4/5/15

Έκαναν πλάτες στους δουλεμπόρους



Αξιωματικοί του Λιμενικού έκαναν πλάτες στους δουλεμπόρους

Πανίσχυρο σύστημα προστασίας δουλεμπόρων δραστηριοποιείται και στο Λιμενικό, σύμφωνα με σειρά νέων αναφορών που αποκαλύπτει «Το Βήμα». Μετά τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη Κυριακή για σχέσεις διαπλοκής υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ με αρχηγούς της διακίνησης μεταναστών, τα οποία οδήγησαν στην απομάκρυνση αξιωματούχων και σε μεγάλη έρευνα στο εσωτερικό μυστικών υπηρεσιών και διωκτικών αρχών, διαπιστώνεται τώρα ότι ένα ίσως ακόμη μεγαλύτερο κύκλωμα κινείται στα υψηλά κλιμάκια του Λιμενικού.

Τουλάχιστον τέσσερις ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, σύμφωνα με τα έγγραφα - ορισμένοι με τα παρατσούκλια «Αόρατος», «Χαρτοσακούλας» (για τον τρόπο παραλαβής των χρημάτων) κ.ά. - έχουν διαρκή συνεργασία με κυκλώματα, φροντίζοντας ώστε οι δουλέμποροι να γνωρίζουν τις κινήσεις των πλοίων της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex, να μαθαίνουν τους «πληροφοριοδότες» αξιωματικών άλλων υπηρεσιών, να αφήνουν ασύλληπτους μεγάλους δουλεμπόρους και άλλες έκνομες παρεμβάσεις.

Στο παρελθόν και σε άλλες περιπτώσεις είχαν προκύψει σχέσεις αξιωματικών του Λιμενικού με δουλεμπόρους. Τώρα όμως το πρόβλημα - σύμφωνα τουλάχιστον με τα έγγραφα - είναι διπλό: πρώτον, αρωγή στα δουλεμπορικά κυκλώματα φέρεται να δίνεται από ανώτατα στελέχη και, δεύτερον, παρ' ότι έχουν σταλεί σχετικά ενημερωτικά έγγραφα, δεν ολοκληρώνονται εσωτερικοί έλεγχοι στο Λιμενικό ύστερα από καταγγελλόμενες «άνωθεν» παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει διαταχθεί μια κεντρική δικαστική έρευνα. Ορισμένοι από τους αναφερόμενους υποστηρίζουν ότι «είναι θύματα... συνωνυμιών» και τα μνημονευόμενα στις καταγγελίες αφορούν... ιδιώτες.

«Ανωθεν» παρεμβάσεις
Στα αρχικά έγγραφα, στα οποία προσδιορίζονταν σχέσεις τούρκων αρχηγών των δουλεμπορικών κυκλωμάτων με το στέλεχος της ΕΥΠ με το ψευδώνυμο «Νικήτας» αλλά και ανώτερους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών (σχετικές αποκαλύψεις στο προηγούμενο φύλλο του «Βήματος»), μνημονεύεται ότι υπήρχαν διασυνδέσεις και με τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Λιμενικού - ένας αποχώρησε προσφάτως - οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ήταν σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους.

Κατά τα έγγραφα αυτά, «ένας από τους υπόπτους αξιωματικούς διορίστηκε σε κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση της ευρωπαϊκής δύναμης προστασίας των συνόρων Frontex προκειμένου να έχει γνώση όλων των περιπολιών και να κατευθύνει τα σκάφη σε ώρα και τόπο που επιθυμούν τα κυκλώματα με τα οποία συνεργάζεται τόσο στη διακίνηση λαθραίων καυσίμων, διακίνηση παράνομων μεταναστών και λαθραίων τσιγάρων και ναρκωτικών».

Οπως ανέφερε προς «Το Βήμα» άλλος αξιωματικός του Λιμενικού που ασχολείται με την κίνηση των δουλεμπορικών πλοίων, «σε πολλές περιπτώσεις που πιάναμε τούρκους καπετάνιους μάς έλεγαν ότι είχαν πλήρη γνώση από "άγνωστη πηγή" πού περιπολούσαν τα πλοία της Frontex. Και αυτή η σύγκλιση μαρτυριών μάς είχε προκαλέσει μεγάλες υποψίες. Ακόμη έχουμε πληροφορίες για επαφές συγκεκριμένων ελλήνων και τούρκων δουλεμπόρων με στελέχη του Λιμενικού» (σ.σ.: τα στοιχεία στη διάθεση της εφημερίδας).

