7/4/15

Ο Ελβετός παντογνώστης


Στους ανακριτές ο Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ τη Μεγάλη Τετάρτη για εκατομμύρια από μίζες
Ο τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, πρόσωπο-κλειδί τόσο στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών όσο και στο σκάνδαλο της Siemens, βγαίνει από τα δικαστήρια όπου απολογήθηκε στον εισαγγελέα τη Μεγάλη Δευτέρα



 
  Το πρόσωπο-κλειδί για τα μεγάλα σκάνδαλα που απασχόλησαν τη χώρα μας, ο ελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών για να απολογηθεί για το «ξέπλυμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από εξοπλιστικά, μίζες για φοροδιαφυγή, αλλά και το σκάνδαλο της Siemens. Όλα «ξεπλένονταν» μέσω των λογαριασμών του Πρόδρομου Μαυρίδη στη γερμανική τράπεζα Dresdner στην Ελβετία και κατέληγαν σε λογαριασμούς των αποδεκτών των μιζών στην ίδια χώρα.

Ο ελβετός τραπεζίτης, ο οποίος είχε στενό συνεργάτη του τον άλλον εκζητούμενο Φάνη Λυγινό, συνελήφθη στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τώρα θα απολογηθεί ενώπιον των ανακριτών κκ. Νικόλαου Τσιρώνη και Χριστόφορου Μάρκου τη Μεγάλη Τετάρτη. Έπεται μαραθώνιος απολογιών στους ανακριτές κ. Γαβριήλ Μαλλή και κυρία Βασιλική Μπράτη οι οποίοι ερευνούν εξοπλιστικά υπερτιμολογημένα προγράμματα.

Αν δεν μιλήσει, έλεγε  δικαστής, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να παραμείνει στη φυλακή ως την έναρξη της δίκης της Siemens μετά τον Σεπτέμβριο.

Υψηλή πελατεία είχε ο τραπεζίτης στη χώρα μας. Πολιτικοί, μεγάλοι επιχειρηματίες, αξιωματούχοι της τρίτης εξουσίας, όλοι «ξέπλεναν» τα χρήματα μέσω του τραπεζίτη.

Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ο οποίος αποκάλυψε όλο το κύκλωμα. Τον βρήκαν οι ανακριτές της υπόθεσης Siemens και ο σημερινός προϊστάμενος κ. Σπύρος Γεωργουλέας.

Αποκαλυπτική η κατάθεση Όσβαλντ το 2006. Είχε πει και είχε περιγράψει σε όλες τις καταθέσεις του στην Ελβετία πώς επισκεπτόταν τη χώρα μας πώς έστελνε τα μετρητά στη χώρα αυτή αποκρύπτοντάς τα από τις αρχές.

Έκανε συναντήσεις σε καφέ και έπαιρνε βαλίτσες με μετρητά. Ο τραπεζίτης στη συνέχεια κατηύθυνε τα χρήματα στη γαλλική BNP Paribas όπου επίσης δούλευε.