοβόσνιων- ήταν ο πιο υψηλόβαθμος που δικάστηκε από το Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

H υπόθεσή του είχε φέρει αναλόγως στα άκρα την αντιπαράθεση για την απόδοση ευθυνών. Σε απόλυτο συγχρονισμό με την ετυμηγορία της Χάγης, ο πρόεδρος της κοινότητας των σερβοβοσνίων είχε εγκαινιάσει τιμητική πλακέτα για τον Κάρατζιτς λίγες ημέρες νωρίτερα, λέγοντας πως ήταν κίνηση «ισχυρού συμβολισμού» πριν την κατάληξη της δίκης.

Ο Κάρατζιτς διέφευγε για 13 χρόνια μέχρι τη σύλληψή του στο Βελιγράδι το 2008 και την παράδοσή του στη Χάγη.

Σε βάρος του είχαν απαγγελθεί 11 κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου, τις οποίες αρνείται.

Η δίκη του Κάρατζιτς άρχισε τον Οκτώβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014.
Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα είναι το χειρότερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δολοφονίες έγιναν στο πλαίσιο της εθνοκάθαρσης μεγάλων περιοχών της Βοσνίας που είχε σχεδιαστεί από τον Ράντοβαν Κάρατζιτς μαζί με τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991.

Σκοπός τους ήταν να διώξουν μουσουλμάνους, Κροάτες και άλλες μειονότητες από τις περιοχές αυτές.