1/7/15

«Τεχνικές ανάκρισης» από την Οικονομική Αστυνομία

αι Έρευνας της Ολλανδίας, με θέμα «Τεχνικές ανάκρισης»
Ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Ταξίαρχος Εμμανουήλ Πλουμής επί το έργον


Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας διοργάνωσε  ημερίδα, σε συνεργασία με στελέχη της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Έρευνας (Fiscal Information and Investigation Service of Netherlands, F.I.O.D.) της Ολλανδίας, με θέμα «Τεχνικές ανάκρισης» (¨Interview techniques¨).
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, με τη συμμετοχή εκατό (100) εκπροσώπων: από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), από Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών ( Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., Δ/νση Ελέγχων, Γραφείο Γενικού Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων) και τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Επιπλέον, συμμετείχαν και Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στη σημασία, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τα αποδεικτικά στοιχεία της εξακρίβωσης αδικημάτων όπως: (φορολογικά αδικήματα, «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», απάτες χρεοκοπίας, επενδυτικές απάτες, ηλεκτρονικό έγκλημα, οργανωμένο έγκλημα, τελωνειακά αδικήματα) και τη λήψη κατάθεσης μετά την εξακρίβωσή τους.
Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Ταξίαρχος Εμμανουήλ Πλουμής, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες.
Στη συνέχεια , η ποινική ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια σε θέματα τεχνικών ανάκρισης/κατάθεσης της Ακαδημία Φορολογικής και Τελωνιακής Διοίκησης της Ολλανδίας με τους συμβούλους της Δημοσιονομικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Έρευνας της Ολλανδίας (Fiscal Information and Investigation Service of Netherlands, F.I.O.D.), ανέπτυξαν στους συμμετέχοντες τις θεματικές ενότητες της ημερίδας.
Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ημερίδες και εκπαιδεύσεις, αποσκοπώντας στην επιμόρφωση και την κατάρτιση του προσωπικού του Σώματος, έτσι ώστε να βελτιστοποιούνται οι πρακτικές αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.