20/11/15

Και στα ομόλογα ο "Πεταλούδας της απάτης"


Με το ψευδώνυμο «Ηρακλής» ο μεγαλοαπατεών είχε εμπλακεί σε πολλές υποθέσεις πλαστογραφίας και κυρίως πώλησης οικοπέδων με πλαστούς τίτλους κυριότητας. Μάλιστα σε μία - δύο περιπτώσεις, για να φανούν νόμιμες οι ενέργειές του, σχεδίαζε να πραγματοποιήσει δωρεές σε εκκλησιαστικά ιδρύματα και σε άλλους φορείς της Εκκλησίας. 
Την άνοιξη του 1994 ενεπλάκη στη μεγάλη υπόθεση κλοπής ομολόγων από την Εθνική Τράπεζα. Η κλοπή των 99 εντόκων γραμματίων αξίας 990.000.000 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 3 εκατ. ευρώ) αποκαλύφθηκε στις 13 Μαΐου του 1994, ύστερα από έλεγχο που έγινε στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας. Τα ομόλογα που είχαν κλαπεί ήταν ένα μέρος μιας παρτίδας 250 δισ. δρχ. (περίπου 750 εκατ. ευρώ) που είχε παραλάβει η Εθνική Τράπεζα από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, διοργανωτής της κλοπής των ομολόγων ήταν ο ίδιος ο οποίος είχε εμφανιστεί με το ψευδώνυμο «Ευστράτιος Ρίζος» και δήλωνε... κτηματομεσίτης. Στη συνέχεια ο... κ. Ρίζος με τη βοήθεια μιας δικηγόρου και μιας οικονομολόγου προχώρησαν σε διάφορες τράπεζες στην προεξόφληση των ομολόγων. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ένας 62χρονος πρώην ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, ο οποίος φέρεται να παρέλαβε ένα μεγάλος μέρος των χρημάτων που προέρχονταν από την εξόφληση των ομολόγων.