15/8/15

Πλοία-φαντάσματα

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) θεωρεί ότι η συρροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κόντα στα τουρκικά παράλια εξηγείται -εν μέρει- με την καταπολέμηση της μεθόδου των «πλοίων φαντασμάτων», πρακτική που είχε ενισχυθεί πρόσφατα για όσους θέλουν να περάσουν τη Μεσόγειο με την ελπίδα καλύτερης ζωής. 

Καθώς τα μεγαλύτερα αυτά σκάφη λείπουν, αναγκαστική λύση ξαναγίνονται τα μικρότερα σκάφη, που δεν μπορούν να κάνουν μεγάλα ταξίδια.

Ο Ζοέλ Μιγιάν του ΔΟΜ από τη Γενεύη αναφέρει ότι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στα ελληνικά νησιά οφείλεται στην αλλαγή των μεταναστευτικών οδών στη Μεσόγειο. 


«Μεγάλος αριθμός Σύρων περίμενε τους τελευταίους μήνες ένα πλοίο για την Ιταλία» εξηγεί. «Τα αποκαλούν πλοία φαντάσματα, επειδή πλέουν χωρίς πλήρωμα, με αυτόματο πιλότο προς τις ιταλικές ακτές. Επρόκειτο για μεγάλα πλοία που προορίζονταν για διάλυση, αγοράσθηκαν από διακινητές και οι Σύροι τα θεωρούσαν πιο σίγουρα από τα πλεούμενα που αναχωρούν από τη Λιβύη» αναφέρει.

«Όμως οι τουρκικές αρχές κυνήγησαν αυτές τις αγορές και το δίκτυο σταμάτησε (...) Όμως σε πολλές περιπτώσεις οι Σύροι είχαν ήδη πληρώσει τους διακινητές, οι οποίοι τους πρότειναν φουσκωτά σκάφη για σύντομους πλόες προς τα ελληνικά νησιά. Καθώς δεν μπορούν να φθάσουν στην Ιταλία, πηγαίνουν στην Ελλάδα. Ενενήντα τρεις χιλιάδες έφθασαν έτσι στην Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε πως είναι πολλοί περισσότεροι» εξηγεί ο Μιγιάν.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΔΟΜ, «οι διακινητές προσαρμόζουν τις τιμές τους, οι Σύροι θεωρούνται πιο πλούσιοι από τους αφρικανούς μετανάστες της Λιβύης. Για τους τελευταίους, η τιμή μπορεί να κατέβει στα 500 δολάρια, για τους Σύρους στην Τουρκία οι τιμές κυμαίνονται από 1.500 δολάρια έως 8.000 δολάρια. Οι διακινητές κοιτάζουν τα ρούχα τους, τα κοσμήματα που έχουν, την περιοχή της Συρίας από την οποία έρχονται και ποιο ήταν το επάγγελμά τους».