28/2/15

Καραγκιοζ-μπερνέδες

Υποψήφιοι βουλευτές ντύνονται Οθωμανοί

Τουρκία: Υποψήφιοι βουλευτές ντύνονται Οθωμανοί

Λίγες εβδομάδες αφότου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίασε τους «16 Τούρκους πολεμιστές» του, μέλη της προεδρικής φρουράς, αρκετοί υποψήφιοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία, έχοντας ως θέμα την Οθωμανική αυτοκρατορία. Για αρκετούς το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον αστείο, αλλά οι υποψήφιοι δεν δείχνουν να έχουν καμία διάθεση για χιούμορ.

Με το σύνθημα «Όλοι Μαζί, Νέα Τουρκία» ο υποψήφιος της επαρχίας Ικόνιο στην Κεντρική Ανατολία, Οσμάν Γιαβούζ, φωτογραφήθηκε για την προεκλογική του αφίσα φορώντας το παραδοσιακό καπέλο των Σελτζούκων πολεμιστών του 14ου αιώνα. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με άλλους να τάσσονται υπέρ της αμφίεσης και άλλους να τη διακωμωδούν, ο Γιαβούζ είπε ότι το Ικόνιο ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Σελτζούκων. «Είμαι διαφημιστής» είπε στην εφημερίδα Hyrriyet, δεσμευόμενος να «υπηρετήσει επαρκώς την πόλη του εφόσον εκλεγεί».

Ο Ερσίν Καραμπαμπά, επίσης υποψήφιος του κυβερνώντος AKP, εμφανίστηκε σε αφίσες με περιβολή σουλτάνου της περιόδου 1600 - 1700. Ακόμη ένας υποψήφιος, o Τσιχανγκίρ Ταχίρ, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και προσέθεσε ένα οθωμανικού τύπου μουστάκι στην στολή του. Επιπλέον χρησιμοποιώντας το Photoshop, προσέθεσε στις αφίσες του τον Ερντογάν και τη σύζυγό του Εμινέ, του οποίους αποκαλεί «πνευματικό του πατέρα και μητέρα».

Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν την Κυριακή 7 Ιουνίου.