10/3/15

Οι ιδιαιτερότητες του Ιάσονα



Επιστολές «Πυρήνων»: Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. οι ιδιαιτερότητες του «Ιάσονα»



 
«Εξω, εκτός από σένα, δεν είχαμε άλλους συντρόφους εκτός από τον Ιάσονα, που όμως έχει τις ιδιαιτερότητες που ξέρεις». Η φράση αυτή σε επιστολή έγκλειστων «Πυρήνων» προς την 22χρονη Αγγελική Σπυροπούλου - τη μνημονεύουν με τον κωδικό «Κώστας» - έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που προσπαθεί να διερευνήσει την πλήρη δράση των μελών της εν λόγω οργάνωσης αλλά και της «Σέχτας Επαναστατών», η οποία ευθύνεται για δύο δολοφονίες, ενός αστυνομικού και ενός δημοσιογράφου την περίοδο 2009-2010.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποκρυπτογραφήσει κωδικοποιημένες αναφορές που συνδέουν τον «Ιάσονα» με τη «Σέχτα», αφού η τελευταία είχε προγραμματισθεί να επανεμφανιστεί για να αναλάβει την ευθύνη της αποστολής του δέματος-βόμβας στο ΑΤ Ιτέας. Η βόμβα αυτή δεν εξερράγη και οι αστυνομικοί ανίχνευσαν στον εκρηκτικό μηχανισμό ίχνη DNA ενός ήδη συλληφθέντος στο Γαλάτσι 39χρονου καθηγητή Πληροφορικής, για τον οποίο σημειώνουν ότι είναι αυτός με τον κωδικό «Ιάσονας».

Η «μοναδική εφεδρεία»;

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τη δράση του «Ιάσονα» με βάση όσα μνημονεύονται για αυτόν στις επιστολές ανάμεσα σε μέλη των «Πυρήνων», στον Χριστόδουλο Ξηρό και στην Αγγελική Σπυροπούλου.

Η προηγούμενη αναφορά των «Πυρήνων» - στον βαθμό της επαλήθευσής της - για τον μοναδικό γνωστό τους έξω από τον Κορυδαλλό προσδίδει μια νέα διάσταση στην έρευνα των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Οπως σημειώνουν, «επιβεβαιώνει στοιχεία μας ότι μετά τις συλλήψεις αντιεξουσιαστών από τη Θεσσαλονίκη η "Συνωμοσία" είχε μοναδική εφεδρεία ένοπλης δράσης μέλη της "Σέχτας Επαναστατών", την επανεμφάνιση της οποίας είχε προαναγγείλει τον Ιούνιο του 2013 στο πλαίσιο της επιχείρησης "Φοίνικας". Είχαμε από παλιά ενδεικτικά στοιχεία ότι η "Σέχτα" προερχόταν από τις τάξεις της "Συνωμοσίας" και ότι κάποια μέλη της συνελήφθησαν την περίοδο 2010-2011, όταν και εξαρθρώθηκε σταδιακά η σχεδόν εικοσαμελής "Συνωμοσία". Από τότε όμως ξέραμε ότι μας λείπει ένα κομμάτι του παζλ.

»Η "Σέχτα" εξαφανίστηκε μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το καλοκαίρι του 2010, ενώ δεν επανεμφανίστηκε παρά την προαναγγελία του 2013 από τους "Πυρήνες". Και αυτό μας προκαλούσε πολλά ερωτήματα. Αν λοιπόν συνδυάσουμε τα νέα μας στοιχεία αλλά και τη συγκεκριμένη φράση από το κείμενο των "Πυρήνων", μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ίσως ο "Ιάσονας" ήταν το τελευταίο μεγάλο όπλο της "Συνωμοσίας" που είχε παραμείνει αλώβητος αλλά και άγνωστος "κρίκος" που συνέδεε με τη "Σέχτα". Μια οργάνωση που έκανε την υπέρβαση και άφηνε τις "απλές", αναίμακτες βομβιστικές επιθέσεις της "Συνωμοσίας" για να προχωρά σε δολοφονικές ενέργειες. Ο "Ιάσονας" ίσως προαλειφόταν να χρησιμοποιηθεί ως άμεσος συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού που είχε την εμπειρία της 17Ν για αιματηρές ενέργειες».

