17/2/16

Απάτη με «γκουρού» επενδύσεων στο Κολωνάκι


Νέα απάτη με «γκουρού» επενδύσεων στο Κολωνάκι

Νέα απάτη ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ και δεκάδες θύματα, με υποτιθέμενες «υπερκερδοφόρες» επενδύσεις στο εξωτερικό, εξετάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΛ.ΑΣ. αλλά και οι δικαστικές αρχές.
Λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη παρόμοιας μεθόδευσης από επιχειρηματία, ο οποίος υπό την πίεση των εξαπατημένων φέρεται να έθεσε τέλος στη ζωή του τον περασμένο Ιούλιο στο κέντρο της Αθήνας, αναδεικνύεται μία παρόμοια υπόθεση με πρωταγωνιστή 45χρονο οικονομικό σύμβουλο ο οποίος είχε έδρα στο Κολωνάκι και με τουλάχιστον 30 νέα θύματα. Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν επιχειρηματίες, στελέχη πανεπιστημίων, ιατροί και άλλοι ιδιώτες οι οποίοι υπολογίζεται ότι έχασαν ποσά που προσεγγίζουν τα 5 εκατ. ευρώ.

Επένδυση με μαθηματική μέθοδο
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τον δικαστικό φάκελο, ο 45χρονος δήλωνε ότι διέθετε μία μαθηματική μέθοδο για να προβλέπει την ισοτιμία δολαρίου - ευρώ, έτσι ώστε με αντίστοιχα πονταρίσματα την κατάλληλη στιγμή να δίνει καθαρό κέρδος σε όσους εμπιστεύονταν τα χρήματά τους, της τάξεως του 2% μηνιαίως. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφα στοιχεία όπως και άλλες μαρτυρίες, χρησιμοποιούσε ως «κράχτες» έναν αναλυτή οικονομικών θεμάτων με τηλεοπτικές εμφανίσεις αλλά και έναν πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Ετσι η ευπιστία των «πελατών», η διάθεσή τους για τα κέρδη από μεγάλες αποδόσεις καθώς και τα τρικ που χρησιμοποιούσαν ο 45χρονος και οι συνεργάτες του (με τις αρχικές σχέσεις ψευτοεμπιστοσύνης και τη χρήση καταγγελλόμενων «πλαστών βεβαιώσεων» για τις υποτίθεται επικερδείς επενδύσεις τους) οδηγούσαν στην απώλεια τεράστιων χρηματικών ποσών. Ισως το πιο εντυπωσιακό είναι πως παρότι έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις, οι εμπλεκόμενοι που είναι έξω με περιοριστικούς όρους συνεχίζουν μέσω του Διαδικτύου τη διαφήμιση «επωφελών επενδύσεων».

Διαρκής «ενημέρωση» για κέρδη
Υστερα από αρχικές μηνύσεις των θυμάτων, τον Απρίλιο του 2015, και τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Ασφάλεια Αττικής, δόθηκε συνέχεια σε ανακριτικό γραφείο της Αθήνας όπου κατέθεσαν πολλά από τα θύματα. Οπως κατέθεσε ένας από αυτούς που παρασύρθηκε από τις «υψηλές γνωριμίες» και την υποτιθέμενη αξιοπιστία του οικονομικού συμβούλου, «στη συνάντηση που είχα με τον 45χρονο, μου είπε ότι επενδύει στη διακύμανση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου, ότι διέθετε αλγόριθμο για να προβλέπει την ισοτιμία και ότι είχε υψηλό ποσοστό επιτυχών προβλέψεων. Μας είπε ότι όχι μόνο εγγυάται κάθε μήνα κέρδος μέχρι και 2% αλλά και πως σε περίπτωση που υπήρχαν απώλειες του κεφαλαίου άνω του 8%, η πλατφόρμα επενδύσεων στο εξωτερικό με την οποία φέρεται να συνεργαζόταν θα μας ενημέρωνε για το γεγονός αυτό για να προβούμε στις ανάλογες ενέργειες. Εστειλα σταδιακά μεγάλα ποσά σε βρετανική τράπεζα υπογράφοντας εξουσιοδότηση προς τον 45χρονο να τα διαχειρίζεται. Καθ' όλο το χρονικό διάστημα συνεργασίας μαζί του, λάμβανα από αυτόν ενημερωτικά έγγραφα τα οποία παρουσίαζαν την επένδυσή μου ως κερδοφόρα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους επενδυτές είχαν παραδώσει στον εν λόγω σύμβουλο ποσά που υπερέβαιναν το 1 εκατ. ευρώ, καθότι είχαν πεισθεί απόλυτα για την επιτυχία με τον «κερδοφόρο αλγόριθμο». Στη συνέχεια όμως όλα φέρεται να έγιναν αντιληπτά...

