13/6/15

Περίμεναν χτύπημα ...

Σε τετράμηνο κλοιό οι δράστες της ληστείας στο ξενοδοχείο της Κρήτης

Φρουρούμενοι νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου -κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας -οι τρεις ένοπλοι που εισέβαλαν σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, προκειμένου να ληστέψουν το κοσμηματοπωλείο της.

Οι δράστες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής και ανταλλαγής πυροβολισμών με τους αστυνομικούς στην προσπάθεια τους να διαφύγουν τη σύλληψη.

Οι δύο από τους δράστες υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση με την κατάσταση της υγείας τους να κρίνεται σοβαρή, ενώ ο τρίτος που είναι αλλοδαπός τραυματίστηκε πιο ελαφρά.

Το «προφίλ» των δραστών έδειχνε πως δεν επρόκειτο να «χαριστούν» στους αστυνομικούς. Άλλωστε ήταν παλιοί τους «γνώριμοι».

Με τους δύο, με καταγωγή από Μυλοπόταμο είχαν βρεθεί ξανά, πριν από χρόνια στην υπόθεση των ΑΤΜ και τις ληστείες που είχαν για καιρό απασχολήσει τις Αρχές.

Για την ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη ήταν το πιο μεγάλο στοίχημα των τελευταίων χρόνων. Από τη στιγμή που οι ένοπλοι χτύπησαν ανήμερα της Τσικνοπέμπτης, αρχικά χρυσοχοείο στην περιοχή της Θερίσσου και στη συνέχεια σούπερ μάρκετ και βενζινάδικο, κινητοποιήθηκε το «βαλιτσάκι» της ΕΛ.ΑΣ. με τους κοριούς.

Το χτύπημα, λίγες βδομάδες αργότερα στο χρυσοχοείο των Μαλίων, χαρτογράφησε τους δράστες, έδειξε πως θα έπρεπε να κινηθούν οι διωκτικές αρχές και γνώριζαν πια οι αστυνομικοί, ποιοι είναι, πώς κινούνται, ποιους στόχους είχαν και πότε επέλεγαν να χτυπήσουν.

Μετά το χτύπημα στο χρυσοχοείο των Μαλίων οι αστυνομικοί είχαν σε αυξημένη επιτήρηση τα κοσμηματοπωλεία των τουριστικών περιοχών σε Γάζι, Χερσόνησο και Μάλια, με δυνάμεις σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής στος κόμβους των τουριστικών περιοχών και περίμεναν πότε θα κάνουν την πρώτη κίνηση που θα έδειχνε πως η αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο χτύπημα είχε αρχίσει.

Το βράδυ της Τετάρτης, η κλοπή ενός αυτοκινήτου 4χ4 , από το Ηράκλειο κινητοποίησε την Αστυνομία. Ήξεραν πως ήταν θέμα χρόνου.

Πράγματι, το βράδυ της Παρασκευής οι τρεις δράστες, οπλισμένοι με πιστόλια και καλάσνικοφ, εισέβαλαν στο κοσμηματοπωλείο της ξενοδοχειακής μονάδας και αφαίρεσαν πολύτιμα αντικείμενα.

Βγαίνοντας πήραν προσωρινά μαζί τους έναν υπάλληλο, τον οποίο άφησαν πριν μπουν στο κλεμμένο όχημα. Προηγουμένως, όμως, τον τραυμάτισαν ελαφρά, καθώς τον χτύπησαν με το κοντάκι όπλου. 

Αμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έφτασαν στο σημείο της ληστείας και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους δράστες.

Από τα πυρά τραυματίστηκαν οι τρεις ληστές -ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, και δύο Έλληνες- ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, δύο καλάσνικοφ, τα αντικείμενα που είχαν αφαιρέσει από το κοσμηματοπωλείο, καθώς και το κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν για τη ληστεία.

Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών δεν τραυματίστηκε κανένας αστυνομικός.