16/9/15

Στα νύχια του μαστροπού






Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που διοικεί ο Μάνος Σφακιανάκης εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορά παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, παράνομης βίας και μαστροπείας, πράξεις τελεσθείσες και μέσω διαδικτύου, σε βάρος 38χρονης ημεδαπής.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη, με την αυτόφωρη διαδικασία, 50χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία της 38χρονης ημεδαπής στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία το 2003 ανταποκρινόμενη σε αγγελία για επαγγελματική φωτογράφηση προϊόντων, έναντι χρηματικής αμοιβής, ήλθε σε επικοινωνία με τον 50χρονο συλληφθέντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγγελίας, μετά την αρχική φωτογράφηση ο 50χρονος έπεισε την 38χρονη να προβεί σε γυμνή φωτογράφηση και στη συνέχεια την απειλούσε, μέχρι και σήμερα (για 12 συναπτά έτη), ότι θα κοινοποιούσε τις φωτογραφίες αυτές στο διαδίκτυο και σε άτομα του οικογενειακού της περιβάλλοντος, εξαναγκάζοντάς την σε περαιτέρω γυμνές φωτογραφήσεις.

Από τα μέσα του έτους 2004, ο 50χρονος, χρησιμοποιώντας τις ίδιες απειλές, εξανάγκαζε την 38χρονη να συνευρίσκεται ερωτικά με άγνωστα άτομα έναντι χρηματικής αμοιβής, ασκώντας μάλιστα και πράξεις βίας εναντίον της για να κάμψει τις αντιρρήσεις της.

Από το 2008 ο 50χρονος χρησιμοποιούσε την 38χρονη μόνο σε γυμνές φωτογραφήσεις, εξαιτίας αναφερόμενης απόπειρας αυτοκτονίας της, ενώ από το 2014 την εξανάγκαζε επιπλέον να βγάζει τα ρούχα της μπροστά σε κάμερα Η/Υ, συνδεδεμένου στο διαδίκτυο σε ζωντανή σύνδεση, μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας, όπου ο εκάστοτε χρήστης πλήρωνε διαδικτυακή συνδρομή.

Τα ανωτέρω καταγγελλόμενα τέθηκαν υπ’ όψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για τη διερεύνηση τους, καθώς και τη χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων  και δεδομένων από τους αρμόδιους παρόχους τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών του Διαδικτύου.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων και ταυτοποιήθηκε ο 50χρονος ημεδαπός, ως εμπλεκόμενος στην παράνομη δραστηριότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, πρωινές ώρες χθες (15-9-2015), διενεργήθηκαν έρευνες, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στην οικία και στον χώρο εργασίας του 50χρονου, όπου διακριβώθηκε και ψηφιακά η συμμετοχή του στις υπό έρευνα πράξεις.

Ειδικότερα από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα στα ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα που κατείχε ο 50χρονος (υπολογιστές, διακομιστές κτλ), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αποθηκευμένα εκατοντάδες αρχεία (φωτογραφίες, βίντεο) ερωτικού περιεχομένου που απεικονίζουν - εκτός από την 38χρονη - και άλλες γυμνές γυναίκες, τα στοιχεία των οποίων αναζητούνται να διακριβωθούν. Τα αρχεία αυτά φέρεται να είχαν αποσπαστεί με παρόμοιο τρόπο δράσης, με σκοπό την δόλια και οικονομική εκμετάλλευση τους.

Πιο συγκεκριμένα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• σταθερός Η/Υ, ο οποίος περιέχει (4) εσωτερικούς σκληρούς δίσκους σε διάταξη RAID,
• σταθερός Η/Υ που χρησιμοποιείται ως εξυπηρετητής (server) αρχείων, περιέχων (3) εσωτερικούς σκληρούς δίσκους,
• (120) φωτογραφίες με γυμνές γυναίκες και φωτογραφικό άλμπουμ με (31) φωτογραφίες όμοιου περιεχόμενου και 
• δύο (2) κάρτες μνήμης

Επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αποδεικτικά συναλλαγών πληρωμής - καταβολής χρημάτων στο όνομα του 50χρονου από την επίμαχη ιστοσελίδα του διαδικτύου, τα όποια καταδεικνύουν την κερδοσκοπία του από την ανωτέρω παράνομη δραστηριότητα.

Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ παράλληλα ερευνάται η συμμέτοχη - εμπλοκή του 50χρονου και σε τυχόν άλλες όμοιες και συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά:  111 88
• Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο:  
ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID
• Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR.