7/2/15

Περίοδος χάριτος γιοκ ...



Τρεις οργανώσεις στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ

Την ταυτότητα τριών νεαρών αντιεξουσιαστών που αποτέλεσαν την αρχική ομάδα υποστήριξης του Χριστόδουλου Ξηρού, αλλά και συμμετείχαν στην προετοιμασία των επιθέσεων, στις φυλακές Κορυδαλλού, με «κατευθυνόμενες» βόμβες έχει ανακαλύψει τα τελευταία 24ωρα η ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για μια ομάδα ενόπλων που θεωρείται ότι είχε «βάση» κυρίως στην βόρειο Ελλάδα από προηγούμενες στρατολογήσεις στις τάξεις των αναρχικών και ήταν αυτή που του προσέφερε στέγη στο αρχικό τηλεοπτικό μανιφέστο του.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, λόγω της σύγκρουσης Πυρήνων - Ξηρού, είχαν αποσυρθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι από το πλευρό του πρώην μέλους της 17Ν. Ωστόσο αυτοί οι ανιεξουσιαστές συνέχισαν να εκπαιδεύονται σε εγκαταλελειμένα κτίρια της Αττικής (στις επιστολές τους μιλούσαν κωδικοποιημένα για "νησί") για να υπάρχει επιτυχία στην έκρηξη βόμβας - μαμούθ αλά Αλ Κάιντα στις φυλακές Κορυδαλλού, πάντα σε συνεννόηση με έγκλειστα μέλη της Συνωμοσίας.

Εχοντας πλέον σαν μοναδικό σύνδεσμο με τον Χριστόδουλο Ξηρό την 22χρονη καταζητούμενη Αγγελική Σ. η ομάδα αυτή των ενόπλων θα εμφανιζόταν, μαζί με ποινικούς, στην επίθεση στον Κορυδαλλό και ακολούθως μαζί με τους «απελευθερωμένους» Πυρήνες θα προχωρούσε σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι«αν αυτός ο νέος "πυρήνας" αντιεξουσιαστών δεν εξαρθρωθεί, μπορεί να αποτελέσει την επόμενη ομάδα κρούσης της Συνωμοσίας, με σειρά βομβιστικών επιθέσεων ύστερα από εντολές φυλακισμένων συντρόφων τους».

Την ίδια στιγμή οι επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη προσπαθούν να ανακαλύψουν τις επόμενες κινήσεις των τριών ενόπλων οργανώσεων που είναι ακόμη σε «δράση», αλλά και τον αντίκτυπο στο εγχώριο αντάρτικο πόλης που θα έχει ο εμφύλιος που έχει «ξεσπάσει» ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις, θεωρούν πιθανό ότι δεν θα υπάρξει «περίοδος χάριτος» στη νέα κυβέρνηση από την πλευρά των ένοπλων οργανώσεων, όπως είχε συμβεί με την διετή «αποχή» της 17Ν την περίοδο 1981-1983 με την τότε άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία.

 Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ «παρατηρούμε πράγματι ότι υπάρχει σχετική ηρεμία αρχικά στις τάξεις πολλών αντιεξουσιαστών με ελάχιστες εμπρηστικές επιθέσεις. Όμως αυτό και με δεδομένη την αντιδραστική λογική πολλών αντιεξουσιαστών μπορεί να μην σημαίνει τίποτε. Μας προβληματίζει ότι και οι τρεις εν ενεργεία οργανώσεις Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Επαναστατικός Αγώνας και Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, έχουν στραφεί στο παρελθόν ή και πρόσφατα κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έχουν δηλώσει συνέχεια της ένοπλης δράσης τους…».

Η ΟΛΑ στην προκήρυξή της για την επίθεση στην Πρεσβεία του Ισραήλ, αφού χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «φιλοϊμπεριαλιστική μεταρρυθμιστική δύναμη που ορκίζεται πίστη στα συμφέροντα του κεφαλαίου», δηλώνει ότι «μια συνθηκολόγηση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε για την ομάδα μας μια ανεκδιήγητη παλινωδία και δεν θα δώσουμε καμία περίοδο χάριτος».

Ακόμη και ο Νίκος Μαζιώτης που είχε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, σε πρόσφατη επιστολή του προέβλεπε την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ζητούσε συνέχιση του ένοπλου αγώνα και σημείωνε: «Ας μην έχουν κάποιοι αυταπάτες ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ θα καταργηθεί το μνημόνιο και οι δανειακές συμβάσεις, ότι δεν θα χρησιμοποιήσει την καταστολή και τα ΜΑΤ εναντίον όσων αντιδράσουν όταν αποκαλυφθεί το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο του, ότι θα καταργήσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους και τον πρόσφατο νόμο για τις φυλακές τύπου Γ΄ που προορίζονται για τους αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους, ότι θα αποτελέσει ανάχωμα στην ακροδεξιά».

Οσον αφορά την μελλοντική δράση της Συνωμοσίας και εκεί οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είναι ανήσυχοι. Όπως ανέφεραν «σε πολλές προκηρύξεις της οργάνωσης υπάρχουν απαξιωτικές αναφορές για τους "καιροσκόπους του Σύριζα" και άλλες. Ακόμη η Συνωμοσία φέρεται να έχει τις δικές της οριοθετήσεις και στοχεύσεις σε σχέσεις με τον εγκλεισμό τους, τα ζητήματα των φυλακών κλπ. Ακόμη μας προβληματίζει ότι έχουν επιδείξει εχθρότητα στο παρελθόν και στο πρόσωπο του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιάννη Πανούση. Τον Φεβρουάριο του 2009 η Συνωμοσία είχε προχωρήσει σε εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του πανεπιστημιακού, ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 είχε τοποθετήσει το όνομά του σε ένα από τα 14 δεματά βόμβες -αυτό που στάλθηκε στην πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα- που είχαν αποστείλει τότε οι Πυρήνες σε Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Οσον αφορά τη νέα φάση «ρήξεων» στο εσωτερικό του εγχωρίου αντάρτικου πόλης, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ παρακολουθούν την αντίδραση αντιεξουσιαστών και υποστηρικτών της «επαναστατικής βίας» στο αναφερόμενο σχέδιο εξόντωσης του Χριστόδουλου Ξηρού από τους Πυρήνες.

Στελέχη των διωκτικών αρχών μιλούν για το «χάσμα» που υπάρχει πλέον ανάμεσα σε παλιές ένοπλες οργανώσεις και στους αντιεξουσιαστές των Πυρήνων, με μεγάλο ζητούμενο τις αναφερόμενες σχέσεις τους με ποινικούς.