1/4/15

«Καρφώνει» ΕΥΠ για ξέπλυμα λύτρων απαγωγής



Το αναφέρει πληροφοριοδότης σε αγωγή του κατά της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας €4,5 εκατ.
«Καρφώνουν» την ΕΥΠ για ξέπλυμα λύτρων απαγωγής
Κατηγορούμενοι για την απαγωγή του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου οδηγούνται στον ανακριτή. Ο κατά δήλωσή του πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει ότι είχε επιχειρήσει μέσω ελβετικής τράπεζας να ξεπλύνει μέρος των λύτρων για λογαριασμό της ΕΥΠ!

Ενα εντυπωσιακό δικαστικό έγγραφο ενός επιχειρηματία που ζητεί 4,5 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο ως αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με την εξάρθρωση έξι εγκληματικών οργανώσεων, ανάμεσα σε αυτές και εκείνη που προχώρησε στην απαγωγή του εφοπλιστή κ.Περικλή Παναγόπουλου το 2009. Μάλιστα υποστηρίζει ότι είχε επιχειρήσει για λογαριασμό της ΕΥΠ να ξεπλύνει μέρος από τα λύτρα των 30 εκατ. ευρώ για την απαγωγή Παναγόπουλου μέσω ελβετικής τράπεζας.
Στην πολυσέλιδη αγωγή του ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Αργολίδα περιγράφει τις συνεννοήσεις του με δεκάδες στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ προκειμένου να παρεισφρήσει σε κυκλώματα, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές αξιωματούχων, για «αθετήσεις συμφωνιών» και για «παρακρατήσεις χρημάτων» που έπρεπε να του δοθούν.
Δικαστικοί μιλούν για στοιχεία που αναδεικνύουν τον «άγνωστο κόσμο των πληροφοριοδοτών» των διωκτικών αρχών αλλά και των παρασκηνιακών μεθοδεύσεων.
Επ' αμοιβή συνεργασία
Οπως επισημαίνει ο επιχειρηματίας, «το 2004 προσέγγισα ανώτατα στελέχη του ΣΔΟΕ αφού είχα σοβαρές πληροφορίες για λαθρεμπόριο τσιγάρων στον Αργολικό Κόλπο. Ετσι με τη βοήθεια του τότε διοικητή Ασφαλείας Ναυπλίου πετύχαμε την εξάρθρωση σχετικού κυκλώματος. Το φθινόπωρο του 2004 μετά από συνεννόηση με τον ίδιο αξιωματικό συναντηθήκαμε στην Κόρινθο με αστυνομικούς που υπηρετούσαν σε θέσεις ευθύνης στην ΕΥΠ και στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Σε εκείνη τη συνάντηση συμφωνήθηκε η μόνιμη συνεργασία μου με τις διωκτικές αρχές με την καταβολή αμοιβής για κάθε υπόθεση που εφέρετο σε πέρας από τα ειδικά κονδύλια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΥΠ. Η παραπάνω συνεργασία ξεκίνησε το έτος 2004 και συνεχίστηκε μέχρι το 2014 και συνεργάστηκα με δεκάδες στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΥΠ, του ΣΔΟΕ (σ.σ.: μνημονεύει τα ονόματά τους)».
Συμπληρώνει ότι «συνεργάσθηκα με τις διωκτικές αρχές της χώρας, παριστάνοντας και εγώ τον παράνομο, προκειμένου να μπορέσω να "εισέλθω" σε διάφορες σπείρες και συμμορίες και φθάνοντας μάλιστα να κατηγορηθώ (ακόμη και να καταδικαστώ) για "παράνομες πράξεις", αρνούμενος να αποκαλύψω τον πραγματικό ρόλο μου όπως είχα δεσμευτεί κατά την ανωτέρω συνεργασία, προκειμένου να διευκολύνω τις Αρχές στην πάταξη διαφόρων εγκλημάτων αλλά και φοβούμενος για την ίδια την ζωή μου αν αποκαλυπτόταν ο ρόλος μου».

