3/4/15

Το οργάνωσε καλά



ΕΛ.ΑΣ: Ερευνά οργανωμένο σχέδιο απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη



 
  Πιθανή δράση οργανωμένου κυκλώματος πίσω από την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο τα ξημερώματα της Πέμπτης εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. Το γεγονός ότι στα χέρια της συζύγου του φυλακισμένου πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου βρέθηκε αντικλείδι στην κλειδαριά της εξωτερικής μπαλκονόπορτας, το εύρημα ότι τα ρολά του δωματίου της -κλείνουν από κεντρικό χειρισμό του νοσοκομείου για λόγους ασφαλείας- ήταν ανοικτά αλλά και ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος ή ένδειξη του τρόπου αναχώρησής της από την περιοχή του ψυχιατρείου δείχνουν ότι ίσως υπήρξε οργάνωση της μεγάλης φυγής της.

Πιθανολογούν ότι υπάρχει και ειδικό σχέδιο υπόθαλψής της και αποφυγής του εντοπισμού της. Και αυτό με το δεδομένο ότι είχε διαπιστωθεί από προηγούμενη έρευνα επαφή του Άκη Τσοχατζόπουλου με κρατούμενους μεγαλοποινικούς στις φυλακές Κορυδαλλού και η οργάνωση εγκληματικών επιθέσεων.

Η έρευνα που έχει ξεκινήσει έχει βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον τέσσερις εξωτερικούς φρουρούς εκ των οποίων δύο γυναίκες αλλά και έναν πρώην δημοτικό αστυνομικό. Παράλληλα τα στελέχη των διωκτικών αρχών ερευνούν το «ιστορικό» της πολύμηνης παρουσίας της Βίκυς Σταμάτη στο ψυχιατρείο, τις προστριβές που είχε με τους φρουρούς της και τις μηνύσεις που είχαν ανταλλάξει.

Η απόδραση της συζύγου του Α. Τσοχατζόπουλου διαπιστώθηκε στις 05:45 τα ξημερώματα όταν ένας από τους δύο φρουρούς, μια γυναίκα και ένας άνδρας είχαν βάρδια χθες, Τετάρτη, μπήκε στο δωμάτιό της και διαπίστωσαν πως είχε δραπετεύσει.

Από τον έλεγχο που έγινε στην εξωτερική κλειδαριά της μπαλκονόπορτας -το δωμάτιο όπου διέμενε ήταν ισόγειο- διαπιστώθηκε ότι αυτή ήταν ανοικτή χωρίς «ορατά ίχνη παραβίασης». Την ευθύνη της φρούρησης της Βίκυς Σταμάτη είχαν έξι εξωτερικοί φρουροί -υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης που εργάζονταν σε τρεις βάρδιες- τους οποίους επόπτευε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ανήκει στο τμήμα εξωτερικής φρούρησης του Κορυδαλλού.

Τα κλειδιά του λουκέτου τοποθετούνταν σε ειδικό χώρο σε δωμάτιο του νοσοκομείου, όπου όμως είναι ελεύθερης πρόσβασης. Έτσι στον κύκλο των υπόπτων για την κατασκευή «αντικλειδιού» μπορεί να τεθούν και νοσηλευτικοί υπάλληλοι. Όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο -ύστερα και από σχετικές εξετάσεις στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια- το άνοιγμα της κλειδαριάς να υπήρξε με μικρό κατσαβίδι ή «τσιμπιδάκι» από άλλο πρόσωπο που πλησίασε το δωμάτιό της από την έξω πλευρά και είχε σχετικές γνώσεις. Και αυτή η παραβίαση του λουκέτου να μην είναι μέχρι τώρα αντιληπτή.

Ένα δεύτερο κρίσιμο σημείο είναι γιατί ήταν ανεβασμένα τα ρολά του δωματίου της. Θα έπρεπε να κλείνουν τις νυχτερινές ώρες, όπως και όλων των άλλων δωματίων του Δρομοκαϊτείου, με κεντρικό χειρισμό. Και αυτό για να αποφευχθεί φυγή νοσηλευομένων με ψυχικές νόσους.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν αν αυτό συνέβη μόνο το συγκεκριμένο βράδυ ή οι φρουροί της και το νοσηλευτικό προσωπικό άφηναν τα ρολά ανοιχτά κάθε βράδυ ως δείγμα «παραχώρησης» στη Βίκυ Σταμάτη που διαμαρτυρόταν συνέχεια για τις συνθήκες κράτησής της.

Ακόμη βεβαίως ζητούμενο είναι πώς οι έξι φρουροί της συζύγου του Α. Τσοχατζόπουλου της είχαν επιτρέψει να έχει κινητό τηλέφωνο (σ.σ. παρ' ότι οι έξι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης μόνο αυτήν είχαν υπό την επίβλεψή τους) και μέσω αυτού να οργάνωσε πιθανόν τη φυγή της.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν ακόμη τις σχέσεις της Βίκυς Σταμάτη με άλλους νοσηλευθέντες στο ψυχιατρείο που πιθανόν τη βοήθησαν στο εγχείρημα της φυγής της.