Ενδείξεις για απρόβλεπτη συμπεριφορά

Ωστόσο τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται και στην αναφορά από τους «Πυρήνες» περί «ιδιαιτεροτήτων» του «Ιάσονα». Οι αξιωματικοί των διωκτικών αρχών σημειώνουν ότι «ίσως αυτή η αναφερόμενη ιδιαιτερότητα σχετίζεται με κάποιο εσωτερικό θέμα μεταξύ αντιεξουσιαστών ή κάποια ιδιοτυπία του σε επιχειρησιακά ζητήματα. Εχουμε όμως και από άλλες ενδείξεις την εικόνα ότι πιθανόν μιλούν για συνεργό τους με αστάθμητη, απρόβλεπτη συμπεριφορά. Αναζητούμε αν αυτό σχετίζεται και με το μένος που επεδείκνυαν οι εκτελεστές της "Σέχτας" που γάζωναν με δεκάδες σφαίρες τα θύματά τους».

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, νομικοί σημείωναν ότι «αυτά παραμένουν ως τώρα εικασίες της ΕΛ.ΑΣ. και αναζητούνται αποδεικτικά στοιχεία που μπορεί να τεκμηριώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Εξάλλου ως τώρα στον "Ιάσονα" δεν έχει αποδοθεί καμία κατηγορία για συμμετοχή στη "Σέχτα Επαναστατών" και οι αποκρυπτογραφήσεις της ΕΛ.ΑΣ. έχουν άτυπο χαρακτήρα».

Επιπλέον συμπληρώνουν ότι πιθανόν η αναφορά των «Πυρήνων» σχετίζεται με την προσωπική κατάσταση του «Ιάσονα», ο οποίος πλέον είχε αποκτήσει οικογένεια και υπάρχουν μάρτυρες ότι ήταν απολύτως αφοσιωμένος σε αυτή.

Σημειώνεται ότι στην αλληλογραφία των «Πυρήνων» υπάρχουν σε περίπου δέκα σημεία αναφορές για τον «Ιάσονα» ως ένα πρόσωπο που είχε αρχικά στενή σχέση με τον Χρ. Ξηρό, είχε συνεχή ραντεβού (σε απόμερα καφέ της Αθήνας) με την 22χρονη και την καθοδηγούσε, συμμετείχε στην κατασκευή βομβών, ενώ διατηρούσε διαρκή επαφή με τα ηγετικά μέλη των «Πυρήνων». Παράλληλα είχε προγραμματισθεί να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Γοργοπόταμος», όμως είχε αποστασιοποιηθεί λόγω ρήξης και αυτού με τον «Μανώλη» της 17Ν.

Για την «απόλυση» Ξηρού

Οι αξιωματικοί ωστόσο έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε ένα σημείο της επιστολής της 20ής Δεκεμβρίου 2014 της 22χρονης προς τους «Πυρήνες» που λέει για τον «Ιάσονα» και τη σκέψη του να δολοφονηθεί ο Χρ. Ξηρός: «Χθες επανέφερε το θέμα και μάλιστα μου είπε πως το ανέφερε και σ' εσάς, πράγμα που σημαίνει πως μάλλον είναι πιο σοβαρά τα πράγματα απ' όσο υπολόγιζα. Μιλάω για το ενδεχόμενο ν' απολυθεί ο Νίκος. Στην αρχή νόμιζα ότι το έλεγε γιατί είχε νεύρα. Τώρα όμως καταλαβαίνω ότι το λέει σοβαρά...».

Μάλιστα η 22χρονη καταφέρεται κατά του «Ιάσονα» για αυτό το σχέδιο και ότι αυτός έσπευσε να πει στους «Πυρήνες» τα προβλήματα που εκείνη αντιμετώπιζε με τον Χρ. Ξηρό, συμπληρώνοντας για τον «Ιάσονα»: «Τώρα που είδε τον κίνδυνο της διάσπασης τον έπιασε ο πόνος».