18/6/15

Ρωσσοπόντιος ο εγκέφαλος

Τα Κατασχεμένα



Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας που διοικεί ο Μανώλης Πλουμής  διεθνής εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν χθες (17-06-2015), σε διάφορες περιοχές της Αττικής, επτά μέλη της οργάνωσης, έξι (6) ημεδαποί και ένας αλλοδαπός, ηλικίας από 28 έως 59 ετών. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, 49χρονος ημεδαπός, καθώς και 59χρονη ημεδαπή, ιδιοκτήτρια εταιρίας διεθνών μεταφορών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και της νομοθεσίας περί όπλων, πυρομαχικών κτλ.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από πολύμηνη αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση χρηματοδοτούσε την προμήθεια φορτίων καπνικών προϊόντων, τα οποία εισήγαγε από τρίτες χώρες, με πλοία, σε λιμάνια χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είναι 49χρονος ημεδαπός και υπαρχηγός ο 58χρονος αλλοδαπός που χρηματοδοτούσε με τον αρχηγό της οργάνωσης τη διακίνηση του φορτίου με τα λαθραία τσιγάρα και βρισκόταν στην Ελλάδα για να παραλάβει το μερίδιο του από τις παράνομες πωλήσεις.
Επιπλέον, 59χρονη ημεδαπή, ιδιοκτήτρια μεταφορικής εταιρείας διεθνών μεταφορών, κατηύθυνε και διεκπεραίωνε λόγω της επαγγελματικής της εμπειρίας τη διαδικασία της μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.
Οι υπόλοιποι ημεδαποί συλληφθέντες (35χρονος, 49χρονος, 48χρονος και 28χρονος) είχαν διακριτούς ρόλους ο καθένας (όπως εύρεση αποθήκης φύλαξης του φορτίου, οδηγοί συνοδευτικών οχημάτων, πληροφοριακή κάλυψη, φορτοεκφορτωτές κλπ).
Όσον αφορά στη μεθοδολογία δράσης της οργάνωσης ( modus operandi ), σε σχέση με την εισαγωγή του λαθρεμπορεύματος, ίδρυαν εικονικές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και στα φορτωτικά έγγραφα δηλώνονταν η μεταφορά άλλων νόμιμων εμπορευμάτων. Τα μέλη της οργάνωσης πριν την εισαγωγή των λαθρεμπορευμάτων, μετέβαιναν στο εξωτερικό, αγόραζαν το «εμπόρευμα» και κανόνιζαν τη μεταφορά του ακτοπλοϊκώς με εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ).
Πιο συγκεκριμένα, πριν τον εκτελωνισμό του «εμπορεύματος» και την αποθήκευσή του, με έγγραφα των εικονικών εταιρειών, μίσθωναν αποθήκες σε απόμακρες περιοχές της Αττικής και με μεταφορικές εταιρείες το μετέφεραν και το αποθήκευαν. Κατά τη διάρκεια διακίνησης του λαθρεμπορεύματος, τα μέλη λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας με προπομπούς και συνοδευτικά οχήματα, ενώ στις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν ειδικό κώδικα επικοινωνίας.
Στη συνέχεια τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέθεταν τα λαθραία τσιγάρα στη χώρα μας σε άλλα δίκτυα, τα οποία διοχετεύονταν στην εγχώρια λιανική αγορά. Όπως διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις διοχετεύονταν με φορτηγά διεθνών μεταφορών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι πριν από λίγες ημέρες, η εγκληματική οργάνωση προμηθεύτηκε μεγάλη ποσότητα τσιγάρων, τα οποία μετέφερε, με την σαφώς προσδιορισμένη μεθοδολογία της, με εμπορευματοκιβώτιο ακτοπλοϊκώς, από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου στο λιμάνι του Πειραιά. Στα συνοδευτικά φορτωτικά έγγραφα αναφερόταν ότι το εμπορευματοκιβώτιο περιείχε έπιπλα, ενώ παράλληλα για να μην κινηθούν υποψίες, εστάλη και δεύτερο εμπορευματοκιβώτιο το οποίο περιείχε έπιπλα ευτελούς αξίας.
Ύστερα από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά τα δύο εμπορευματοκιβώτια που είχε μεταφέρει η εγκληματική οργάνωση, το ένα εκ των οποίων περιείχε 570.000 πακέτα τσιγάρα, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς των Τελωνιακών Αρχών, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των δύο εκατομμυρίων ογδόντα έξι χιλιάδων ευρώ (2.086.000 €)
Σε έρευνες που επακολούθησαν στις κατοικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • κυνηγετικό όπλο,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim,
  • ταξιδιωτικά έγγραφα,
  • εισιτήρια,
  • φορτωτικά έγγραφα εμπορευμάτων και
  • ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και παραπέμφθηκαν σε τακτικό Ανακριτή.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.