20/4/15

Μιχαλολιάκος απών




Με την ηχηρή απουσία πολλών εκ των βουλευτών και δη του ηγετικού πυρήνα του κόμματος, άρχισε στην κατάμεστη από κατηγορουμένους δικηγόρους και δημοσιογράφους αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη της Χρυσής Αυγής η  οποία τελίκά και διεκόπη για τις 7 Μαϊου.

Παράγοντες τη δίκης σχολίαζαν ότι η απουσία της ηγετικής ομάδας μεταφράζεται ως προσπάθεια υποβάθμισης της πολιτικής σημασίας που έχει προσλάβει η δίκη, στην οποία είναι συνολικά παρόντες 44 εκ των 69 κατηγορουμένων, απόντες 24, ενώ ένας εξ αυτών έχει αποβιώσει.

Στο εδώλιο κάθισαν οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος καθώς και ο Στάθης Μπούκουρας ο οποίος έχει διαχωρίσει προ πολλού τη θέση του από τη Χρυσή Αυγή.

Το παρόν στο εδώλιο έδωσε ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος προσήλθε με χειροπέδες ενώ στο ακροατήριο είναι και η οικογένεια του θύματος.

Συνήγοροι της πολιτικής αγωγής κατήγγειλαν ότι επιχειρήθηκε επίθεση από Χρυσαυγίτες εναντίον δύο από τους μάρτυρες πολιτικής αγωγής πιθανότατα από το φιλικό περιβάλλον του Παύλου Φύσσα. Το περιστατικό συνέβη Καραολή Δημητρίου και Σολωμού γωνία και αναμένεται να αξιοποιηθεί ως επιχείρημα από την πολιτική αγωγή σχετικά με το αίτημα μεταφοράς της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο.

Η συγκεκριμένη δίκη μαθούθ είναι χωρίς προηγούμενο στα πολιτικά και ποινικά χρονικά της και πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ένα κόμμα συνδέεται άρρηκτα με το κοινό ποινικό δίκαιο και δη σε μία ακροαματική διαδικασία με ιλιγγιώδη μεγέθη: στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, θα καθίσουν 69 πρόσωπα, τα οποία θα  εκπροσωπούν περισσότεροι από 100-150 δικηγόροι, ενώ οι μάρτυρες κατηγορίας υπερβαίνουν τους 130.

Παρά το γεγονός ότι η δίκη έχει καταστεί πόλος έλξης για εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, εν τούτοις δεν είναι καν βέβαιο ότι θα συνεχισθεί απρόσκοπτα και μάλιστα στον Κορυδαλλό. Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή διαδικασία θα λειτουργήσει ως πυξίδα, καθώς η έδρα του δικαστηρίου αναμένεται να δεχθεί ενστάσεις από τη δημοτική αρχή της πόλης και άλλους φορείς προκειμένου να μεταφερθεί χωροταξικά η δίκη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος παραπέμπει, σχετικά, από την πλευρά του αποκλειστικά και μόνον στην κρίση του δικαστηρίου.

Η σύνθεση που κληρώθηκε να δικάσει στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής έχει ως εξής: πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι η κυρία Μαρία Λεπενιώτη, με αναπληρώτρια πρόεδρο την κυρία Μαρία Βάρκα. Μέλη του δικαστηρίου, οι εφέτες κ. Ανδρέας Ντόκος και κυρία Γεσθημανή Τσουλφόγλου, με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Δημήτρη Ανέστη. Εισαγγελέας κληρώθηκε η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.
Η άκρη του νήματος

Η δράση της Χρυσής Αυγής τέθηκε στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά.

Οι έρευνες που ξεκίνησαν μετά το έγκλημα στη Νίκαια άρχισαν να ξετυλίγουν κουβάρι επαφών στελεχών και μελών της οργάνωσης το μοιραίο βράδυ. Η πολύμηνη ανάκριση, από τις εφέτες ανακρίτριες κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2014, για να δώσει τη σκυτάλη στην πρόταση του τότε εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την ανακριτική διαδικασία, διατύπωσε την πρότασή του σε 700 σελίδες, κάνοντας λόγο για εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον «μανδύα κόμματος», με χαρακτηριστικά  καλά οργανωμένης στρατιωτικής ομάδας η οποία και δεν διστάζει να παρανομεί.

Η υπόθεση της Χρυσής Αυγής εισάγεται τελικά σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Φεβρουάριο του 2015.
Αίσθηση προκαλεί το επιχείρημα της μειοψηφίας, συγκεκριμένα του εφέτη κ. Νίκου Σαλάτα, με το οποίο αποδομείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, εφόσον δεν στοιχειοθετείται παράλληλα ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους (Συνθήκη του Παλέρμο). Το «στοιχείο» αυτό αναμένεται να οπλίσει τη φαρέτρα συνηγόρων υπεράσπισης, καθώς οι κατηγορούμενοι που βαρύνονται με τη συγκεκριμένη κατηγορία, την έχουν εξαρχής αρνηθεί.