6/2/15

Αυτοκτόνησε η τσέπη της Siemens

Αυτοκτόνησε ο πρώην επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Siemens

 
Nεκρός στο Μόναχο βρέθηκε ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, Heinz-Joachim Neubürger, όπως μεταδίδει ο γερμανικός Τύπος.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 62χρονος αυτοκτόνησε.

Ο Heinz-Joachim Neubürger είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens και τη δωροδοκία των Ελλήνων αξιωματούχων.

Διετέλεσε οικονομικός διευθυντής της Siemens από το 1998 έως τον Απρίλιο του 2006. O ίδιος αρνούνταν την ενοχή του. Δικαστήριο του Μονάχου είχε ζητήσει την καταβολή 15 εκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013, ωστόσο πέρυσι είχε τελικά συμβιβαστεί με την καταβολή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Μεταξύ των μαρτύρων που είχαν καταθέσει εναντίον του ήταν αρχικά ο επίσης κατηγορούμενος Μάικλ Κουτσενρόιτερ, ο οποίος είχε πει ότι γνώριζε για τη διοχέτευση χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας και στη χώρα μας. 

Είχε έρθει να απολογηθεί στη χώρα μας στις 6 Νοεμβρίου του 2013. Κατηγορούνταν για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικους χρήματος 

Απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα είχε πει για τις μίζες από τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας: «Πληροφορήθηκα για το σύστημα πληρωμών κατά την ποινική διαδικασία».  

Όταν  ρωτήθηκε πώς ένα ποσό 68,5 εκ ευρώ που δόθηκε από το 1997- 2093 από τα ταμεία της εταιρείας για δωροδοκίες δεν φαίνεται στους ισολογισμούς της εταιρείας απάντησε: «Το ποσό αυτό δεν εδόθη εφάπαξ, αλλά σε διάστημα αρκετών ετών σταδιακά. Η Siemens οργανωτικά ήταν χωρισμένη σε δώδεκα εκτελεστικούς τομείς και κάθε ένας από αυτούς ήταν μια αυτόνομη επιχείρηση που δραστηριοποιούνταν παγκοσμίως σε 170 χώρας και οι θυγατρικές πήραν 1.800 - 2000 επιχειρήσεις. Ο κάθε τομέας είχε δικό του προϋπολογισμό ήταν αδύνατον κάποιος που δεν γνώριζε να εντοπίσει τις παράνομες πληρωμές... »

Αρνούνταν την ενοχή του είχε όμως συμβιβαστεί με το ποσό των 1,5 εκ  ευρώ σε συνδιαλλαγή με τις γερμανικές αρχές.

Τον τελευταίο καιρό δραστηριοποιούνταν στο Λονδίνο, αλλά ταξίδευε συχνά στο Μόναχο, όπου και βρέθηκε νεκρός από τη σύζυγό του. Η αυτοκτονία του ήταν έκπληξη ακόμα και για το στενό του περιβάλλον, ενώ άνθρωποι που τον γνώριζαν αναφέρουν ότι ήταν άνθρωπος με ευαισθησίες και ότι είχε υποστεί μεγάλη πίεση από τη μακρόχρονη δικα