26/3/15

To όνειρο ...

Το σκληρό ταξίδι 45 μεταναστών που αναζήτησαν το όνειρο της Ευρώπης

Με το όνειρο της Ευρώπης στις ελάχιστες αποσκευές τους μετανάστες από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή προσπαθούν μέσω επικίνδυνων διαδρομών να περάσουν παράνομα στις χώρες της ΕΕ.

Το νέο πέρασμα μέσω των Βαλκανίων απαιτεί περπάτημα 250 χιλιομέτρων σε μια διαδρομή γεμάτη κινδύνους και απογοητεύσεις. Πολλοί δεν τα καταφέρνουν και μένουν πίσω.

Ρεπόρτερ του Associated Press, έχοντας κάνει συμφωνία με τους διακινητές, ταξίδεψαν για 10 ημέρες μαζί με 45 μετανάστες από τη Δυτική Αφρική που προσπάθησαν να φτάσουν στη Γερμανία και τη Γαλλία μέσω Ουγγαρίας.

Η τελευταία νύχτα πριν το ταξίδι

Οι μετανάστες ξεκίνησαν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους στις 27 Φεβρουαρίου από τα βόρεια της Θεσσαλονίκης.

Οι 32 άνδρες και οι 11 γυναίκες στοιβαγμένοι σε ένα υπόγειο διαμέρισμα δύο δωματίων, ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Χρειάστηκαν μήνες ολόκληρη ακόμη και χρόνια για να καταφέρουν να φτάσουν στην Ελλάδα. Δύο γυναίκες βρίσκονται εκεί με τα 10 μηνών μωρά τους που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, το ένα στην Ελλάδα, το άλλο στην Τουρκία.

Οι περισσότεροι έφτασαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας πληρώνοντας περίπου 1.000 ευρώ ο καθένας στους διακινητές. Ωστόσο κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας.

Θέλουν να φύγουν κατευθυνόμενοι προς την Ουγγαρία, μέσω περάσματος της πΓΔΜ. Πρέπει να περπατήσουν 250 χιλιόμετρα. Μια διαδρομή δύσκολη και επικίνδυνη. Ο διακινητής, που γνωρίζει το πέρασμα τους, λέει ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την πρόκληση που θα ζήσουν. Χρειάζονται σκηνές, υπνόσακοι, καλά παπούτσια, κατάλληλος ρουχισμός για το κρύο και πολλές κάλτσες.

Υπόσχεται να τους οδηγήσει στα σερβικά σύνορα μέσα σε 10 μέρες, πληρώνοντας 500 δολάρια ο καθένας. Λίγοι βγαίνουν έξω για να ψωνίσουν τις προμήθειες της τελευταίας στιγμής.

Μέχρι τα σύνορα
Χρειάστηκε περίπου μισή μέρα προκειμένου όλη η ομάδα να επιβιβαστεί στα λεωφορεία στον κεντρικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα έγινε έλεγχος από την αστυνομία. Δύο από τους 45 Αφρικανούς δεν ξεπερνούν το πρώτο εμπόδιο και συλλαμβάνονται.

Οι υπόλοιποι ξεκινούν το μεγάλο τους ταξίδι προς το Πολύκαστρο. Ακολουθεί ένα δεκάωρο ταξίδι με το τρένο για να φτάσουν στα σύνορα της ΠΓΔΜ λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Είναι αργά για να συνεχίσουν κι έτσι κοιμούνται στην ύπαιθρο.

Το ταξίδι θα ξεκινούσε ξανά το επόμενο βράδυ για να μειωθεί ο κίνδυνος να εντοπιστούν, να συλληφθούν και να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. Διέσχισαν τα σύνορα κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των συνοριοφυλάκων και έφτασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ στήνοντας τις σκηνές τους.

Όσοι δεν άντεξαν...

Ξαφνικά οι μετανάστες αρχίζουν να τσακώνονται μεταξύ τους όταν κάποιος χάνει το κινητό του και κατηγορεί τους υπόλοιπους για κλοπή. Ο διακινητής τους προειδοποιεί ότι εάν δεν σταματήσουν θα τους στείλει πίσω στην Αθήνα.

Η ομάδα διασχίζει μια κορυφογραμμή 40 χιλιομέτρων και στις 4 το πρωί φτάνουν σε μία ανισόπεδη διάβαση αυτοκινητόδρομου. Μια 34χρονη γυναίκα από το Μάλι με πόνους στο πόδι αναγκάζεται να σταματήσει στη μέση της διαδρομής.

Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες. Τα δύο μωρά κλαίνε από το κρύο και την πείνα. Ένας 41χρονος από την Ακτή Ελεφαντοστού κρατώντας μπαστούνι, καταρρέει και αποφασίζει να σταματήσει σε ένα χωριό για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Την έκτη νύχτα η ομάδα φτάνει τελικά στην πόλη Νεγκοτίνο, ούτε καν στα μισά της διαδρομής προς τα σερβικά σύνορα. Κάποιοι κατηγορούν τις γυναίκες και τα παιδιά για την καθυστέρηση.

Δύο μέρες αργότερα το χιόνι έχει επιδεινωθεί και πολλές σκηνές έχουν σπάσει.

Η επιστροφή...


Την ένατη μέρα η μητέρα ενός αγοριού 10 μηνών ανακοινώνει ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο και περνούν τη νύχτα τους σε μια ορθόδοξη εκκλησία. Έχουν μείνει 40 μετανάστες που συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Η τύχη όμως δεν είναι με το μέρος τους, καθώς πέφτουν πάνω σε δύο αστυνομικούς. Γίνονται συλλήψεις. Μια γυναίκα έχει σπάσει τον αστράγαλό της και οδηγείται στο νοσοκομείο.

Την επόμενη μέρα ο διακινητής μαζί με τους συλληφθέντες αποστέλλονται με φορτηγά πίσω στην Ελλάδα.

Όταν σταματούν στα σύνορα, κάποιοι ξεφεύγουν, χάνονται στο δάσος για να δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους...