30/6/15

Σώθηκες!


Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτου Φιλιππάκου την 25 και 26 Ιουνίου 2015, στη Μαδρίτη Ισπανίας, όπου είχε συναντήσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε αστυνομικό επίπεδο, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γενικός συναντήθηκε με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Ισπανίας για θέματα μετανάστευσης, κ. Emilio Baos Arrabal, καθώς και με άλλους υψηλόβαθμους Αξιωματούχους της Ισπανικής Αστυνομίας.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών, τόσο για τη διαχείριση των μεταναστών, επιστροφών/επαναπροωθήσεων, όσο και την προστασία συνόρων.

Επιβεβαιώθηκε σε πολιτικό επίπεδο, η κοινή θέση αντιμετώπισης του θέματος της μετανάστευσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσδιορίστηκαν οι τρόποι συνεργασίας για κοινές επιστροφές.
Επιπλέον, συζητήθηκε και επιβεβαιώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του Οργανισμού FRONTEX και η συνεργασία με τη EUROPOL, για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναδείχθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και της απορρόφησης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφών ( E.R.F.).
Τέλος, ο κ. Γενικός συναντήθηκε και με τον Επιτετραμμένο της Διπλωματικής μας Αρχής στη Μαδρίτη κ. Αραβοσιτά Γεώργιο όπου συζητήθηκε η εθνική θέση, επί θεμάτων μετανάστευσης.
Τον κ. Γενικό συνόδευαν, η Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης/Α.Ε.Α., Ταξίαρχος Μενέλαος Κωστάρης και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Υ.Δ.Ε.Α.Π./Α.Ε.Α., Αστυνομικός Διευθυντής Παναγιώτης Μαρκετάκης.