«Συμβολή» σε υποθέσεις
Ο επιχειρηματίας αναφέρεται στη «συμβολή» του σε υποθέσεις όπως εκείνη τον Ιούλιο του 2006 με τον εντοπισμό στο Κατάκολο Ηλείας κυκλώματος ρώσων λαθρεμπόρων τσιγάρων αξίας 2,6 εκατ. ευρώ, με τον εντοπισμό εργαστηρίου παραχάραξης χαρτονομισμάτων στην Ηγουμενίτσα το 2007 καθώς και στην εξάρθρωση δύο κυκλωμάτων λαθρεμπόρων ποτών και τσιγάρων στα Βίλια Αττικής και στη Μεσσηνία την περίοδο 2007-2008. Ομως στο έγγραφό του υπάρχουν ειδικές αναφορές στον προβαλλόμενο ρόλο του στον εντοπισμό των απαγωγέων του εφοπλιστή, όπου ανάμεσα σε αυτούς διαπιστώθηκε ότι ήσαν γνωστοί βαρυποινίτες που κατηγορήθηκαν προσφάτως και για την υπόθεση των επονομαζόμενων «37 βομβιστών». Ο καταθέτων την αγωγή μάλιστα σημειώνει ότι αρχικά είχε αναλάβει, κατόπιν εντολής της ΕΛ.ΑΣ., και το ξέπλυμα των χρημάτων της απαγωγής.
Οπως σημειώνει, «προκειμένου να κατορθώσω την εξάρθρωση της σπείρας αυτής, έγινα "μέλος" της, παραμένοντας μαζί της επί έξι περίπου μήνες στον Ασπρόπυργο Αττικής (σ.σ.: όπου είχε εργοτάξιο ένας εκ των κατηγορουμένων για την απαγωγή) με ιδιαίτερο κίνδυνο της ζωής μου. Συγκεκριμένα, αφού κέρδισα την εμπιστοσύνη του ιδιοκτήτη του εργοταξίου γνώρισα τη σύζυγό του (σ.σ.: μνημονεύεται το όνομα βαρυποινίτη) και κατόρθωσα να μου μιλούν ανοικτά ενώπιόν μου. Μάλιστα πολλές φορές συνομίλησα τηλεφωνικά με τον ... στις φυλακές Λάρισας όπου εκρατείτο. Ετσι μου ζήτησαν να τους βοηθήσω να "ξεπλύνουν" μεγάλη ποσότητα χρημάτων (επρόκειτο για τα λύτρα που είχαν εισπράξει από την εν λόγω απαγωγή). Ανέφερα στον ιδιοκτήτη του εργοταξίου ότι μπορώ να τους βοηθήσω γιατί γνωρίζω μια τράπεζα στο εξωτερικό που μπορεί να μας εξυπηρετήσει. Η ίδια η ΕΥΠ εξασφάλισε φαξ από τέτοια τράπεζα της Ελβετίας και το έδωσα στον ιδιοκτήτη του εργοταξίου. Μετά από αυτό κατέστην ισότιμο μέλος της σπείρας με αποτέλεσμα να μιλούν μαζί μου απολύτως ελεύθερα, έτσι ώστε να μάθω τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν, τα οποία μετά από υπόδειξή μου παγιδεύτηκαν από τις Αρχές».

Ρουκέτα κατά Αμερικανών
Περιγράφει επίσης τον ρόλο του στην εξάρθρωση κυκλώματος εισαγωγής όπλων από την Αλβανία στα ελληνοαλβανικά σύνορα το 2010 και τη σύλληψη του εισαγωγέα, για τον οποίο αναφέρει ότι «είναι αυτός που είχε προμηθεύσει τη ρουκέτα στην οργάνωση (σ.σ.: Επαναστατικός Αγώνας) που έπληξε την αμερικανική πρεσβεία τον Ιανουάριο του 2007».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ιδιώτης έχει απευθυνθεί και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας τις ύποπτες μεθοδεύσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.