Σε άλλο έγγραφο που συντάχθηκε το 2013 σημειώνεται ότι «για τη δράση των επίορκων αξιωματικών του Λιμενικού υπάρχουν πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ από τις 18 Οκτωβρίου 2012 καθώς και ακούσματα συνομιλιών, ενώ όταν ζητήθηκαν από τον προηγούμενο υπουργό θάφτηκαν και δεν του εδόθησαν ποτέ, ενώ ακόμη και τώρα προσπαθούν να τοποθετήσουν σε όλες τις θέσεις δικούς τους ανθρώπους».

Σε μία άλλη αναφορά που έφθασε στην ηγεσία του Λιμενικού σημειωνόταν ότι «από το καλοκαίρι του 2011 στις περιοχές Πειραιά, Καλαμακίου, Περάματος, Κερατσινίου, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Πάχης, Κινέττας και σε άλλες περιοχές του Αργοσαρωνικού φτάνουν λαθρομετανάστες με θαλαμηγούς, αλιευτικά σκάφη, ιστιοφόρα. Αυτό ήταν σε γνώση των υψηλόβαθμων αξιωματικών (σ.σ.: κατέχουν σήμερα σημαντικές θέσεις) του Λιμενικού. Ομως όλα αυτά γίνονταν υπό την ανοχή τους για δύο λόγους. Αφενός για να έχουν καλύτερα στατιστικά όσον αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και αφετέρου γιατί με μεσάζοντα τον υψηλόβαθμο αξιωματικό (σ.σ.: ένα από τα μέλη του κυκλώματος) έπαιρναν τεράστια ποσά από τα κυκλώματα που κάλυπταν. Στον ίδιο αξιωματικό παρέχεται μεγάλη κάλυψη γιατί είναι ο μεσάζων, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των κυκλωμάτων, μόνο αυτός έχει επαφές μαζί τους και είναι ο ταμίας που μοιράζει τα λεφτά σε... (σ.σ.: μνημονεύονται τα ονόματα των ανώτατων στελεχών του Λιμενικού)».

Σε κυκλώματα λαθραίων τσιγάρων
Στις ίδιες αναφορές σημειώνεται ότι οι ίδιοι αξιωματικοί έχουν με το αζημίωτο ύποπτες συναλλαγές με τρία μεγάλα κυκλώματα λαθραίων τσιγάρων (σε δύο από αυτά αρχηγοί είναι Ρωσοπόντιοι, στο άλλο γνωστός έλληνας λαθρέμπορος) και γι' αυτόν τον λόγο κατευθύνουν τις έρευνες του Σώματος προς ανταγωνιστές τους στο λαθρεμπόριο.

Σε μία άλλη ακόμη περίπτωση μνημονεύεται ότι ένας από τους αναφερόμενους υψηλόβαθμους του Λιμενικού είχε αλλοιώσει τα στοιχεία δικογραφίας για λαθρεμπόριο πετρελαίου. Συμπληρώνεται πως «για να μη φαίνεται ότι ο ίδιος είχε κάποια σχέση με τον συγκεκριμένο έλεγχο και με τις αλχημείες για την κάλυψη της εταιρείας δεν υπέγραψε ο ίδιος ως διοικητής το διαβιβαστικό και το ανέθεσε στον επόμενο στην ιεραρχία αξιωματικό». «Το Βήμα» επιβεβαίωσε από άλλα στελέχη του Λιμενικού ότι περιέργως ο εν λόγω αξιωματικός απέφευγε πράγματι να υπογράφει πολλά από τα έγγραφα για τις ενέργειες της υπηρεσίας του.

Σε άλλο έγγραφο γίνεται αναφορά στην περίπτωση εξάρθρωσης μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος τον Νοέμβριο του 2011. Το κύκλωμα είχε την αρωγή έξι στελεχών του Λιμενικού. Ενας εξ αυτών στη διάρκεια της προανακριτικής και της πειθαρχικής έρευνας ανέφερε ότι για όλες τις ενέργειές τους ενημέρωνε σημερινό ανώτατο στέλεχος του Σώματος, τον ίδιο που μνημονεύεται και στα προηγούμενα έγγραφα. Ακόμη και άλλοι επίορκοι λιμενικοί που είχαν συλληφθεί για παρόμοιες υποθέσεις στη Νότια Πελοπόννησο είχε διαπιστωθεί ότι είχαν σχέσεις με το ίδιο κεντρικό κύκλωμα.



