2/3/15

Μη φοράτε δημοσίως κιπά

Προειδοποίηση του Κεντρικού Συμβουλίου 

Γερμανία: Συμβουλή στους εβραίους να μην φορούν δημοσίως κιπά

«Πόσο αντισημιτική είναι η Γερμανία; Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων προειδοποιεί τα μέλη της κοινότητας να μην φορούν τα παραδοσιακά καλύμματα κεφαλής, τα «κιπά», δημοσίως για να μην δίνουν στόχο», γράφει το Spiegel.

Είναι μια προφύλαξη που παίρνει εδώ και αρκετό καιρό ο 26χρονος Μαρκ Κράσνοφ.

Προτού βγει από το σπίτι του, στο Βερολίνο, αναρωτιέται αν πρέπει να ρισκάρει φορώντας το κιπά; «Δεν θέλω να προκαλέσω κανέναν ή να δημιουργήσω κάποιο επεισόδιο», λέει ο νεαρός εβραίος. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν φοράει σχεδόν ποτέ το εβραϊκό κάλυμμα της κεφαλής, όταν βγαίνει έξω. Αισθάνεται ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

Η Γερμανία είναι πατρίδα περίπου 25 εκατομμυρίων Εβραίων - περί τις 118.000 είναι μέλη των 108 επίσημων εβραϊκών κοινοτήτων της χώρας.

Είναι επίσης η μόνη χώρα στην ΕΕ, η οποία έχει δει αύξηση του εβραϊκού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, την ώρα που σε πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, υπάρχει μια έξοδος. Αλλά πέρυσι καταμετρήθηκαν 864 αντισημιτικά εγκλήματα, μια αύξηση σχεδόν 10% σε σχέση με το 2013.

Η εβραϊκή κοινότητα στη Γερμανία αισθάνεται να απειλείται από τρεις πλευρές: από δεξιούς εξτρεμιστές, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες βίαιες επιθέσεις εναντίον Εβραίων, από την αντι-ισραηλινή και αντι-σιωνιστική Αριστερά, και από τους ισλαμιστές.

Ως εκ τούτου, ο Κράσνοφ προτιμά να διατηρεί χαμηλό προφίλ. Λέει ότι αν και δεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που θα έβγαινε έξω φωνάζοντας «φιλο-ισραηλινά συνθήματα», νιώθει ότι ακόμα και η απλή πράξη του να φορέσει το κιπά δημοσίως θεωρείται από κάποιους ως πρόκληση. «Οι άνθρωποι με κοιτάζουν επίμονα, δεν είναι κάτι που έχουν συνηθίσει να βλέπουν», προσθέτει.