17/4/15

Τέλος για σήμερα


Επέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου - 14 συλλήψεις

Επέμβαση της Αστυνομίας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου έγινε το πρωί της Παρασκευής. Αστυνομικοί μπήκαν από πλαϊνή είσοδο και η κατάληψη έληξε, με τη προσαγωγή και σύλληψη τελικά 14 ατόμων που παρέμεναν στο κτίριο.
Την Παρασκευή το πρωί προσήχθησαν από το κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνελήφθησαν 14 άτομα – επτά ημεδαποί άντρες, έξι ημεδαπές γυναίκες και μία υπήκοος Κύπρου.
Επίσης αργά το βράδυ της Πέμπτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής συνελήφθησαν επιπλέον τέσσερα άτομα – τρεις ημεδαπές γυναίκες και μία υπήκοος Πολωνίας, σχετιζόμενα με την κατάληψη.

Ακόμα από την περιοχή των Εξαρχείων συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής τέσσερα άτομα – τρεις ημεδαποί άντρες και ένας υπήκοος Αλβανίας για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.
Επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν δύο εμπρηστικές επιθέσεις (η μία με γκαζάκι) σε δύο ιχθυοπωλεία σε Χαλάνδρι και Παγκράτι, τα οποία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ανήκουν στην αδελφή Γ. Ρουπακιά, που κατηγορείται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Την Πέμπτη κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με αστυνομικό της Ομάδας Δέλτα στα Προπύλαια ο οποίος έφερε κράνος με μικροκάμερα. Υπενθυμίζεται ότι σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για χρήση κάμερας δεν υφίσταται. Για το γεγονός έχει ενημερωθεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται να διεξαχθεί έρευνα.  
Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των καταληψιών ήταν Ελληνες, ανάμεσά τους πιθανόν και κάποιοι αλλοδαποί.
Οι άνδρες της αστυνομίας, είχαν δώσει 15 λεπτά διορία για να αποχωρήσουν και στη συνέχεια ξεκίνησαν την επέμβαση, η οποία ολοκληρώθηκε, χωρίς ένταση.
Έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι, οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα.
Οι πρώτες πληροφορίες, μετά τον έλεγχο που έγινε στο εσωτερικό του κτηρίου, αναφέρουν ότι δεν διαπιστώθηκαν φθορές. Στο σημείο βρίσκεται ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και διοικητικοί υπάλληλοι.
Αρχικά, έγινε μια προσπάθεια να ανοιχθεί η κεντρική πόρτα της πρυτανείας, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους καταληψίες, οι οποίοι βρίσκονταν σήμερα για 19η ημέρα εντός του κτιρίου.
«Η κυβερνητική απόφαση για τερματισμό της κατάληψης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, υπηρετεί την δημοκρατία και στηρίζει την δημόσια εκπαίδευση» έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΔημ.Παπαδημούλης.
Στο θέμα αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης.

«Είδαμε μία κατάληψη η οποία αφορούσε 14 ανθρώπους. Αυτή η κίνηση δεν είχε στην παραμικρή της στιγμή τη στοιχειώδη συναίνεση, έστω του χώρου από τον οποίο προέρχονται αυτοί οι οποίοι κινητοποιήθηκαν» ανέφερε.