Απόρρητο έγγραφο και αναστάτωση στην Κατεχάκη
Βαλίτσες με χιλιάδες ευρώ στο «Ελ. Βενιζέλος» για επιόρκους της ΕΛ.ΑΣ.

«Από τις 21 Μαρτίου 2013 ως τις 11 Ιουνίου 2013 - χρόνος που έγινε η έρευνα - ο ανώτερος αξιωματικός της Υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών μεσολάβησε αντί αμοιβής 1.500 ευρώ με τον "Jeso" 
(σ.σ.: ψευδώνυμο τούρκου αρχιδουλεμπόρου) και σε τέσσερις περιπτώσεις αφέθηκαν ελεύθεροι κρατούμενοι μετανάστες, σε δέκα περιπτώσεις έγιναν όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις και, χωρίς να εξακριβωθεί πότε, αφέθηκαν ελεύθεροι. Υπήρξαν και 13 περιπτώσεις στις οποίες δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη του στόχου, όχι λόγω της υπαναχώρησης των εμπλεκομένων αλλά λόγω εξωτερικών παραγόντων. Υπήρξαν και τέσσερις περιπτώσεις επαφών για επίσπευση διαδικασιών. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν έξι περιπτώσεις συναντήσεων μεταξύ του "Jeso" και του υψηλόβαθμου αξιωματικού των Αλλοδαπών έξω από το κτίριο του Αλλοδαπών, μία στο σπίτι του "Jeso", μία στο Αιγάλεω, μία στην οδό Κουμουνδούρου (σ.σ.: όπου διατηρεί εστιατόριο ο τούρκος δουλέμπορος)».

Αυτό αναφέρει το απόρρητο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη δραστηριότητα ενός από τους φερομένους ως «πρωταγωνιστές» υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κυκλώματος κάλυψης τούρκων αρχηγών των δουλεμπόρων. Ο ίδιος δουλέμπορος και ένας άλλος τούρκος συνεργάτης του (ανήκει σε μια οικογένεια επτά αδελφών που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση παράνομων μεταναστών) εντοπίστηκαν τον προηγούμενο Ιούνιο να μεταφέρουν στη χώρα μας τουλάχιστον 300.000 ευρώ για την πληρωμή των εν Ελλάδι συνεργατών τους. Τελευταία έχουν εντοπισθεί άλλες τουλάχιστον δέκα μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών και υπήρξε ειδοποίηση και της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Χρήματος. Από τελωνειακούς ελέγχους το 2014 μόνο στο «Ελ. Βενιζέλος» εντοπίστηκαν 107 περιπτώσεις εισαγωγής χρημάτων, που αγγίζουν συνολικά τα 5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το 30% εκτιμάται ότι σχετίζεται με τα δουλεμπορικά κυκλώματα από την Τουρκία.

Η αποκάλυψη του «Βήματος» την προηγούμενη Κυριακή προκάλεσε αναστάτωση στη λεωφόρο Κατεχάκη και σειρά συσκέψεων του υπουργού κ. Γιάννη Πανούση με τους προϊσταμένους ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. κ.κ. Γιάννη Ρουμπάτη και Δημήτρη Τσακνάκηαντίστοιχα, που αποφάσισαν έρευνα σε βάθος αλλά και συνεκτίμησαν τις τυχόν «υψηλές προσβάσεις» του κυκλώματος που άφηνε στις θέσεις τους τούς ύποπτους αξιωματικούς. Μετά τον κύκλο αυτών των συναντήσεων εκδόθηκε ανακοίνωση όπου αναφερόταν: «Σας γνωρίζουμε ότι η Αστυνομία σε συνεργασία με την ΕΥΠ εξετάζουν σε βάθος το αποδεικτικό υλικό και σύντομα θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις». Λίγες ώρες αργότερα, μετακινήθηκαν από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών δύο ανώτεροι αξιωματικοί.

Επιπλέον, προέκυψε ότι τους τελευταίους 16 μήνες ήταν σε εξέλιξη - σε αργούς αρχικά ρυθμούς - σχετική μεγάλη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που αναλύει όλα τα δεδομένα στη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών και έχει ζητήσει άρση απορρήτου επικοινωνιών σε σειρά αξιωματούχων. Ακόμη αναζητείται η τύχη σχετικής δικαστικής έρευνας...