10/12/15

To προφίλ του μεγαλέμπορου



Στην παγίδα ΣΔΟΕ [Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών-Όπλων] και Οργανωμένου Εγκλήματος [Ασφάλεια Αττικής]

Με ένα κοντέινερ στον Ασπρόπυργο γεμάτο νερό παγίδεψε η ΕΛ.ΑΣ. τον 49χρονο αμερικανοϊορδανικής καταgωγής Γκανέμ Ραμί (Ghanem Rami) ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους λαθρεμπόρους όπλων σε όλο τον κόσμο.
O Ραμί, το όνομα του οποίου είχε επιχειρηθεί από τους έλληνες και τους αμερικανούς αξιωματούχους να κρατηθεί μυστικό, συνελήφθη ύστερα από έρευνες και «σκηνοθετημένα» περιστατικά διαρκείας περίπου ενός μηνός από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ υπό την επίβλεψη κλιμακίου αμερικανών πρακτόρων.
Παρασύρθηκε στον Ασπρόπυργο προκειμένου, υποτίθεται, να δει το «κοντέινερ με τα όπλα» που του είχαν υποσχεθεί στελέχη των ελληνικών αρχών και ιδιώτες. Είχαν βάλει νερό στο εμπορευματοκιβώτιο για να δίνεται η εικόνα φορτίου με σημαντικό βάρος και να μη γίνει αντιληπτή η παραπλανητική ενέργεια των ελληνικών διωκτικών αρχών.

Τον έλεγχαν επί ενάμιση χρόνο
Ο συλληφθείς φέρεται να ήταν τουλάχιστον ενάμιση χρόνο στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, αφού θεωρείτο προμηθευτής όπλων της Χεζμπολάχ και άλλων ένοπλων οργανώσεων της Μέσης Ανατολής και ομάδων που δρουν σε Ιράν, Ιράκ, Λιβύη και Ουκρανία, χωρίς να έχει αποκλεισθεί ότι μπορεί να πωλούσε όπλα και προς τον ISIS.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στον οπλισμό που πωλούσε ήταν αντιαρματικά, πυραυλικά συστήματα και άλλα.
Ο 49χρονος είναι μόνιμος κάτοικος Αιγύπτου και διέμενε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψής του για λαθρεμπόριο όπλων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Αποφάσισαν μαζί με τους έλληνες αξιωματούχους να του στήσουν παγίδα στην Αθήνα και να συλληφθεί ύστερα από πολύμηνο ανθρωποκυνηγητό.
Παρόμοιες επιχειρήσεις των αμερικανικών αρχών, και κυρίως της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), είχαν πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2011 σε Ρουμανία και Μαλδίβες για τη σύλληψη τριών προμηθευτών όπλων (από Τουρκία, Ιράν και Λίβανο) πάλι της Χεζμπολάχ. Με την ίδια κατηγορία είχαν συλληφθεί προ μερικών μηνών στις ΗΠΑ και άλλα τέσσερα άτομα αραβικής καταγωγής.