14/2/15

Για τους πεσόντες

http://www.astynomia.gr/images/stories//2015/photos2015/14022015_deisi_001.jpg
 
Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Αθήνα, Λ. Μεσογείων 96) παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος.
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος.
Στην τελετή παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Πανούσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης και η λοιπή Φυσική Ηγεσία του Σώματος.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους o A ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Αλέξης Μητρόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Βουλής και συγκεκριμένα, από τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο κ. Τάσος Μαυρόπουλος, από τη Νέα Δημοκρατία η Βουλευτής κ. Σοφία Βούλτεψη, από το Ποτάμι ο κ. Γεράσιμος Γεωργάτος, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ο βουλευτής κ. Σταύρος Τάσσος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Βασίλειος Τρίκκας και από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ο κ. Δήμος Γόγολος.
Επιπλέον, παραβρέθηκαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Κατριαδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Ηλίας Γεωργόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, λοιπό αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, συγγενείς των θυμάτων αστυνομικών και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας τη τελετής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Πανούσης, ανέφερε:
«Καλημέρα, προφανώς δεν είναι μια ημέρα για ομιλίες. Είναι μια ημέρα περισυλλογής, μνήμης και τιμής: στην αφοσίωση, στην αυταπάρνηση και τελικά στη θυσία των πεσόντων. Πρέπει η Πολιτεία να κλίνει το γόνυ με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Πρέπει η Υπηρεσία να μην ξεχνά. Να στηρίζει και να υποστηρίζει τις οικογένειες. Και πρέπει ο καθένας από εμάς, να κρατήσει φωτεινό το παράδειγμα του θάρρους τους. Αιωνία η μνήμη τους και αιωνία να είναι η σκέψη μας στο παράδειγμά τους.»
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης επεσήμανε τα εξής:
«Σήμερα, αυτή την καθιερωμένη ημέρα μνήμης και συγκίνησης για τους θανόντες εν ώρα υπηρεσίας αστυνομικούς, ημέρα ορόσημο για την Ελληνική Αστυνομία, καλούμαστε να μνημονεύσουμε με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη, όλους εκείνους τους συναδέλφους μας, που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος, προσηλωμένοι και πιστοί στην αποστολή και τους όρκους τους.
Να μνημονεύσουμε εκείνους που με περίσσεια αίσθηση του καθήκοντος, αψήφησαν τον κίνδυνο και έδωσαν τη ζωή τους, στον καθημερινό αγώνα του χρέους, υπερασπιζόμενοι την ασφάλεια των συνανθρώπων μας.
Εκείνους που παρά την απουσία τους, μας υπενθυμίζουν καθημερινά το χρέος μας, απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες και μας παροτρύνουν νοερά να πράττουμε το καθήκον μας, παρά τους κινδύνους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
Εκείνους που αποτελούν παράδειγμα προσήλωσης, και αυταπάρνησης και οφείλουμε όχι μόνο να τους κρατάμε ζωντανούς στη συνείδησή μας, αλλά να αποτελούν και σημείο αναφοράς για όλους μας.
Ας αποτίσουμε λοιπόν τον φόρο τιμής που αρμόζει σε όλους αυτούς που δεν είναι πια κοντά μας και ας ευχηθούμε καλή δύναμη στις οικογένειές τους και ο πόνος των ανθρώπων τους να γίνεται μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης προς τους συναδέλφους μας.
Αιωνία τους η μνήμη.»
Στη συνέχεια, κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που βρίσκεται στην είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων της οδού Κατεχάκη.
Σημειώνεται ότι από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1984, μέχρι σήμερα (127) αστυνομικοί τραυματίστηκαν θανάσιμα, είτε βρίσκονταν σε διαταγμένη υπηρεσία είτε όχι, υπερασπιζόμενοι το καθήκον τους, τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών. Οι θανάσιμοι τραυματισμοί προήλθαν κατά τη διάρκεια αιματηρών ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων ένοπλων κακοποιών, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την ενάσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων.