3/4/15

Έκαναν και φόνους

http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015/03042015%20yaoeea.jpg
http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015/03042015%20ydezi.jpg
Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη συστηματική και μεθοδική έρευνα, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ανθρωποκτονίες, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, απάτες, πλαστογραφίες και διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και παράνομων μεταναστών.
Συνελήφθησαν στις 2/4/2015, μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην Αθήνα, στην Καλλιθέα, στα Πετράλωνα και στο Κερατσίνι δέκα (10) μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων έξι (6) υπήκοοι Συρίας, ένας (1) Ιράκ, ένας (1) Αφγανιστάν, ένας (1) Λιβάνου και ένας (1) Αλγερίας. Επιπλέον, οκτώ (8) μέλη της οργάνωσης, άπαντες αλλοδαποί, βρίσκονται έγκλειστοι σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της Χώρας. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα δεκατέσσερα (14) μέλη της οργάνωσης, επίσης αλλοδαποί.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείας, κλοπής κατά συρροή και κατά συναυτουργία και παράβαση των νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων και του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Οι ανωτέρω κατηγορούμενοι , από το έτος 2006, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με δομημένη και διαρκή δράση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ανθρωποκτονίες, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, απάτες, πλαστογραφίες και διακίνηση ναρκωτικών, όπλων και παράνομων μεταναστών σε όλη τη Χώρα.
Για την επίτευξη του σκοπού τους , αφού προμηθεύονταν τα κατάλληλα μέσα (όπλα, διαρρηκτικά εργαλεία, οχήματα διαφυγής, οχήματα μεταφοράς, κ.α.) προέβαιναν σε μεθοδική κατόπτευση στόχων και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά διέπρατταν κλοπές και ληστείες σε βάρος καταστημάτων και οικιών, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσουν βία ή να πυροβολήσουν προκειμένου να αφαιρέσουν χρήματα και αντικείμενα.
Από την μέχρι σήμερα έρευνα, εξακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση από το έτος 2009 έχει διαπράξει σε διάφορες περιοχές της Αττικής:
  • Διπλή ανθρωποκτονία
  • Μία (1) απόπειρα ανθρωποκτονίας
  • Τρεις (3) ληστείες
  • Δεκαεννέα (19) κλοπές-διαρρήξεις εκ των οποίων εννέα (9) με την μέθοδο του ριφιφί
  • Μία (1) απόπειρα κλοπής
Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
  • Η δολοφονία 30χρονου άνδρα υπηκόου Συρίας και 24χρονης γυναίκας υπηκόου Μαρόκου που διέπραξαν στις 25/8/2009 εντός διαμερίσματος στον Πειραιά.
  • Η απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στα Πατήσια, που διαπράχθηκε στις 19/5/2011, κατά την διάρκεια της οποίας πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά τον 47χρονο ιδιοκτήτη.
Η αξία των αφαιρεθέντων από την παραπάνω παράνομη δραστηριότητα τους υπολογίζεται σε 2.000.000 ευρώ.
Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούντο στην διακίνηση- μεταφορά παράνομων μεταναστών. Συγκεκριμένα, αφού προμηθεύονταν κλεμμένα ΙΧΕ αυτοκίνητα, μετέβαιναν στα σύνορα της ελληνικής επικράτειας (περιοχή Έβρου, αλλά και Ρόδου), επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με άλλο μέλος της οργάνωσης, που είχε αναλάβει να οδηγήσει τους παράνομους μετανάστες μέσω μονοπατιών από την Τουρκική επικράτεια σε κάποιο προκαθορισμένο σημείο της Ελληνικής επικράτειας και τους παραλάμβαναν.
Κατά την προώθηση τους στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας, χρησιμοποιούσαν ως προπομπό, μέλος της οργάνωσης με όχημα, προς αποφυγή τυχόν αστυνομικών μπλόκων. Κατά την άφιξη τους στην Αθήνα, τους μετέφεραν σε καταστήματα - φασόν, αποθήκες, οικίες σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, όπου τους κατακρατούσαν παράνομα. Τους παράνομους μετανάστες ανάγκαζαν, χρησιμοποιώντας πολλές φορές σωματική βία, να τηλεφωνήσουν σε συγγενείς τους, προκειμένου αυτοί να τους στείλουν το προσυμφωνημένο χρηματικό αντίτιμο για τη μεταφορά τους.
Παράλληλα τα μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν ναρκωτικές ουσίες και όπλα από τον Έβρο και τη Ρόδο, προερχόμενα από την Τουρκία. Την μεταφορά τους πραγματοποιούσαν με σκάφος και εν συνεχεία τα μετέφεραν σε υπόγειο παρκινγκ συγκροτήματος με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στο κέντρο της Ρόδου. Από εκεί τα παραλάμβαναν, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα με ειδικές κρύπτες, και με πλοίο της γραμμής τα μετέφεραν στην Αθήνα για την περαιτέρω διακίνησή τους.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους δικογραφία, θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.