Ηθελε να τον... μισήσουν
Τα πιστοποιητικά που έδειχναν μεγάλα κέρδη αποδείχθηκε ότι ήταν παραποιημένα και ότι τα χρήματα είχαν υφαρπαγεί ή χαθεί σε ανεξέλεγκτα «πονταρίσματα» προκειμένου ο σύμβουλος να παίρνει προμήθειες από αυτά. Υστερα, σύμφωνα με τις καταθέσεις και τις μηνύσεις, όταν οι πελάτες τον πίεζαν ζητώντας πίσω τα χρήματά τους, άρχισαν οι συνήθεις παρελκυστικές τακτικές. Αρχικά τους ανέφερε ότι «είχαν παγώσει οι ισοτιμίες δολαρίου - ευρώ», ότι «τα χρήματα έχουν σταλεί αλλά υπάρχει τραπεζικό πρόβλημα και δεν μπορεί να εισπραχθούν», ότι «υπήρχαν προβλήματα με τα capital controls».
Μάλιστα ένα εκ των θυμάτων σημειώνει στην αναφορά του ότι «σε σχετική εύλογη ερώτησή μου γιατί μου έλεγε όλα αυτά τα ψεύδη περί υποτιθέμενων κερδών, μου απάντησε ότι τα έλεγε για να δω την ανακολουθία του και τελικά να τον μισήσω. Επίσης με απείλησε ότι κάποια στιγμή σκέφθηκε να με σκοτώσει για να απαλλαγεί από μένα...».
Ο 45χρονος στην απολογία του πριν από μερικές εβδομάδες ανέφερε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα οποιοδήποτε ψευδές γεγονός προς αυτούς, ούτε βεβαίως τους υποσχέθηκα ότι η επένδυσή τους αποκλειόταν να είναι ζημιογόνος», αποδίδοντας την απώλεια των χρημάτων στην «κακή οικονομική συγκυρία» και όχι σε δόλο. Οπως ανέφεραν μιλώντας προς «Το Βήμα» ορισμένα από τα θύματά του, μετά την απολογία του - του επιβλήθηκαν μόνο περιοριστικοί όροι - έχει κλείσει το γραφείο του στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ και έχει εξαφανισθεί.

Αλλες «επενδύσεις» που... ναυάγησαν
Σημειώνεται ότι το περασμένο καλοκαίρι αναδείχθηκε πολυετής απάτη που προσεγγίζει τα 10-15 εκατ. ευρώ με πρωταγωνιστή έναν 63χρονο που έθεσε τέλος στη ζωή του στις 28 Ιουλίου 2015 μέσα σε μικρό κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών γερμανικής εταιρείας στην οδό Φυλής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, ο εν λόγω επιχειρηματίας άρχισε από το 2006 να διαφημίζει επένδυση «μέγιστης απόδοσης» σε ομόλογο που φέρεται να είχε εκδοθεί για τους εργαζομένους της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικών στο οποίο είχε πρόσβαση λόγω του ότι ήταν αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα. Μέσω του ομολόγου υποτίθεται θα υπήρχαν «τεράστια κέρδη από επενδύσεις σε συγχρηματοδοτούμενα διαστημικά και δορυφορικά προγράμματα».
Θύματά του φέρονται δεκάδες επιχειρηματίες, στελέχη εργοληπτικών εταιρειών, υπεύθυνοι ασφαλιστικών εταιρειών, δικηγόροι στην Ελλάδα, στην Κύπρο που μάταια προσπαθούν να εισπράξουν μέρος των μεγάλων χρηματικών ποσών που έχουν εισπράξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες παρουσίασαν στην ΕΛ.ΑΣ. φωτογραφίες συγγενών του 63χρονου που σκορπούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε κέντρα διασκέδασης!
Σημειώνεται ότι παρόμοια μεγάλη απάτη χρηματιστηριακής εταιρείας με πολυτελή γραφεία στον Πύργο των Αθηνών με τη συμμετοχή οκτώ Βουλγάρων και ενός έλληνα ιδιώτη αποκαλύφθηκε προ μερικών μηνών. Τεράστια ποσά χάθηκαν για υποτιθέμενες επενδύσεις, κυρίως στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με αποδόσεις της τάξεως του 10%-20% τουλάχιστον.
Μία άλλη, ακόμη μεγαλύτερη, καταγγελλόμενη υπόθεση απάτης με θύματα τουλάχιστον 60-70 επενδυτές και απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ είναι αυτή με τη δράση 47χρονου έλληνα «γκουρού» των ξένων χρηματιστηρίων με έδρα στην Αγία Παρασκευή αλλά και στα Μεσόγεια. Και αυτός εμφανιζόταν ειδικός στις επενδύσεις στα ξένα χρηματιστήρια, αλλά κυρίως σε «μεγάλα κέρδη» από επενδύσεις μεγάλων κεφαλαίων σε συναλλαγματικές ισοτιμίες. Και εκείνος μετά τις αρχικές εισπράξεις μεγάλων ποσών δήλωσε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, «ξαφνικά προβλήματα στις επενδύσεις» και έγινε άφαντος.
Παρόμοιες απάτες είχαν αναδειχθεί στο παρελθόν όπως αυτή του πλαστού αμοιβαίου κεφαλαίου «Horizon» με δεκάδες θύματα, ή της παρατράπεζας Hedley στη Γλυφάδα κ.ά