14/3/15

Η 29χρονη τίναζε το ταμείο της ναυτηλιακής


Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική ομάδα που διέπραττε απάτες κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ναυτιλιακής εταιρείας, προβαίνοντας σε ηλεκτρονικές συναλλαγές (αγορά αεροπορικών εισιτηρίων – κρατήσεις και διαμονή σε ξενοδοχεία) με τη χρέωση εταιρικής πιστωτικής κάρτας και την είσπραξη της αξίας των εν λόγω συναλλαγών από πολίτες.
Συνελήφθησαν στις 10-3-2015, μετά από αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Κολωνάκι, Παιανία και Πετρούπολη), τέσσερις (4) ημεδαπές, ηλικίας 29, 30, 39 και 45 ετών, ενώ αναζητούνται δύο (2) ημεδαπές, ηλικίας 29 και 31 ετών, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 29 και 33 ετών και άγνωστος αριθμός συνεργών του.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της παράβασης των Νόμων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθείσες, από κοινού με τους συνεργούς τους που αναζητούνται, είχαν συστήσει από τις αρχές του έτους 2012, εγκληματική ομάδα και διέπρατταν απάτη σε βάρος ναυτιλιακής εταιρείας.
Ειδικότερα, η 29χρονη συλληφθείσα, έχοντας αρχηγικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, κατά το χρονικό διάστημα που εργαζόταν στην εν λόγω ναυτιλιακή εταιρεία, ως υπάλληλος γραφείου, εξέδιδε μέσω συνεργαζόμενου με την εταιρεία ταξιδιωτικού πρακτορείου αεροπορικά εισιτήρια και προέβαινε σε κρατήσεις δωματίων ξενοδοχείων για διάφορα άτομα, εν αγνοία της εταιρείας. Το αντίτιμο για τα εισιτήρια και τη διαμονή στα ξενοδοχεία εξοφλούσε με τη χρέωσή τους σε εταιρική πιστωτική κάρτα. Το προαναφερόμενο αντίτιμο το εισέπραττε η ίδια από τους ενδιαφερόμενους είτε σε μετρητά είτε με κατάθεση σε τραπεζικό της λογαριασμό και ήταν χαμηλότερο από το πραγματικό κόστος αγοράς –χρέωσης των εισιτηρίων και της διαμονής.
Τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας είχαν την ευθύνη να συστήνουν στην 29χρονη ενδιαφερόμενους «πελάτες» είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μεσολαβούσαν για την έκδοση των εισιτηρίων, παραδίδοντας στη συλληφθείσα το αντίτιμο της αξίας των εισιτηρίων σε μετρητά ή υποδεικνύοντας κατ’ εντολή της τον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεση των χρημάτων.
Ο αριθμός των πολιτών που αγόρασαν εισιτήρια ή διέμεινα σε ξενοδοχεία εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 650 άτομα, με την προκληθείσα ζημία για τη ναυτιλιακή εταιρεία να ξεπερνά τα 361.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όφελος της σπείρας από την παράνομη δραστηριότητα της υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών τους.