2/7/15

Η Μέρκελ δεν πίστευε σε κούρεμα

WikiLeaks

WikiLeaks: «Η Μέρκελ δεν πίστευε σε κούρεμα του ελληνικού χρέους»

Η γερμανίδα καγκελάριος δεν πίστευε εδώ και χρόνια ότι μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε τη λύση για την ελληνική κρίση, αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύονται στα WikiLeaks.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Liberation που δημοσιεύει τις αποκαλύψεις, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) είχε καταγράψει συνομιλία της Μέρκελ με συνεργάτη της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για επιπρόσθετο κούρεμα των ομολόγων.

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα της NSA, η ανησυχία της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν ότι η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ακόμα και με ένα επιπλέον κούρεμα, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της. 

Υπέρ του επιπρόσθετου κουρέματος τασσόταν μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τα έγγραφα να αναφέρουν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει την άποψή του «παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον "χαλιναγωγήσει"».

Αντίθετος σε κούρεμα εμφανιζόταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ αναποφάσιστη ήταν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γερμανίδα καγκελάριος ήθελε την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Οι Γερμανοί κρίνουν ότι θα μπορούσαν να πιέσουν ΗΠΑ και Βρετανία για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου.

Παράλληλα, έγγραφο που υπέκλεψε η βρετανική υπηρεσία Πληροφοριών (GCHQ) -και το οποίο είχε συντάξει ο γενικός διευθυντής της γερμανικής καγκελαρίας για θέματα ΕΕ- αναφέρει ότι οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) σκέφτονταν να συνδράμουν στη διάσωση της Ελλάδας.

Το έγγραφο επισημαίνει: «Το Βερολίνο δεν θα δεχόταν να δώσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τραπεζική άδεια. Επίσης δεν θα δεχόταν τη θέσπιση ενός κοινού Οχήματος Ειδικού Σκοπού μεταξύ του EFSF και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή άλλο μέτρο που θα απαιτούσε νομοθετικές αλλαγές από τα κράτη μέλη. Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί θα υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο οι χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα "ρίξουν" κεφάλαια για το σκοπό της ενίσχυσης δραστηριοτήτων διάσωσης στην ευρωζώνη».

Ο Τζούλιαν Άσαντζ, ιδρυτής του WikiLeaks, τονίζει: «Οι σημερινές αποκαλύψεις δείχνουν ότι η εκστρατεία οικονομικής κατασκοπείας των ΗΠΑ εκτείνεται προς τη Γερμανία και σημαντικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς για θέματα όπως η ΕΚΤ και η ελληνική κρίση».

«Οι αποκαλύψεις δείχνουν πως η Βρετανία βοηθά τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Θα είχαν προχωρήσει η Γαλλία και η Γερμανία με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τις BRICS εάν δεν είχε συγκεντρώσει (η Βρετανία) αυτές τις πληροφορίες και εάν δεν τις είχε δώσει στις ΗΠΑ -οι οποίες θα πρέπει να τρομοκρατήθηκαν από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις;»