7/4/15

Nτροπή σε βάρος στελέχους του ΣΔΟΕ



Σε αργία ο ελεγκτής εκατοντάδων offshore για τον έλεγχο ενός κουρείου
Το κτίριο του ΣΔΟΕ στην Αθήνα




 Αναστάτωση προκάλεσε στον χώρο του ΣΔΟΕ η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τεθεί σε πολύμηνη αργία ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού για μια «μηδαμινή υπόθεση» -όπως χαρακτηρίζεται- είσπραξης μερικών δεκάδων ευρώ από κουρείο σε μικρό χωριό. Ο συγκεκριμένος ελεγκτής είχε αναλάβει τον έλεγχο εκατοντάδων offshore εταιρειών και είχε επιβάλει πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματίες και εμπλεκόμενους σε παράνομες δραστηριότητες.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στο «Βήμα» υπογράμμισε ότι «η περίπτωση της τιμωρίας του συγκεκριμένου στελέχους του ΣΔΟΕ δείχνει ότι ενώ σε πολλές υποθέσεις δεν ελέγχονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οργανωμένα συστήματα διαφθοράς, οι ελεγκτικές υπηρεσίες διυλίζουν τον κώνωπα και εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε υποθέσεις με ασήμαντο οικονομικό αντίκρισμα. Και μάλιστα σε βάρος κρατικών λειτουργών, όπως το συγκεκριμένο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, που έχει δεδομένη προσφορά και αποτελεσματικούς ελέγχους σε κρίσιμους τομείς. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπου ενώ δεν ελέγχονται και δεν τιμωρούνται κραυγαλέες παραβάσεις, επιβάλλονται μεγάλες τιμωρίες για… λίγα ευρώ».

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ είχε αναλάβει από το 2011 στον τομέα ευθύνης του τον έλεγχο τουλάχιστον 300 υπεράκτιων εταιρειών που ασχολούνται με την αγοραπωλησία ακινήτων, κυκλώματα διακίνησης παράνομων φαρμάκων, συστήματα επιχειρηματιών με τη διακίνηση εικονικών τιμολογίων αλλά και την παράνομη χρηματοδότηση επιχειρήσεων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της θητείας του το ελληνικό Δημόσιο επέβαλε ή εισέπραξε πρόστιμα της τάξης των 90 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Το στέλεχος του ΣΔΟΕ με μεγάλο τομέα ελέγχου στην ελληνική επικράτεια κατηγορήθηκε ότι το 2011 (σ.σ. τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του) δεν επέβαλε το συγκεκριμένο πρόστιμο λίγων ευρώ σε έναν χαμηλοσυνταξιούχο του ΟΓΑ που ζούσε σε απομακρυσμένο ορεινό χωριό λίγων κατοίκων και για ένα μικρό «χαρτζιλίκι» κούρευε συγχωριανούς του.

Ύστερα από καταγγελία ακολούθησε έλεγχος του ΣΔΟΕ όπου διαπιστώθηκε ότι ο ορεσίβιος κουρέας δεν είχε κάνει δήλωση έναρξης επαγγέλματος και δεν διέθετε ταμειακή μηχανή. Όπως ανέφεραν άλλοι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη υπόθεση, «ο συνταξιούχος μας είπε ότι κούρευε για να συμπληρώσει την πενιχρή σύνταξή του που ήταν της τάξης των 3.600 ευρώ τον χρόνο. Μας ζήτησε να δείξουμε κατανόηση και να μην του επιβάλουμε το πρόστιμο των 200-300 ευρώ γιατί ήταν γι' αυτόν δυσβάστακτο. Μάλιστα αμέσως έκανε δήλωση έναρξης του επαγγέλματος και πήρε ταμειακή μηχανή ακολουθώντας τις εντολές μας. Αποφασίστηκε λοιπόν για λόγους ανθρωπισμού και του περί δικαίου αισθήματος να υπάρξει χαριστική ρύθμιση γι' αυτό το πρόστιμο».

Οι ίδιες πηγές συνδέουν την πειθαρχική διαδικασία που ξεκίνησε σε βάρος του υψηλόβαθμου υπαλλήλου του ΣΔΟΕ με σκοπιμότητες άλλων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι διεκδικούσαν την καίρια, ελεγκτική θέση του. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Αλεξιάδη, τους τελευταίους μήνες επιβλήθηκε αργία ενάμιση χρόνου σε εφοριακούς υπαλλήλους που δεν εισέπραξαν πρόστιμο 30 ευρώ για μη έγκαιρη υποβολής φορολογικής δήλωσης σε άτομο με μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Παράλληλα είχαν επιβάλει πολύμηνη αργία σε εφοριακούς στην Κρήτη για θέμα ενός αμφιλεγόμενου τιμολογίου μερικών εκατοντάδων ευρώ ενός ξενοδοχείου και για το οποίο διαπιστώθηκε αργότερα ότι δεν είχαν προχωρήσει σε καμία παράνομη ενέργεια.