8/4/15

Ληστές οπλοφόροι

Τα Ντοκουμέντα


Εξαρθρώθηκε σπείρα, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, με κύριο αντικείμενο, τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών κατ΄ εξακολούθηση, με την επιβαρυντική περίπτωση της κατ΄ επάγγελμα τέλεσης από κοινού με άλλους.
Στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που ξεκίνησε πρώτες πρωινές ώρες χθες (08.04.2015), συνελήφθησαν οχτώ ημεδαποί, ηλικίας από 32 έως 52 ετών, όλοι μέλη ή κατά περίπτωση συνεργοί της σπείρας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα ποινική δικογραφία για τα αδικήματα των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και παραβάσεων της νομοθεσίας περί όπλων.
Στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου συμμετείχαν αστυνομικοί των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου και Ρεθύμνου, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας Ηρακλείου, των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου, Μεσσαράς και Μυλοποτάμου, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, των Αστυνομικών Τμημάτων Πύργου και Μοιρών.

Σημειώνεται ότι η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης, συστηματικής και εξειδικευμένης - λόγω του αντικειμένου - αστυνομικής έρευνας, από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.
Κατά την πρόοδο - εξέλιξη της έρευνας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση, τα χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία δράσης και τις παράνομες δραστηριότητες της σπείρας, στην οποία συμμετείχαν ενεργά, ως μέλη ή κατά περίπτωση συνεργοί, οι προαναφερόμενοι οκτώ ημεδαποί.
Ειδικότερα, από την εξειδικευμένη και συνδυαστική έρευνα της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, προέκυψε ότι τρείς από τους συλληφθέντες, ηλικίας 41, 44 και 32 ετών, είχαν ενωθεί κατά το τελευταίο κυρίως έτος, προκειμένου να διαπράττουν κλοπές από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με συμμετοχή κατά περίπτωση, των ακόμη πέντε συλληφθέντων ηλικίας 52, 28, 45, 39 και 38 ετών. Τα μέλη της ομάδας είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, με διακριτούς ρόλους μεταξύ τους και προέβαιναν στη διάπραξη κλοπών και στη παράνομης διάθεση των προϊόντων τους, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της 12.12.2014, οι 41χρονος, ο 44χρονος, 52χρονος και 28χρονος, αφού παραβίασαν την πόρτα αποθήκης επιχείρησης «παραγωγής-τυποποίησης μελιού», ιδιοκτησίας δύο ημεδαπών ηλικίας 75 και 44 ετών, αφαίρεσαν συνολική ποσότητα μελιού βάρους (8.532) κιλά, συνολικής χρηματικής αξίας 58.699 ευρώ.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας και προανάκρισης προέκυψε επιπλέον ότι τα μέλη της εν λόγω σπείρας είχαν προβεί στην αφαίρεση οικιακών, επαγγελματικών, ξενοδοχειακών εξοπλισμών (ξενοδοχειακοί εξοπλισμοί, εξοπλισμοί εστιατορίων κλπ). Επιπλέον κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν αφαιρέσει τρία οχήματα και είχαν αποπειραθεί να αφαιρέσουν ακόμη ένα.
Πιο αναλυτικά, σε διάστημα δύο μηνών (Φεβρουάριος-Μάρτιος) το τρέχοντος έτους αφαίρεσαν:
· Επαγγελματικό – επιχειρηματικό εξοπλισμό από κέντρο διασκέδασης και ενοικιάσεων αυτοκινήτου ιδιοκτησίας ημεδαπού στην άνω Χερσόνησο, συνολικής αξίας 85.000 ευρώ.
· Οικιακό εξοπλισμό από μεταφορική εταιρεία ιδιοκτησίας αλλοδαπού, αξίας 15.000 ευρώ.
· Επαγγελματικό εξοπλισμό κουζίνας ιδιοκτησίας ημεδαπού στη περιοχή των Άνω Αρχανών Ηρακλείου, αξίας 39.500 ευρώ.
· Ξενοδοχειακό εξοπλισμό εστιατορίου από ξενοδοχείο στην Χερσόνησο Ηρακλείου, συνολικής αξίας 15.000 ευρώ.
· Εξοπλισμό εστιατορίου-κουζίνας από αθλητικό κέντρο στη περιοχή του Λασιθίου ιδιοκτησίας ημεδαπού, συνολικής αξίας 98.000 ευρώ.
· Φιάλες υγραερίου από αποθήκη ιδιοκτησίας ημεδαπού στην περιοχή του Παλαιοκάστρου, συνολικής αξίας 3.500 ευρώ.
· Γεωργικό εξοπλισμό ιδιοκτησίας ημεδαπού στην περιοχή των Αρχανών, αξίας 400 ευρώ.
· Δύο Ι.Χ.Φορτηγά και ένα Ι.Χ.Επιβατικό ενώ επιχείρησαν να αφαιρέσουν ένα Ι.Χ.Φορτηγό, από διάφορες περιοχές του Ηρακλείου
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :
· ποσότητα μελιού βάρους έξι τόνων,
· 2 πολεμικά όπλα (τυφέκια),
· 5 όπλα (πιστόλια-περίστροφα),
· 2 κυνηγετικά όπλα,
· 74 κροτίδες,
· μαχαίρια, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων και διάφορα εξαρτήματα όπλων,
· ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
· μια τετράτροχη μοτοσικλέτα,
· συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (τέιζερ),
· 12 πλήρη σετ ειδών επαγγελματικού εξοπλισμού (κουζίνας),
· πλήθος ειδών οικοσκευής και επίπλωσης,
· γεννήτρια επαγγελματικής χρήσης,
· 84 φιάλες υγραερίου
· εξοπλισμός γυμναστηρίων (όργανα γυμναστικής),
· Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο – τύπου JEEP,
· 49 κλειδιά – διακόπτες αυτοκινήτων,
· 2 τηλεχειριστήρια απασφάλισης οχήματος,
· αυτοσχέδια καλύμματα πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος,
· γεωργικός ελκυστήρας, γεωργικά – αγροτικά μηχανήματα, καθώς και εξαρτήματα αυτών και διάφορα εργαλεία,
· ασύρματοι, ζευγάρια κιάλια, κάμερες παρακολούθησης και καταγραφικά μηχανήματα,
· πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και λοιπών στοιχείων τηλεφωνίας (κάρτες sim, ηλεκτρονικές συσκευές, τηλεόραση, φωτογραφική μηχανή) και
· κουκούλες FULL FACE.
Επιπλέον κατασχέθηκε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο ως μέσο τέλεσης παράνομων δραστηριοτήτων.
Το οικονομικό όφελος από τις παράνομες δραστηριότητες, της εγκληματικής ομάδας, υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 350.000 Ευρώ.
Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας