14/2/15

Ποινές για τα κομμένα δάκτυλα

 To Nτοκουμέντο που είχε παρουσιάσει το Crimes on air


Τον απήγαγαν για 55 μέρες. Ταχυδρομούσαν στη γυναίκα του τα κομμένα του δάκτυλα. Τον είχαν υποβάλλει σε μία σειρά μαρτυρίων καθώς όπως αποκαλύφθηκε ο 59χρονος ήταν ο μεσάζοντας σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών από την Αλβανία και την Ελλάδα προς την Γερμανία.
Ο 59χρονος, που ζούσε με την οικογένειά του στα Γιάννινα, θεωρήθηκε υπεύθυνος από το κύκλωμα για την απώλεια ενός φορτίου 200 κιλών χασίς όπως και των χρημάτων που είχαν δοθεί προκειμένου να φτάσει από την Αλβανία μέχρι τα σύνορα.
Η απίστευτη υπόθεση εξελίχθηκε από τις 31 Ιανουαρίου 2013 έως τις 27 Μαρτίου του ίδιου χρόνου. Κατηγορούμενοι ήταν οκτώ άτομα, ένας Έλληνας και 7 Αλβανοί, αλλά και το θύμα της απαγωγής και των βασανιστηρίων.

Η εκδίκαση της υπόθεσης, επιφύλαξε εκπλήξεις για τους δράστες και το ίδιο το θύμα, καθώς σε όλους επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων..
Το δικαστήριο έκρινε πως τα στοιχεία που είχαν συλλέξει οι αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ήταν ατράνταχτα και ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τους δράστες και το 59χρονο θύμα της αρπαγής. Σε όλους επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον χρόνια φυλάκισης που κυμαίνονται από 10 έως 20 χρόνια.
Η υπόθεση ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2012 όταν το κύκλωμα επιχειρεί τη μεταφορά 200 κιλών χασίς από την Ελλάδα στη Γερμανία. Ο 59χρονος Βορειοηπειρώτης, ο οποίος ήταν μουσικός και ασχολείτο στην Ελλάδα με μεσιτικές εργασίες, είχε αναλάβει τον ρόλο της αναζήτησης μεταφορέα, που θα προωθούσε το φορτίο της ινδικής κάνναβης στη Γερμανία. Εκείνος τους σύστησε Ρομά από την περιοχή των Άνω Λιοσίων, στον οποίο θα έδινε 40.000 ευρώ για την μεταφορά. Ο Ρομά, αφού παρέλαβε τα ναρκωτικά, αθέτησε τη συμφωνία και τα κράτησε για λογαριασμό του. Για την απώλεια των χρημάτων και των ναρκωτικών, οι δράστες θεώρησαν υπεύθυνο τον 59χρονο ομογενή.
Στις 31 Ιανουαρίου 2013, ο 59χρονος πήρε το λεωφορείο από τα Γιάννενα για να κατέβει στην Αθήνα. Εκεί τον βρήκαν οι απαγωγείς, που την επομένη μέρα τηλεφώνησαν στη σύζυγό του, η οποία κατοικεί στα Γιάννενα με τα δύο παιδιά τους, και της είπαν ότι κρατούσαν τον άνδρα της. Οι δράστες, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη σύζυγο του θύματος, απαιτούσαν, ως λύτρα, 125.000 ευρώ, προκειμένου να τον απελευθερώσουν, αλλιώς θα σκότωναν τον ίδιο και την οικογένεια του. Από τις 20-2-2013 έως τις 7-3-2013, η σύζυγος του απαχθέντα δέχτηκε επανειλημμένως τηλεφωνικές κλήσεις από τους δράστες της αρπαγής, οι οποίοι άλλαξαν την αρχική τους απαίτηση και ζητούσαν πλέον, ως λύτρα, 50.000 ευρώ, καθώς και διακόσια «κομμάτια», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, εννοώντας πιθανόν τα ναρκωτικά. Σε κάποιες από αυτές τις τηλεφωνικές συνομιλίες, η σύζυγος του απαχθέντα συνομιλούσε μαζί του, ο οποίος, σε κατάσταση τρόμου της έλεγε ότι οι δράστες του έκοβαν το αυτί και τα δάχτυλα.
Μετά από περίπου 20 μέρες, η γυναίκα κατήγγειλε στην Ασφάλεια Ιωαννίνων την απαγωγή. Στις 27 Φεβρουαρίου 2013, η γυναίκα παρέλαβε έναν ταχυδρομικό φάκελο, ο οποίος περιείχε το κομμένο δάχτυλο του άνδρα της και ένα μικρό ροζ χαρτάκι πάνω στο οποίο αναγραφόταν ιδιόχειρα στην αλβανική γλώσσα η φράση «Κατάλαβέ το δεν είναι πλάκα». Τελικά, οι απαγωγείς διαπίστωσαν ότι δεν θα λάμβαναν χρήματα από τη σύζυγο και άφησαν ελεύθερο τον 59χρονο, στην περιοχή της Ν. Σμύρνης χωρίς να λάβουν λύτρα.
Το θύμα έχει υποστεί ακρωτηριασμό των δύο αντίχειρών του και του μικρού δαχτύλου του αριστερού του χεριού, ενώ είχε πολλές πληγές στην πλάτη από μαχαίρι, βελόνες, όπως και εγκαύματα.