4/5/15

Δεν χωράνε ...

Για το μακελειό στον Κορυδαλλό

Ερευνες στις φυλακές Κορυδαλλού μετά την αιματηρή συμπλοκή

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο κρατούμενων και τον τραυματισμό άλλων 18.

Μετά την αιματηρή σύρραξη, σωφρονιστικοί και άντρες των ΕΚΑΜ μπήκαν στους χώρους των φυλακών κάνοντας έρευνα, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, Δευτέρα, στα κελιά της Γ' Πτέρυγας και σε άλλους χώρους.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Η άγρια συμπλοκή ξέσπασε μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής.
Αλβανοί και Αραβες -μεταξύ των οποίων Αλγερινοί- συγκρούστηκαν με ομάδα Πακιστανών στην Γ' πτέρυγα των φυλακών. Οι συγκρούσεις άρχισαν από το ισόγειο και γρήγορα επεκτάθηκαν σε όλους τους ορόφους και τους διαδρόμους της πτέρυγας.

Στη διάρκεια της άγριας συμπλοκής δύο Πακιστανοί (35 και 30 ετών) έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 κρατούμενοι -και από τα δύο "στρατόπεδα"- τραυματίστηκαν.

Πηγές από τις φυλακές αναφέρουν ότι αιτία της σύγκρουσης είναι ο έλεγχος της πτέρυγας.

Από τους 18 τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, οι 15 οδηγήθηκαν και πάλι στα κελιά τους, καθώς η κατάστασή τους δεν κρίθηκε σοβαρή,

Οι άλλοι τρεις νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Ένας νοσηλεύεται στο Σωτηρία και φέρει τραύμα από μαχαίρι στον πνευμονοθώρακα και δύο στο Τζάνειο. Ο ένας είναι χτυπημένος στο κεφάλι και ο άλλος φέρει τραύμα από μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα. Η κατάσταση και των τριών δεν εμπνέει ανησυχία.

Ανησυχούν οι κάτοικοι
Το αιματηρό περιστατικό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του Κορυδαλλού, δεδομένου ότι τα παράθυρα της Γ' Πτέρυγας «βλέπουν» σε αυλές σχολείων.

Οι πολίτες θέτουν για μια ακόμα φορά το χρόνιο αίτημα της οριστικής απομάκρυνσης των φυλακών από τον Δήμο τους. 

Παρασκευόπουλος: Αφορμή ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη προσωπικού

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής τις φυλακές, απέδωσε τα άγρια επεισόδια στον υπερπληθυσμό των φυλακών και στην έλλειψη προσωπικού.

Ο υπουργός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό συμβάν και σημείωσε ότι διεξάγεται εκτεταμένη έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της άγριας συμπλοκής.

«Όπως είναι φανερό, σημασία δεν έχει μόνο η συγκεκριμένη αιτία αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν σε ένα τέτοιο συμβάν: ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές πολλαπλασιάζουν τις εντάσεις. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πριν λίγες μόλις μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT), τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν επείγοντα μέτρα.

»Ο νόμος 4322/2015, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, ελπίζω να συμβάλει το ταχύτερο σε μια βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού, με την απόλυση των κρατουμένων που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του. Κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής και κάθε βίαιο συμβάν στις φυλακές μας επιβάλλει το μέγιστο της εγρήγορσης.

»Γι' αυτό με τον ίδιο νόμο ορίστηκε ότι οι ποινές για εγκλήματα βίας που τελούνται στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος θα εκτίονται ολόκληρες σωρευτικά. Η ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου νόμου άλλωστε από την Πολιτεία δείχνει ότι η χώρα έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρεί σθεναρά στην επίλυσή τους»